Audirs4 08.02.2024 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 Dzień dobry, mam pytanie, czy w trakcie budowy możliwa jest zmiana więźby prefabrykowanej na tradycyjną? Chodzi o to, czy nie trzeba jeszcze raz przechodzić przez pozwolenie? Mam mieszane uczucia co do tych wiązarów, po pierwsze zajmują więcej miejsca na poddaszu, po drugie pewnie są droższe, transport, montaż itd. i zbytnio nie podoba mi się, że mam je w projekcie ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.02.2024 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 Jest możliwe ale więźbę trzeba przeliczyć i zaprojektować.Jeśli w wiązarach masz na poddaszu zawadzające według Ciebie elementy to nie łódź się że w tradycyjnej więźbie nie będzie jakiś słupów, jętek, kleszczy itp. elementów.Po drugie wiązary, czyli drewniany strop.To nie jest wcale aż takie drogie. Zmiana więźby dachowej z wiązarów jest ingerencją w konstrukcję budynku a więc cała procedura zmiany w pozwoleniu na budowę jeżeli takowe już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Audirs4 08.02.2024 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 Jest możliwe ale więźbę trzeba przeliczyć i zaprojektować. Jeśli w wiązarach masz na poddaszu zawadzające według Ciebie elementy to nie łódź się że w tradycyjnej więźbie nie będzie jakiś słupów, jętek, kleszczy itp. elementów. Po drugie wiązary, czyli drewniany strop. To nie jest wcale aż takie drogie. Zmiana więźby dachowej z wiązarów jest ingerencją w konstrukcję budynku a więc cała procedura zmiany w pozwoleniu na budowę jeżeli takowe już jest. Dzięki wszystko jasne. Pozwolenie na budowę już jest, dlatego pytałem. Teraz jasne. W projekcie mam murłatę, czy taką więźbę powinno mocować się do murłaty? Na filmikach na youtube widać, że takie wiązary montują bezpośrednio do wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.02.2024 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 (edytowane) Jedno i drugie rozwiązanie jest prawidłowe. Murłata w przypadku wiązarów jest niska np. 5 cmZ jakiegoś powodu projektant wybrał takie rozwiązanie.Kątowniki są kotwione bezpośrednio do wieńca poprzez murłatę lub mocowane tylko do murłaty..Izolacja w postaci folii lub papy tak czy inaczej jest wymagana. Edytowane 8 Lutego 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.02.2024 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 Zmiana dżwigarów na więżbe może też wymagać dodtakowych rdzeni w słupie, pewnie stropu. Co do zwigarów da sie sporo taniej niż prefabrykowane wykonać nawet samemu. Dżwigary to fajne rozwiązanie ja polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts