Etsonik 31.01.2024 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia WitamDylemat odnoście ogrzewania Dom 120m2 powierzchni użytkowej Elewacja styropian 20cmStrop drewniany ocieplony welna 30cm W domu projektowana rekuperacja Z kominka w domu rezygnujemy Na całości podłogówka+ termostaty w pomieszczeniach W perspektywie 2 najbliższych lat bez paneli foto Pytanie czym ogrzać ten dom by było najbardziej optymalnie w obecnych czasach?Pellet czy pompa będzie lepszym rozwiązaniem Tematów jest wiele, ale powyżej dane mojego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 31.01.2024 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia Pompa , zdecydowanie pompa. Nie możesz babrać się z workami , popiołem , czyszczeniem kotła. Czysto , komfortowo i "ciepło" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 31.01.2024 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia Tematów jest wiele, ale powyżej dane mojego domu Temat ten sam. W kwestii ogrzewania domu istnieje rzeka możliwości, a ostateczny wybór zależy od indywidualnych preferencji właściciela. Kluczowe czynniki decydujące to: 1. Koszty inwestycji i eksploatacji: - Analiza finansowa stanowi istotny element wyboru. Każdy inwestor musi uwzględnić swoje budżetowe ograniczenia oraz długoterminowe korzyści związane z kosztami eksploatacji. 2. Warunki klimatyczne: - Różnice klimatyczne mogą wpływać na wydajność różnych systemów ogrzewania. Dla jednych, pompy ciepła gruntowe mogą być idealne, podczas gdy inni mogą preferować pompy ciepła powietrzne ze względu na specyficzne warunki lokalne. 3. Zapotrzebowanie na ciepło: - Zrozumienie rzeczywistego zapotrzebowania na ciepło jest kluczowe. Odpowiednio dostosowane źródło ciepła musi sprostać indywidualnym potrzebom każdego domu. W wyborze systemu ogrzewania, gdziekolwiek nie spojrzymy, jeden minus dla jednej osoby może okazać się plusem dla innej. To, co jest dla jednego właściciela priorytetem, dla innego może być drugorzędną kwestią. Dlatego tak ważne jest zrozumienie własnych oczekiwań i dostosowanie rozwiązania do indywidualnych potrzeb. Ostateczny wybór to nie tylko kwestia technologii, ale również harmonii z własnym stylem życia i wartościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.01.2024 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia Witam Dylemat odnoście ogrzewania Dom 120m2 powierzchni użytkowej Elewacja styropian 20cm Strop drewniany ocieplony welna 30cm W domu projektowana rekuperacja Z kominka w domu rezygnujemy Na całości podłogówka+ termostaty w pomieszczeniach W perspektywie 2 najbliższych lat bez paneli foto Pytanie czym ogrzać ten dom by było najbardziej optymalnie w obecnych czasach? Pellet czy pompa będzie lepszym rozwiązaniem Tematów jest wiele, ale powyżej dane mojego domu 10 lat temu miałem podobny dylemat, gaz/pompa. lub pellet Dom tak samo ocieplony, z rekuperacją tyle, że 106m2 Pellet odpadł jako pierwszy i bardzo się sie cieszę, bo dzięki temu mam czyste pomieszczenie techniczne z kotłem, pralką, suszarką |Wtedy wybrałem gaz z uwagi na najniższy koszt istalacji i to też był dobry wybór, bo cena kWh z gazu była (i jest nadal) w tym okresie bardzo korzystna Pellet odpadł jako pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2024 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia Pelet ma sens tylko jak trzeba ratować EP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.01.2024 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia Pelet ma sens tylko jak trzeba ratować EP. A kto się tym przejmuje?. Na pewno nie starostwo i PINB. Widziałem wiele projektów i PNB z WG i gazem. Architekt oszust wpisał co chciał i nikt tego nie zweryfikował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2024 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia A kto się tym przejmuje?. Na pewno nie starostwo i PINB. Widziałem wiele projektów i PNB z WG i gazem. Architekt oszust wpisał co chciał i nikt tego nie zweryfikował. Być może komuś nie drgnie powieka, jak poda nieprawdę w zgłoszeniu zakończenia budowy. Inni wolą spać spokojnie. Pod zgłoszeniem z danymi energetycznymi podpisuje się nie kierbud, nie architekt a inwestor. Pod rygorem odpowiedzialności karnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.01.2024 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia Być może komuś nie drgnie powieka, jak poda nieprawdę w zgłoszeniu zakończenia budowy. Inni wolą spać spokojnie. Pod zgłoszeniem z danymi energetycznymi podpisuje się nie kierbud, nie architekt a inwestor. Pod rygorem odpowiedzialności karnej. Nie wiem komu zalezy na przerzucaniu odpowiedzialności ale pod projektem zawsze sie podpisuje architekt, owszem inwestor pod zgłoszeniem, ale przeciez inwestor nie jest audytorem, architektem aby weryfikowac dane na projekcie czy na swiadectwie. Panstwo sprytnie scedowało odpowiedzialność na inwestora, a coz on jest winien ze z WG nie szans na Ep (z nielicznymi wyjątkami), inwestor nie musi wiedziec bo i skąd ma to wiedziec ze z projektem jest cos nie halo. Brak jakiejkolwiek kontroli powoduje taką patologię. Niestety zadna władza nie chce się za to zabrac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.01.2024 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia Być może komuś nie drgnie powieka, jak poda nieprawdę w zgłoszeniu zakończenia budowy. Inni wolą spać spokojnie. Pod zgłoszeniem z danymi energetycznymi podpisuje się nie kierbud, nie architekt a inwestor. Pod rygorem odpowiedzialności karnej. Strzelam, żę 90% kupujących gotowy projekt ze strony nie wie co to Ep. A zgłaszając dom poświadczają tylko, ze jest wybudowany zgodnie z projektem. Podpisują się pod czymś, co ktoś obliczył.. I tak, jak nie są obowiązani do sprawdzania obliczonej przez konstruktora nośności stropu, tak nie muszą weryfikować obliczeń dot energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 31.01.2024 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia @EtsonikNapisze krotko, jeśli nie ma gazu, na dachu pionowa turbina wiatrowa 7-10 kW plus podlogowka z kabli grzejnej.Koszt turbiny bez falownika okolo 5 tys zlTurbiny działają przez caly rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.01.2024 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia Pokażesz jakiś wykres z rzeczywistym uzyskiem rocznym takiej turbiny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.02.2024 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego Nie mam wykresu, nie pracuję w Zakładzie Badawczym... może @kaizen ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etsonik 01.02.2024 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego @Allesandro Z tym że możliwość mam tylko pompa lub pellet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 01.02.2024 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego Pytanie czym ogrzać ten dom by było najbardziej optymalnie w obecnych czasach? Pellet czy pompa będzie lepszym rozwiązaniem Pompa. Nie wiem skąd ten pomysł z pelletem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2024 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego Nie mam wykresu, nie pracuję w Zakładzie Badawczym... może @kaizen ma Ale nie trzeba pracować w zakładzie badawczym. Wielu użytkowników PV zamieszcza na na różnych portalach rzeczywiste wyniki (wykresy) z pracy swoich instalacji PV. Jestem ciekaw takiego rzeczywistego uzysku z turbiny "7-10 kW" za 5 tyś złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etsonik 01.02.2024 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego Pellet z tego względu że kilku znajomych mają od lat i sobie chwalą (podobne budynki)Ale z czasem bardziej stały się popularne pompy i z tego względu to pytanie Z pompami nie miałem do czynienia. Jedyna wiedza to forum/filmy na yt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.02.2024 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego Ale nie trzeba pracować w zakładzie badawczym. Wielu użytkowników PV zamieszcza na na różnych portalach rzeczywiste wyniki (wykresy) z pracy swoich instalacji PV. Jestem ciekaw takiego rzeczywistego uzysku z turbiny "7-10 kW" za 5 tyś złotych Narazie nie mam turbinę..wygoogluj: tesup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2024 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego (edytowane) Fajne firmy polecasz https://pl.trustpilot.com/review/tesup.co.uk Do wszystkich kupujących, proszę nie kupuj produktów od tej firmy. Wydałem 4700 w marcu, do dziś nie otrzymałem moich przedmiotów. Firma przestała się komunikować, używa 2 wirtualnych platform do płatności i fałszywego adresu do płatności. Proszę o zwrot pieniędzy, a oni odmawiają. Ta firma to SCAM, produkty są niskiej jakości z Chin. Turbina wiatrowa o mocy 7 kw nigdy nie osiąga więcej niż 1,8 kw w normalnych warunkach pracy, dostarczony falownik ma moc 3 kw. PROSZĘ NIE KUPUJ OD TYCH OSZUSTÓW. Jestem w Australii, ale wszędzie robią takie same podejrzane interesy. Produkt zawiódł, ogon złamał się dwa razy, a turbina nigdy nie wyprodukowała tego, co mówią 25% przy wietrze o prędkości 40 mil na godzinę! Stojak zakupiony wraz z nim pękł po 4 miesiącach łamania ostrza. Brak odpowiedzi na e-maile, brak wysłanych części zamiennych, nie obchodzi ich to, nie zawracają sobie głowy, nie kupują od Tesup. Edytowane 1 Lutego przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.02.2024 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego Dzięki za ostrzeżenie... za nim zdecyduję na coś zawsze na forach szukam opinię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts