Robertk123 24.01.2024 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2024 (edytowane) WItam posiadam piec dwufunkcyjny z zam, komora spalania Vaillant ecotec plus oraz dwa obiegi grzewcze : podłogowe i grzejniki, dodatkowo: - rozszerzenie VR61 -sprzęgło - osobna pompa dla każdego obiegu - listwa sterującą słownikami które są zamontowane na rozdzielaczu podłogowym - sterownik pokojowy calormatic 470 Moje pytanie dotyczy zoptymalizowania kosztów ogrzewania. W sterowniku pokojowym mam 3 tryby (korekta, termostat, brak) wcześniej mialem ustawiony termostat - prosta sprawa, jak została osiągnięta zadana temp piec się wyłączał. Chodzi mi ogólnie o to żeby niepotrzebnie nie przegrzewać pomieszczeń, ale również żeby nie były niedogrzane.Z racji tergo ze regulator calormatic zamontowany jest w korytarzu na górze gdzie nie ma ani podłogówki ani grzejnika ( tak zalecił instalator) zmieniłem ustawienia na BRAK żeby sterownik kierował się czujnikiem tempetatury zewnętrznej wg tego : Funkcja „Włącz temp. pokoj.” w regulatorze calorMATIC 470 służy do określenia w jaki sposób ma reagować czujnik temperatury powietrza w pomieszczeniu - czujnik ten jest zamontowany w samym regulatorze. Ustawienie opcji „Brak” powoduje dezaktywacje tego czujnika i nie bierze on udziału w regulacji temperatury – regulator wtedy opiera swoje działanie tylko i wyłącznie na czujniku temperatury zewnętrznej. Tą funkcje stosuje się wtedy gdy regulator jest zamontowany w kotle, bądź zamontowany jest w pomieszczeniu, które to nie reprezentuje optymalnej temperatury powietrza. moje pytanie: - jak optymalnie ustawić krzywe grzewcze ? generalnie chyba zasada jest taka ze im wyższa tym większą zadana temp grzewcza?? w tym momencie mam 0,35 podłogą, 0,55 grzejniki, na górze są grzejniki na dole podłogą i mimo tego ze ta sama temperatura na górze jest wyraźniej chłodniej ale to chyba normalny efekt odczuwania ciepła przez nogi. dodatkowo zalecono mi odłączenie tych siłowników od sterowania podłogowego, W tym przypadku listwa sterująca Tech + regulatory/sterowniki pokojowe + siłowniki na rozdzielaczu podłogówki są potrzebne jak kula u nogi. Podobno siłowników na rozdzielaczu podłogówki nie powinno się stosować. Nie dość, że pogarszają one sterowalność całego układu to jeszcze zwiększają taktowanie kotła, a tym samym obniżają sprawność spalania - mówiąc kolokwialnie, niepotrzebnie zwiększa koszty ogrzewaniaPompę podłogówki zmieniłem na tryb ciągły. Czy ktoś odpowie jak odłączyć listwę altech / ? na razie próbowałem namierzyć gdzie jest wpięta w rozszerzeniu vr61 ale chyba nie tu jednak więc wyciągnąłem poprostu z niej bezpiecznik żeby nie chodziła niepotrzebnie. Pytanie jeszcze dotyczy optymalizacji kosztów ogrzewania wody użytkowej, widziałem gdzieś filmik gdzie ktoś tłumaczył jak w trybie serwisowym kotła zmniejszyć moc aby nie grzał wody na full mocy. [ATTACH=CONFIG]467843[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467844[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467845[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467846[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467847[/ATTACH] Edytowane 24 Stycznia 2024 przez Robertk123 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/276023-pytanie-do-eksperta-valliant/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertk123 24.01.2024 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2024 Chodzi mi jeszcze o taką kwestię co jest bardziej optymalne jeśli chodzi o ustawienia regulatora pokojowego colormatic 470: -grzanie w trybie dziennym?-grzanie w trybie auto (dzien /noc) Dodam że nie korzystam z obniżenia temperatury na noc , a poza tym jako wylacznik temp polojowej regulator ma ustawione na „brak” wiec nie sugeruje sie temperatura osignieta lecz temperatura na zewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/276023-pytanie-do-eksperta-valliant/#findComment-8092617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.01.2024 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2024 Dobór krzywych grzewczych a szczególnie tej dla ogrzewania podłogowego dobiera się eksperymentalnie w trybie BRAK tak aby zarówno dla temperatur zewnętrznych dodatnich, jak i ujemnych nie następowały jakiekolwiek różnice pomiędzy nastawioną i rzeczywistą temperaturą pokojową.Listwa TECH lub Altech. Dla grzejników krzywa grzewcza na poziomie 0,6 - 0,8 powinna być OK.Odnośnie sterowania to listwa Altech prawdopodobnie jest podłączona do kotła a nie do modułu VR61W kotle jest to złącze X100 zamiast zworki BURNER OFF na schemacie.Strona 48https://ik.pl/pliki/VAILLANT/0010021528-manual.pdfPo wypięciu połaczenia należy wykonać zworkę i wtedy regulacja odbywa się na podstawie regulatora VRC470.Regulator podłączony do kotła i modułu VR61 za pomocą magistrali e-BUS Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/276023-pytanie-do-eksperta-valliant/#findComment-8092642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts