dadycool 03.02.2024 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego Witam serdecznie, Przeszukałem forum i specjalnie takiej porady nie znalazłem,albo za mało szukałem. Aktualnie jestem na etapie wyboru pompy ciepła i przygotowania instalacji (zaplanowania). Miałem rozmowy z 5 wykonawcami w tym duże firmy, małe różne. Niestety każdy prawie mówi co innego. Jeden tylko pompa gruntowa najlepiej (zasadniczo racja,ale cena już mniej ok), drugi split, trzeci i reszta monoblok. Jeden taką firma drugi taką firma. Jeden,że nie będę mógł sterować temperaturą w różnych pomieszczeniach. Inny,że jednostka zewnętrzna musi być do 3m od wewnętrznej (gdzie każdy producent podaje ok 10m mniej więcej). Pewnie wielu z Was miało takie przygody. No,ale do rzeczy.Prawdopodobnie padnie na pompę panasonic seria ta nowa L. Dom parter 120m2 ogrzewania 100% podłogówka. 25styro grafit ściany, 22 podłoga, z góry zasyp ok 40cm celulozy, rekuperacja z odzyskiem.Według wyliczeń wychodzi mi ok 5kw, ale padnie pewnie na 7km bo tak mają w tej Lce Panasonica.Mój problem polega na tym,ze nie wiem jaki bufor dobrać. Chce stworzyć 5-6 stref grzania (łazienki, 3 pokoje, salon+kuchnia, wiatrolap+PG). Także,żeby pompy nie zajechać takim cudowaniem sterowanie będzie za buforem. 120m2 to około 200l wody w rurach, plus woda co c.w.u i tu jest zagłostka. Jaki bufor będzie odpowiedni. Czy tak jak zazwyczaj podaję się ok 10l na 1kw czyli powiedzmy 70-100l czy iść w taki już wielki np 400-500l. Tylko co na to "powie pompa" Pytanie do fachowców, tudzież użytkowników, którzy może mają podobne rozwiązania.Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enriquez 03.02.2024 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego Bufor jest zbędny w Twojej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.02.2024 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego Dom parter 120m2 ogrzewania 100% podłogówka. 25styro grafit ściany, 22 podłoga, z góry zasyp ok 40cm celulozy, rekuperacja z odzyskiem. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132119 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132525 Według wyliczeń wychodzi mi ok 5kw, ale padnie pewnie na 7km bo tak mają w tej Lce Panasonica. Co to za wyliczenia? cieplowlasciwie? Jeżeli tak, to: https://forum.muratordom.pl/entry.php?132631 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_F 04.02.2024 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego No cóż, mając pełną dokumentację budynku( który kupiłem) i na podstawie CW wybrałem PC i okazało się że trafiłem prawie idealnie. Fakt, że nie zawsze się to uda ale posiadając jakąś elementarną wiedzę to CW daje radę, oczywiście nie jest to OZC ale lepsze ( moim zdaniem) to niż zakup na podstawie propozycji "fachowca" od sprzedaży( choć oczywiście można trafić na rzetelną osobę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.02.2024 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego ale lepsze ( moim zdaniem) to niż zakup na podstawie propozycji "fachowca" od sprzedaży( choć oczywiście można trafić na rzetelną osobę). Nie jest lepsze, bo to ulubione narzędzie tych "fachowców". Właśnie dlatego, że zawyża kWh co pozwala im "udowodnić" opłacalność PC i do tego wcisnąć przewymiarowane urządzenie. Nie raz i nie dwa był wątek o taktowaniu PC - o braku mocy nawet w największe mrozy w wykończonym, zamieszkanym domu nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcingebus 05.02.2024 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego (edytowane) 3 lata temu zainstalowałem pompę Ciepła, założenie było, że będzie sterowanie strefowe. Właściwie, to myślałem o 1/4 domu (sypialnie) Wymusiło to instalację bufora podłączonego równolegle (aby zachować przepływ i zład). Bufor teoretycznie może być magazynem energii, możesz go ładować, pobierać energie. Wszyscy o tym mówią, tylko nikt poza rozwiązaniami z układami mieszającymi nie zna rozwiązania jak sterować pompą obiegową za buforem. To tak jak można do motocykla podłączyć hak i ciągnąć przyczepę kampingową. Instalatorzy po zamontowaniu Ci mówią: włącz i będziesz Pan zadowolony. Kilka dni temu przerobiłem podłączenie bufora z równoległego na szeregowy, aby zyskać na energooszczędności. Temperatura na zewnątrz było 5-8 stopni. Pompa Ciepła była wyłączona przez 36h (1 i /1/2 dnia z wyłączonym źródłem ciepła). Temperatura spadła z 21C do 19C. Sterowanie nie ma najmniejszego sensu przy takiej inercji. Mam anhydryt, bo chciałem aby było go mniej niż mikrokreta i był mniej akumulacyjny jak zwykła wylewka. Rozdzielacz przygotowany na sterowniki itd... Jedna rzecz, którą ma skopane większość osób z pompą Ciepła, to 24C w łazience. Nikt prawie tego nie ma a mówią o tym nawet przepisy. Zamów sobie gdzieś projekt podłogówki i zadbaj, aby przy normalnych przepływach na wszystkich pozostałych obwodach, bez zwiększania znacząco temperatury w pozostałych obiegach, abyś w łazience miał 24C. Samą podłogą tego nie zrobisz chyba. Pewno będziesz musiał dodać ogrzewanie na ścianach... Edytowane 6 Lutego przez marcingebus Poprawki stylistyczne i dodarnie informacji o łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcingebus 06.02.2024 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego Konsekwencją stosowania sterowania strefowego jest montaż bufora równoległego (aby mieć full wypas sterowania). Konsekwencją bufora równoległego jest strata na temperaturze kilka stopni. Najlepszy wykład na ten temat tutaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.02.2024 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego Konsekwencją stosowania sterowania strefowego jest montaż bufora równoległego (aby mieć full wypas sterowania). Bynajmniej, czesto montujemy PC Daikin ze sterowaniem strefowym i nie stosujemy buforów równoległych, nawet Daikin nie zaleca stosowania buforów, niezaleznie czy jest sterowanie strefowe czy nie. Musi byc przy takim sterowaniu zawór nadmiarowo-upustowy, tak aby przy zamknieciu wszystkich petli był zachowany odpowiedni przepływ. czasem tez stosujemy mały bufor ale tylko szeregowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts