Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZE nie chce zmienić taryfy ani zrobić przyłącza

hexe666

Recommended Posts

Cześć, może podpowiecie mi co zrobić, bo już załamać się można... Płacę 3500zł miesięcznie za prąd na taryfie budowlanej a ZE nie chce zmienić taryfy na zwykłą, ponieważ przyłącze docelowe nie jest zrobione... Z tym, że od podpisania umowy na prąd minęło już półtora roku i minął też termin na zrobienie przez ZE przyłącza docelowego. Z tego, co widzę nawet się nie palą do wybrania wykonawcy, ale słyszałam też plotki, że z braku kasy jeszcze żadnych przyłączy na 2024 nie zaplanowali do zrobienia :bash:

Nie jestem w stanie ich zmusić do zrobienia tego przyłącza, ani do zmiany taryfy, ale nie wyobrażam sobie dalej płacić 3500zł miesięcznie za prąd :cry:

Czy ktoś jest w stanie poratować jakąś radą? Dodam, że to ZE działający w Pruszkowie i okolicach.

dzięki wielkie. W takim razie zorientuję się co mogę zrobić, np. wyślę im pismo od prawnika i zobaczymy... sąsiadowi termin przyłącza minął już pół roku temu i nic się u niego nie dzieje, ale jego budowa jest wciąż w trakcie

Jeszcze dodam, że własnie dostałam od ZE pismo, w którym piszą, że osoba wykonująca projekt przyłącza wyśle dokumenty niezwłocznie, ale rozmawiałam z tym projektantem i wysłał je już w październiku. Jak można tak perfidnie oszukiwać :(

Edytowane przez hexe666
dodanie informacji

dzięki wielkie. W takim razie zorientuję się co mogę zrobić, np. wyślę im pismo od prawnika i zobaczymy... sąsiadowi termin przyłącza minął już pół roku temu i nic się u niego nie dzieje, ale jego budowa jest wciąż w trakcie

Jeszcze dodam, że własnie dostałam od ZE pismo, w którym piszą, że osoba wykonująca projekt przyłącza wyśle dokumenty niezwłocznie, ale rozmawiałam z tym projektantem i wysłał je już w październiku. Jak można tak perfidnie oszukiwać :(

U mnie się obudzili 2 tygodnie przed terminem wykonania złącza.

Za opóźnienie OSD płaci kary.

Poczytaj o nich.

ZE pilnuje terminów ZE<->projektant. To, że ZE nie wykonał fizycznie to inna sprawa. Ciebie nie interesuje kto dla nich robi dokumentację i fizycznie ZK. Masz z ZE podpisaną umowę (i pewnie już opłaciłeś). Jak zlecisz zrobienie fundamentów i opłacisz za "gruchę" firmie, a ta się nie zjawia, to czekasz cierpliwie aż przyjadą, czy walisz do sądu? Ludzie szanujcie siebie i nie dajcie sobą pomiatać jak jakimiś dziwkami.