Eccentric 28.01.2024 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2024 Dzień dobry, Szukam porady i inspiracji co do zagospodarowania bezpośredniego otoczenia płotu.Najpierw garść informacji: - Działka 30x60 - Nachylona od strony drogi, różnica poziomów 4 metry - Działki poniżej mnie są również na skarpie, z identycznym nachyleniem - grunt gliniasty - glina twardoplastyczna [ATTACH=CONFIG]467918[/ATTACH] Po zakończeniu budowy i niwelacji terenu zgodnie z PZT mam małą skarpę tuż przed ogrodzeniem.W 2023 wykonałem ogrodzenie panelowe - słupki 2,6 m, podmurówka na ceownikach 25 cm, panele 153 cm Potrzebuję teraz porady i inspiracji jak ogarnąć skarpę która z powodu osiadania gruntu niebezpiecznie zbliżyła się do ogrodzenia i napierając na podmurówkę jeden ze słupków odchyliła 2 cm od pionu. Moim wstępnym pomysłem jest wyznaczenie linii wzdłuż ogrodzenia, 1.5 m od niej, wyprofilowanie skarpy tak żeby kończyła się 20 cm od ogrodzenia. Wykopałbym wtedy rów na np 20 cm wzdłuż ogrodzenia i zalał betonem żeby wzmocnić ogrodzenie. Na wierzch geokrata, ziemia i trawa/rośliny zadarniające. [ATTACH=CONFIG]467919[/ATTACH] A może da się to zorganizować, wzmocnić w inny sposób? Poniżej zdjęcia jak to obecnie wygląda. [ATTACH=CONFIG]467920[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467921[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467922[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2024 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2024 przede wszytskim obsadż krzewami. One ustabilizują skarpę. i przy okazji trzeba nieco ją złagodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts