Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry, mam pytanie, czy w trakcie budowy możliwa jest zmiana więźby prefabrykowanej na tradycyjną? Chodzi o to, czy nie trzeba jeszcze raz przechodzić przez pozwolenie? Mam mieszane uczucia co do tych wiązarów, po pierwsze zajmują więcej miejsca na poddaszu, po drugie pewnie są droższe, transport, montaż itd. i zbytnio nie podoba mi się, że mam je w projekcie ;/

Jest możliwe ale więźbę trzeba przeliczyć i zaprojektować.

Jeśli w wiązarach masz na poddaszu zawadzające według Ciebie elementy to nie łódź się że w tradycyjnej więźbie nie będzie jakiś słupów, jętek, kleszczy itp. elementów.

Po drugie wiązary, czyli drewniany strop.

To nie jest wcale aż takie drogie.

Zmiana więźby dachowej z wiązarów jest ingerencją w konstrukcję budynku a więc cała procedura zmiany w pozwoleniu na budowę jeżeli takowe już jest.

Jest możliwe ale więźbę trzeba przeliczyć i zaprojektować.

Jeśli w wiązarach masz na poddaszu zawadzające według Ciebie elementy to nie łódź się że w tradycyjnej więźbie nie będzie jakiś słupów, jętek, kleszczy itp. elementów.

Po drugie wiązary, czyli drewniany strop.

To nie jest wcale aż takie drogie.

Zmiana więźby dachowej z wiązarów jest ingerencją w konstrukcję budynku a więc cała procedura zmiany w pozwoleniu na budowę jeżeli takowe już jest.

Dzięki wszystko jasne. Pozwolenie na budowę już jest, dlatego pytałem. Teraz jasne. W projekcie mam murłatę, czy taką więźbę powinno mocować się do murłaty? Na filmikach na youtube widać, że takie wiązary montują bezpośrednio do wieńca.

Jedno i drugie rozwiązanie jest prawidłowe. Murłata w przypadku wiązarów jest niska np. 5 cm

Z jakiegoś powodu projektant wybrał takie rozwiązanie.

Kątowniki są kotwione bezpośrednio do wieńca poprzez murłatę lub mocowane tylko do murłaty..

Izolacja w postaci folii lub papy tak czy inaczej jest wymagana.

Edytowane przez Mareks77
Zmiana dżwigarów na więżbe może też wymagać dodtakowych rdzeni w słupie, pewnie stropu. Co do zwigarów da sie sporo taniej niż prefabrykowane wykonać nawet samemu. Dżwigary to fajne rozwiązanie ja polecam.