magmi 26.01.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 My też mamy ogrzewanie podłogowe w wiatrołapie. A jednak jest tam wyraźnie chłodniej, wiatrołap - jak sama nazwa wskazuje - pełni funkcję śluzy powietrznej między wnętrzem i "zewnętrzem" domu. Dopóki nie mieliśmy drzwi wewnnętrznych i wiatrołap był otwarty na hol, nieźle do niego ciągnęło... a jak wstawilismy wreszcie te drzwi, wyraźnie spadło zużycie gazu. Ponieważ w tym klopiku macie też prysznic, jednak zdecydowanie doradzałabym przeniesienie drzwi na korytrz w środku domu. Wychodzenie spod prysznica do wiatrołapu to naprawdę brrrr... A przy okazji, teraz wchodząc do WC wchodzisz wprost na prysznic, a tak - na wprost byłaby umywalka z lustrem. Sensowniej. Co do stref, nie wydaje mi się, żeby podział ucierpiał na tej zamianie. Drzwi do WC byłyby zaraz przy wejściu, obok drzwi do wiatrołapu (zwanego bardziej po polsku przedsionkiem). A strefa "prywatne" domu, czyli sypialnie i łazienka domowników, są jednak wyraźnie w głębi korytarza. Można tę strefowość zresztą jakoś podkreślić, od rozwiązań brutalnych typu drzwi w korytarzu po subtelne typu inny kolor ściany w korytarzu albo inna podłoga - np. w strfeie dziennej hol wyłożony płytkami, a w korytarzu w strefie prywatnej - podłoga taka jak wpokojach (drewno na przykład). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka Whispera 26.01.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Witam wszystkich pozdrawiających! Magmi - też mam wątpliwości co do wejścia do małej łazienki, dzięki za zwrócenie uwagi - koniecznie trzeba będzie to przemyśleć, prawda Królu Mój (to do Whispera ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 26.01.2005 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Nooo... w świetle opinii forumowiczów może rzeczywiście...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 26.01.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Luśka witaj Bardzo fajnie że się ujawniłaś Dziekuje za specjalne pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.01.2005 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Whisper dzięki za rzucik. Widzę z niego, że kotłownia olejowa odpada bo się nie zmieści. Zostaje ci propan, prund, pompa ciepła, brak konwencjonalnego systemu grzewczego (od najdroższego esploatacyjnie systemu do najtańszego). Ale skoro 50 zł miesięcznie masz na utzymanie stałej temp w okolicach 20 stopni to chyba nawet pompa ciepła odpada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 26.01.2005 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Whisper dzięki za rzucik. Widzę z niego, że kotłownia olejowa odpada bo się nie zmieści. Zostaje ci propan, prund, pompa ciepła, brak konwencjonalnego systemu grzewczego (od najdroższego esploatacyjnie systemu do najtańszego). Ale skoro 50 zł miesięcznie masz na utzymanie stałej temp w okolicach 20 stopni to chyba nawet pompa ciepła odpada . Będę grzał się oddechem, napojami alkoholowymi i świeczką... A właściwie to wiesz może jak mogę policzyć przyszłe wydatki na zużycie ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.01.2005 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Najlepiej policzyć zapotrzebowanie na ciepło budynku oraz prawidłowo oszacować przyszłe zużycie ciepłej wody. Do liczenia zapotrzebowania mogą się nadać darmowe programy OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 26.01.2005 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 OZC... dobra, będę guglał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.01.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 O np. tutaj jest: OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 26.01.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 No proszę! Luśka jak żywa!!! Fajnie, że jesteś z nami. Teraz mamy parkę http://gify.mjw.pl/gifs/party/00000070.gif http://gify.mjw.pl/gifs/party/00000069.gif! Popieram wniosek o wiatrołapie w kibelku...a nie, odwrotnie, ale problem ten sam - chłodek. Magmi ma bardzo dobre oko i jej rady są na prawdę cenne. Bardzo jestem też ciekawa co postanowicie z tym ogrzewaniem. A podoba Wam się w ogóle idea ogrzewania podłogowego? Co planujecie położyć w salonie? A tak w ogóle, to my podobne domy budujemy, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 26.01.