Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inspiracja i porada - pochyła działka, ogrodzenie panelowe u stóp skarpy

Recommended Posts

Dzień dobry,

Szukam porady i inspiracji co do zagospodarowania bezpośredniego otoczenia płotu.

Najpierw garść informacji:

- Działka 30x60

- Nachylona od strony drogi, różnica poziomów 4 metry

- Działki poniżej mnie są również na skarpie, z identycznym nachyleniem

- grunt gliniasty - glina twardoplastyczna

[ATTACH=CONFIG]467918[/ATTACH]

Po zakończeniu budowy i niwelacji terenu zgodnie z PZT mam małą skarpę tuż przed ogrodzeniem.

W 2023 wykonałem ogrodzenie panelowe - słupki 2,6 m, podmurówka na ceownikach 25 cm, panele 153 cm

Potrzebuję teraz porady i inspiracji jak ogarnąć skarpę która z powodu osiadania gruntu niebezpiecznie zbliżyła się do ogrodzenia i napierając na podmurówkę jeden ze słupków odchyliła 2 cm od pionu.

Moim wstępnym pomysłem jest wyznaczenie linii wzdłuż ogrodzenia, 1.5 m od niej, wyprofilowanie skarpy tak żeby kończyła się 20 cm od ogrodzenia. Wykopałbym wtedy rów na np 20 cm wzdłuż ogrodzenia i zalał betonem żeby wzmocnić ogrodzenie. Na wierzch geokrata, ziemia i trawa/rośliny zadarniające.

[ATTACH=CONFIG]467919[/ATTACH]

A może da się to zorganizować, wzmocnić w inny sposób? Poniżej zdjęcia jak to obecnie wygląda.

[ATTACH=CONFIG]467920[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467921[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467922[/ATTACH]