Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie z kamienia - renowacja, przebudowa lub wyburzenie?

Recommended Posts

Cześć! Na działce na której planujemy się budowac stoi ogrodzenie z kamienia. Nie możemy go zostawić bo zmieniła się nieznacznie granica i musimy je wyburzyć przynajmniej frontową część.

Mamy pomysł żeby je otynkować, dobudować pozostałe fragmenty tam gdzie będzie wyburzone i je także otynkować żeby były spójne.

Ale... czytałem o tym że przy nieprawidłowej izolacji poziomej tynk może odparzać. Ogrodzenie ma 20 lat i ma izolację, ale nie wiem czy po tylu latach faktycznie izoluje i z tynkiem nie bedzie sie nic dziać. Czy moje obawy odnośnie odparzania tynku są słuszne?

Innym pomysłem na ogrodzenie jest jego całkowite wyburzenie i zrobienie ogrodzenia betonowego palisadowego które mogłoby wyjść nawet taniej niż przebudowa starego ogrodzenia po szybkich kalkulacjach. Jednak wyszłoby więcej pracy z wyburzeniem (także częściowo fundamentów żeby zalać słupki).

Teraz już sam nie wiem, a może ktoś ma jeszcze inny pomysł co z tym ogrodzeniem zrobić? :)

cbDTE1I.jpg

ale granica zmieniła się na wasza niekorzyść czy na korzyść? Bo jak jest przesunięta w stronę ulicy o 20-50 cm to bym oczywiście ogrodzenie zostawiła.

Tak jakieś 30cm, ale nie jest równolegle do drogi. Frontowa część ogrodzenia jest wybudowana w 80% a tam gdzie będzie nowy wjazd musimy wyburzyc 20%, więc zostanie jakieś ponad połowa istniejącego ogrodzenia a resztę trzeba by było dobudować, zatem będzie widać różnice w odcieniach itp. Niestety do wyburzenia