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Królu Złoty Miałem też podobny dylemat z kredytem między Millennium a Multibankiem. Millenium miało o kilka dziesiątek mniejsze oprocentowanie ale - ubezpieczenie na życie na wartość kredytu i .... okazał się droższy od droższego Multibanku. Negocjacje skończyły się na 2,90% w CHF. Faktury mile widziane ale niekoniecznie. Na dzień dzisiejszy mam faktur na jakieś 40%, przesyłam zdjęcia, jadę wypełnić wniosek i kaskę mam za dwa dni. Do tej pory nikt nawet się do mnie nie pofatygował. Ciekawe, przecież mogę robić zdjęcia u kolegi na budowie . Na początku tylko trochę z papierzyskami mieli problemy ale się teraz zrehabilitowali bezproblemową obsługą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A-g-n-e-s 26.01.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 To ja słów kilka dorzucę. Najpierw komplementa : działka malowana (zwłaszcza te brzozy,mój mąż absolutnie NIE ZEZWALA na takie wynalazki -głównie przez liście jesienią). Myślimy o modrzewiach.Dalej: przestrzenna wizualizacja projektu bomba. Coś mnie świerzbi,żeby nożyczki w dłoń i moją stodółkę tak. Koniec komplementów. Z rozmów przed-projektowych wynika: na dzień dzisiejszy ogrzewanie gazem (woda + ciepełko domowe) jest tańsze od prądowego. W dodatku skuteczniejsze (przepływowe ogrzewacze nie zawsze nadążają za zużyciem). Poza tym weź pod uwagę jak często w waszej okolicy nie ma prądu. U mnie przerwy są sporadyczne wręcz znikome,ale we wsi obok to łoj, na porządku dziennym. My wybieramy gaz (z sieci) + drugi piec na węgiel (jak przyjdzie kryzys to do lasu na szyszki Innych metod nie znam,nawet ich nie rozpatrywaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 26.01.2005 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Co ja tu z Wami wszystkimi mam... A-g-n-e-s: tak, brzozy zrzucają liście jesienią. Potwierdzam I miałem na wiosnę straszną frajdę zgrabiając te liście na kupki Nie wiem jak będzie za czas jakiś, ale przyjmuję to jako naturalną kolej rzeczy w przyrodzie, poza tym liście są dość duże i dają się zgrabiać. Natomiast modrzew... Moja droga A-g-n-e-s, otóż modrzew zrzuca na zimę igły. Wiem, bo tuż obok rogu naszej działki taki duży modrzew rośnie. I to jest dopiero ciężkie do wyzbierania. Nie da się cholerstwa zgrabić Sorki wielkie, musi zostać. Luśka dodaje mi tu nad uchem że paskudnie wygląda - takie żółte jakieś. Nożyczki w dłoń? Jak najbardziej. Frajdy od groma, przy okazji znajdziesz na pewno parę błędów konstrukcyjnych w projekcie Ogrzewanie gazem jest rzeczywiście najtańsze. Tylko że gazem z rury, a nie z bańki A ja nie mam rury Napisałem co prawda maila do gminy z pytaniem, kiedy coś planują, ale na razie nie ma odzewu Czyli sprawa ogrzewania wciąż na etapie przemyśleń... Czy często prąd wyłączają to nie wiem. Pojadę kiedyś na działkę, spytam sąsiada, który już mieszka, ale nigdy mi się nie skarżył ani on, ani inny sąsiad. Szyszki też moge pozbierać, ale to chyba po to żeby Luśka swoje sosenki mogła obłożyć dookoła, bo estetka z niej wielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 26.01.2005 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Miałem też podobny dylemat z kredytem między Millennium a Multibankiem. Millenium miało o kilka dziesiątek mniejsze oprocentowanie ale - ubezpieczenie na życie na wartość kredytu i .... okazał się droższy od droższego Multibanku. Negocjacje skończyły się na 2,90% w CHF. Byłem w Multi, bo tam mam konto, ale po pierwsze wyliczyli mi śmieszną zdolność kredytową (najpierw koło 200, potem jak zaczęli kombinować to im 280 wyszło - w innych bankach 280 nie było żadnym problemem i jeszcze mówili że mam zapas), po drugie oprocentowanie koło 3,8. Do Millenium idę jutro, pogadam co i jak. Na krótkiej liście jest jeszcze PKO BP (proponują 3,51 z ewentualną i niepewną możliwością zejścia max do 3,31), PTE Bank (3,36). A poza tym wybiorę się jeszcze po wszystkim do takiej Expanderopodobnej firmy (zapomniałem nazwy), która daje jeszcze pare dziesiątych niżej niż banki. Jedna rzecz mnie zastanawia. Nie, dwie rzeczy. Pierwsza to sposób liczenia zdolności kredytowej. PKO BP liczyło mi zdolność telefonicznie i potem osobiście. Różnica w zdolności ok 25%!!! Co się dzieje jeśli to są różne banki nie muszę chyba mówić. :? Druga, to rozbieżność w oferowanym oprocentowaniu tego samego banku. Dzwoni do mnie panienka z Millenium i mówi 3,29. Wysyła mi też maila z cennikiem, wktórym czytam 3,43. Ciekawe ile powie jutro a ile znalazłoby się na umowie. PKO BP - przez telefon 2,93 a osobiście 3,55, oraz telefonicznie 3,56, osobiście 3,51. