Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga w domowej siłowni - jakie warstwy

Recommended Posts

Dzień dobry!

Mam prośbę o konsultację/pomysły.

Adaptuję sobie pomieszczenie gospodarcze na domową siłownię. Do tej pory był to składzik (rowery, opony itp.). Ściany i dach - ocieplone.

Pomieszczenie jest wolnostojące, na podłodze jedynie wylany gruby chudziak, zbrojony dołem i górą. Nic więcej. Zero ocieplenia.

I główny problem - pomieszczenie jest bardzo niskie (205cm).

Pytanie - co dać na ten chudziak, żeby odciąć wilgoć/chłód a nie podnosić za bardzo poziomu podłogi?

Folia (odcięcie wilgoci) później 2-3 cm styroduru i na to 2cm maty SBR? Ma to sens?

Doradźcie proszę.

pozdr, Łukasz

Nie widzę tego. Nawet te 205 cm to drastycznie mało jak na siłownię, a jeszcze warstwa ocieplenia na podłodze. Przecież tam będzie można tylko wyciskać sztangę leżąc. No jeszcze martwy ciąg zrobisz. Nawet w pozycji siedzącej masz szanse przywalić talerzem w sufit. O ćwiczeniach na stojąco, podciąganiu na drążku, wielu ćwiczeniach hantlami, nie mówiąc o podnoszeniu sztangi w ogóle można zapomnieć.

Wiem, że cudów nie będzie. Jednak wyciskania na leżąco, siady i martwe ciągi da się ogarnąć. Do tego skos dodatni i ujemny, hantelki, gumy oporowe i dam radę. Ja też nie mam wzrostu koszykarza :-)

Dowiedziałem się, że istnieje styrodur klasy 700 (700 kPa). Typowy ma 300 kPa.

Czy ten styrodur klasy 700 mógłby jakoś wyraźnie pomóc w trwałości i twardości podłogi?

Na to 2 cm twardej gumy SBR i mieszczę się w 5cm.

Tylko czy to ma sens i czy mogę mieć coś lepszego jako warstwy mojej podłogi?

pozdr, Łukasz

Edytowane przez lukaszja