Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nielegalna oczyszczalnia sciekow.

Qiuru

Recommended Posts

Witam.

Mam kolejny problem i liczę na wasza pomoc bo raz już mi bardzo pomogliście.

Sytuacja wygląda tak. Dom już oddany do użytku, zamieszkały. Na działce mam studnie głębinowa i oficjalnie szambo w odległości ok 20 metrów od studni. Nieoficjalnie mam oczyszczalnie ścieków ze względu na oszczędności w eksploatacji. Kierownik budowy doradził żeby tak zrobić, założyć oczyszczalnie a w mapki i dok wpisać szambo bo i tak nikt tego nie będzie sprawdzał. Kilka dni temu dostałem z Gminy pismo o pokazaniu umowy i rachunków na wyciąg nieczystości, co za problem? przyjadą, wyciągną, dadzą umowę, zapłacę, dok zaniosę do Gminy i po sprawie, ale dziś się dowiedziałem ze w Gminie trzeba zgłosić czy ma się szambo czy oczyszczalnie i dołączyć mapkę na której mam szambo a w rzeczywistości oczyszczalnie. Doradźcie co mam teraz zrobić? wyciągać co 3 miesiące(bo taki jest wymóg) 3 m ścieków i udawać ze mam takie male szambo co kompletnie się nie opłaca czy zrobić nowa mapkę na której będzie fikcyjnie umieszczone w innym miejscu studnia i oczyszczalnia i tłumaczyć się ze zmieniłem szambo na oczyszczalnie czy jeszcze coś innego ?