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 26.01.2005 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 No proszę! Luśka jak żywa!!! Fajnie, że jesteś z nami. Teraz mamy parkę http://gify.mjw.pl/gifs/party/00000070.gif http://gify.mjw.pl/gifs/party/00000069.gif! Popieram wniosek o wiatrołapie w kibelku...a nie, odwrotnie, ale problem ten sam - chłodek. Magmi ma bardzo dobre oko i jej rady są na prawdę cenne. Bardzo jestem też ciekawa co postanowicie z tym ogrzewaniem. A podoba Wam się w ogóle idea ogrzewania podłogowego? Co planujecie położyć w salonie? A tak w ogóle, to my podobne domy budujemy, nie? Owszem , też mi się to rzuciło w oczy Nawet stropy będziemy mieli drewniane! Drzwi od kibelka - dobrze, przeniesiemy Ogrzewanie w salonie - Luśka nie chce podłogowego. Jak chcesz to z nią dyskutuj - ja sie nie podejmuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 26.01.2005 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Whisperze i Luśko! Ta Wasza działka jest cudna! Absolutnie Feng Shui z tymi drzewami opiekuńczymi z tyłu! Jak macie jakąś superatę krzaków do wykarczowania to chętnie przyjadę i sobie ukopię! W ogóle to ty niesamowity literat jesteś! I przepraszam ,że Ci zabiłam ćwieka z tym ogrzewaniem, ale na dzień dzisiejszy moja opinia jest niezmienna. W dodatku coś się sknociło w moim Viessmanie i nie czyta pogodówki A w ogóle to zupełnie inaczej czyta się dziennik ludzi, których się zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 27.01.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Luśko - dlaczego nie chcesz podłogówki? Whisper - kiedy będzie kolorowa makietka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka Whispera 27.01.2005 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Abrombo - nam też bardzo podobają się te brzozy na końcu, choć kiedy zobaczył je gościu od Feng Shui, to stwierdził, że mogą nas przytłaczać Maluszku - podłogówka (wodna) będzie w kuchni, łazienkach itp, ale mam watpliwości co do pokoju dziennego. Bo chyba podłogi drewniane to tak nie bardzo się wtedy nadają, no i trzeba się liczyć z ograniczonymi możliwościami przemeblowania... A poza tym, w sezonie grzewczym to ja głównie urzęduję na kanapie, i to zazwyczaj w pozycji horyzontalnej, więc obawiam się, że mogłabym się nieco przegrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpb1971 28.01.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 witam Króla i Królową, z zaciekawieniem czytam o kredytach, czeka nas deptanie po Twoich królu śladach - sprawdzałeś w Raiffeisen Banku ?Od 6,66% - do 1,95 % we frankach. % zależy od " zamozności" klienta. Czyli od wkładu własnego i tzw. profilu klienta. " Dobry" klient dostaje ok. 2,9%, ten średni ok. 3,?%. Może można negocjować? W razie pytań mam kontakt do rzeczowej osoby z RBP od hipotecznych. Ogrzewanie... u nas brak gazu ziemnego. Do tej pory stawialiśmy na propan z butli + piec z podajnjikiem ( opał stały jest w dalszym ciągu najtańszy ) i oczywiście kominek. Teraz mam propan i zwykły piec na paliwa stałe ( czyt. węgiel lub drewno .Do pieca z podajnikiem w sezonie chodzisz ok. raz na trzy dni - te ekogroszki są jak nazwa wskazuje -eko-. A podłogowe pod drewnianą podłogą kładł zdaje się miecztronix. można poszukać w jego postach. a teraz się przyznam do uczuć bardzo niskich - Luśka - zazdroszczę, siedzenia w domku, tak bardzo, że postanowiłam zostać w dniu dzisiejszym w domku i dzięki temu mam czas aby napisać tego posta. Byłaś moim natchnieniem... ale zabrzmiało pozdrawiam serdecznie i z niecierpliwością małego dziecka czekam na ciąg dlaszy bajki... Gohna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 28.01.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Dlaczego chore. To jest jak najbardzej zdrowe. Ktoś ma prawa autorskie do know-how i z tej okazji zyski idą w know-how (czy jakoś tak), a kto inny ma koszty. Takie małe płytkie know-how (czy jakoś tak). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts