Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę działek pod dom parterowy

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

wybrałem miejscowość w której będę chciał zamieszkać i mam kilka działek na oku, a jedna jest mocno faworyzowana (nr. 1). Proszę Was o opinie bo chcę wybudować dom parterowy (130m2) + garaż 2 stanowiskowy. Wszystkie kosztują podobnie oraz posiadają wszystkie media (gaz itp).

Nr. 1:

Wymiary (sz x dl): 32 x 32

Wjazd od: wschodu

Samosiejki na całej działce (dosłownie)

PKP: 500m, szkoła: 1300m.

[ATTACH=CONFIG]467852[/ATTACH]

Nr. 2:

Wymiary: (sz x dl): 25 x 43

Wjazd: od zachodu

Działka czysta, bez asfaltu, zabudowa z kazdej strony przez sąsiadów

PKP: 1100m, szkoła: 400m

[ATTACH=CONFIG]467853[/ATTACH]

Nr. 3

Wymiary (sz x dl): 27 x 37

Dojazd droga prywatna/gruntową - gmina nie przejmuje poki co takich drog. Dojazd ok 120m do asfaltu

Wjazd od północy

PKP i szkoła po ok 1000m

[ATTACH=CONFIG]467854[/ATTACH]

Proszę o opinie :)

Spójrz do MPZP czy możesz wybudować taki dom.

Właśnie zaczynam wykańczanie swojego 127m2 porterówka z dołączonym garażem 2 stanowiskowym.

U mnie plan dopuszczał max 20 mb ściany budynku co niestety zmniejszyło mi garaż o około 70 cm względem tego co pierwotnie było planowane.

W planie mogą być inne pułapki na marzenia inwestora tj. brak możliwości dachu płaskiego, min. kat nachylenie dachu, brak możliwości budowy szamba z rozsączeniem itp itd

Edytowane przez irtherm

Działka nr 1 - za dużo drzew - działka w permanentnym cieniu, zwłaszcza zimą (bo sąsiednie działki też zadrzewione), za blisko linii kolejowej (hałas)

Działka nr 2 ma jedną zaletę - domy sąsiadów stoją i wiesz jaki tam jest cień zimą (co ma przełożenie na układ okien w twoim domu). Natomiast działka jest dość wąska co powoduje, ze parterówka musiałaby być wąska i długa, by najlepiej wykorzystać nasłonecznienie

Działka nr 3 - zaleta taka, ze jest idealny wjazd na działkę. Od południa pole, więc nic nie zasłania światła południowego. Bez problemu można zrobić sobie panele PV na dachu. Wada - prowadzenie mediów w drodze prywatnej, bo wymagane są zgody właściciela. Jak się właściciele działek nie dogadają w sprawie konserwacji drogi, to jeżdżenie po dziurach i błocie