mich83 06.02.2024 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2024 (edytowane) Cześć. Mam mieszkanie w bloku z wielkiej płyty z lat 70-tych. Przewody elektryczne w ścianach są od początku te same zmiany zaszły w samej skrzynce w której jest teraz jeden bezpiecznik ( na początku były 3 ) i dodana została skrzynka z bezpiecznikami automatycznymi. W przedpokoju zostało dodane tez dodatkowe światło. W międzyczasie miałem jakieś problemy z tą instalacją z tego co pamiętam w niektórych gniazdkach w obu przewodach był +. Po naprawie przez elektryka do dnia dzisiejszego wszystko wydaje siebyć ok. Chciałbym jednak być pewny że można ta instalację elektryczna bezpiecznie użytkować. Czy np. w łazience gdzie w wannie mam tez prysznic w razie czego bezpiecznik zadziała albo czy czy nie popali komputerów, zastanawia mnie też czy mógłbym pod nia podpiąć kuchnie gazową z elektrycznym piekarnikiem. Instalacje w przyszłości przy większym remoncie będę zmieniał ale na razie chciałbym zrobić jej przegląd. Czy jest coś na co szczególnie powinienem zwrócić uwagę ? Jaki powinien być rodzaj przeglądu. Jakie zaświadczenie powinienem dostać abym był pewny ze jest bezpieczna i mogę np. spokojne takie mieszkanie wynająć ? A może jakieś mało inwazyjne zmiany np. w samej skrzynce warto zrobić ? Dołączam zdjęcie bezpieczników przed mieszkaniem i skrzynkę w mieszkaniu. Edytowane 6 Lutego 2024 przez mich83 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.02.2024 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2024 PN-HD 60364-6:2016.Tam jest wszystko, pomiarowiec ma mieć w/w normę i stosować się do niej.Uwaga - "obowiązuje" stan zastany instalacji elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.02.2024 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2024 Mam mieszkanie w bloku z wielkiej płyty z lat 70-tych. Wspólnota/spółdzielnia nie zleca pomiarów? Najrzadziej powinna robić co 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.02.2024 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2024 Buahahaha. Widziałeś pomiary wspólnoty/spółdzielni? Widziałem. Nawet zamawiałem (dla wspólnoty którą zarządzałem). Porównyałem z wynikami poprzednich pomiarów (jeszcze dewelopera). Raz nawet taki przyszedł, co mi wszystkie gniazdka sprawdził (choćby było kilka w jednym zestawie). I tym sposobem mi znalazł, że w jednym bolec był nie podpięty. Jak robiłem pomiary w domu to też nie zauważyłem różnic ani w sprzęcie, ani w samych protokołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.02.2024 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2024 (edytowane) Nie bolec, tylko styk ochronny. Nie chce mi się jechać do rodziców robić zdjęcie pomiarów (które zrobił w 1,5 min). Rozumiem, że odłączałeś żyrandol, aby zbadać rezystancję izolacji?Buahahaha - nie trzeba odłączać żyrandola, by dokonać pomiaru rezystancji izolacji przewodów. Co mówią na ten temat przepisy, wiesz chociaż? No i zabłysnął, jak zwykle Edytowane 7 Lutego 2024 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.02.2024 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2024 Nie bolec, tylko styk ochronny. Nie chce mi się jechać do rodziców robić zdjęcie pomiarów (które zrobił w 1,5 min). I? Sądzisz, że różnicę tu robi miejsce pomiaru, a nie osoba podpisująca się pod protkołem? Rozumiem, że odłączałeś żyrandol, aby zbadać rezystancję izolacji? Czemu ja? I po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.02.2024 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 500V. Która żarówka/LED wytrzyma takie napięcie DC?Czyli jednak nie wiesz, jak się przeprowadza pomiary Riso w takim przypadku! Skoro tak, to przestań pisać, bo coraz bardziej się pogrążasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.02.2024 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 No widzisz, musiałeś się nauczyć.Reszta w PN-HD 60364-6:2016 p. 6.4.3.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 08.02.2024 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 Pozwolę zwrócić uwagę że norma PN-HD 60364-6 2016 obliguje nas przy pomiarach okresowych do sprawdzania rezystancji izolacji poprzez pomiar tylko między przewodami czynnymi a przewodem ochronnym jeżeli w obwodzie mamy wyposażenie które może wpłynąć na pomiar lub zostać uszkodzone Dlatego też nie zachodzi konieczność odkręcania tak zwanych "żarówek".Inaczej mieliśmy w normie z 2000 r gdzie pomiar musiał być każdy z każdym . I jeszcze trochę inaczej w wersji z 2008 roku. Co do pomiarów przez wspólnoty to chyba nie jest żadną tajemnicą że są robione albo na odpierdziel albo wcale. A autorowi tematu chyba nie pozostaje nic innego jak zaprosić elektryka który zna i stosuje zapisy normy PN-HD 60364-6 2016 co powinno dać gwarancję rzetelnego przeglądu. Co do uprawnień elektryka to eksploatacja + dozór + pomiary. Chociaż tu może się zaraz dyskusja nowa urodzić. Na koniec protokół z wynikami badań / sprawdzeń + zalecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 09.02.2024 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2024 Dodaj, że protokół nie zajmuje 1 stronę, a same pomiary nie zajmuje 5 min. Pełna zgoda . I dla tego taka usługa musi odpowiednio kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts