Dolce13 13.02.2024 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego Być może Twój sąsiad ma tak ustawione parametry odszraniania, że nawet jeśli nie są potrzebne to i tak się odbywają.W mojej pc parametry były tak ustawione, że pompa odszraniała się, gdy nie było to jeszcze wymagane. W przypadku tej pompy defrost zależy od wartości temperatury zewnętrznej, temperatury wymiennika oraz zależności pomiędzy nimi. Dodatkowo ustala się czas pomiędzy defrostami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 13.02.2024 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego Być może Twój sąsiad ma tak ustawione parametry odszraniania, że nawet jeśli nie są potrzebne to i tak się odbywają. W mojej pc parametry były tak ustawione, że pompa odszraniała się, gdy nie było to jeszcze wymagane. W przypadku tej pompy defrost zależy od wartości temperatury zewnętrznej, temperatury wymiennika oraz zależności pomiędzy nimi. Dodatkowo ustala się czas pomiędzy defrostami. To dlaczego moja się nie zaladza a tym samym ma 10 razy mniej defrostów oto jest pytanie ? czyżby przeróbki były lepsze od tzw markowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 13.02.2024 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego Z 4 lata temu był tu na forum gość, który ogrzewał się klimatyzatorem, i też miał dokładnie ta sama zagwostke... Jak to jest ,że powietrzne pompy ciepła za tyle pieniadzow się obladzaja , a jego klimatyzator kosztował 3tysie z montażem i ogrzewa cały patodom (bo tam było mniej niż 100m) i wogole się nie obladza...Nie rozumiał tej prostej zasady,że zima po prostu grzał "sprezarka" i COP mu wynosił 1 albo i mniej. I to samo robisz ty,jak nie masz przy temperaturach poniżej 0 stopni defrostow , to znaczy że wymiennik wogole nie pracuje (albo pracuje na parę procent) a gaz rozgrzewa nie ochłodzenie tego wymiennika, a tylko sama sprężarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.02.2024 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego Generalnie przy minusowych temperaturach wilgotność leci bardzo w dół i w tym przypadku będzie o wiele mniej defrostów bo mało wilgoci w powietrzu. Najgorzej jest w okolicach +4*C kiedy wymiennik ma poniżej 0*C i na wymienniku osadza się szron do czasu aż pompa musi się odszronić aby mieć możliwość pozyskiwania ciepła z powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 13.02.2024 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego Z 4 lata temu był tu na forum gość, który ogrzewał się klimatyzatorem, i też miał dokładnie ta sama zagwostke... Jak to jest ,że powietrzne pompy ciepła za tyle pieniadzow się obladzaja , a jego klimatyzator kosztował 3tysie z montażem i ogrzewa cały patodom (bo tam było mniej niż 100m) i wogole się nie obladza...Nie rozumiał tej prostej zasady,że zima po prostu grzał "sprezarka" i COP mu wynosił 1 albo i mniej. I to samo robisz ty,jak nie masz przy temperaturach poniżej 0 stopni defrostow , to znaczy że wymiennik wogole nie pracuje (albo pracuje na parę procent) a gaz rozgrzewa nie ochłodzenie tego wymiennika, a tylko sama sprężarka. Tylko że ja mam porządny sprzęt ,wymiennik 3 rzędowy podwójną sprężarkę zawór eev a cop ok 4 więc to nie to , grzeję 130m2 podłogówki i pobierana moc to z ledwością 700 watt bo niżej mi nie zejdzie ze wzgledu na oprogramowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.02.2024 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego goguś wiesz że moje Mondeo mk4 spala max 0,5l paliwa bo zapomniałem dodać że przy wyłączonych światłach, na postoju i wyłączonej klimie.Moja klima też bierze 20W na chłodzeniu w środku lata... aaaa sory to rekuperacja ale nocą chłodzi - nie znałem poprawnej nazwy urządzenia się machnąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 13.02.2024 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego Tylko że ja mam porządny sprzęt ,wymiennik 3 rzędowy podwójną sprężarkę zawór eev a cop ok 4 więc to nie to , grzeję 130m2 podłogówki i pobierana moc to z ledwością 700 watt bo niżej mi nie zejdzie ze wzgledu na oprogramowanie . Czyli użyłeś komponentów z pompy ciepła 20kW i używasz jej jako 2.8kW... Takiej hybrydy nikt by nie kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcelixt 13.02.2024 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego Chłopaki jak często trzeba robić przegląd pompy ciepła i ile on kosztuje????Czy jest to duży wydatek???Jak to u Was wygląda??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 14.02.2024 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego Chłopaki jak często trzeba robić przegląd pompy ciepła i ile on kosztuje????Czy jest to duży wydatek???Jak to u Was wygląda??? Najpierw trzeba pytać tego, kto pompę instaluje i będzie te przeglądy Ci robił, bo gdzieś i 800zł widziałem, e ktoś napisał. U mnie - 250zł a z wymianą anody w zbiorniku 350zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 14.02.2024 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego Czyli użyłeś komponentów z pompy ciepła 20kW i używasz jej jako 2.8kW... Takiej hybrydy nikt by nie kupił. No nie aż tak , mam 7 kw która dobija do 9,5 kw a mnie wystarczyła by 5 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.02.2024 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego Tak czy inaczej to nie sztuka założyć przewymiarowana PC i ja dusić na min. częstotliwości . Każda pompą przy tej częstotliwości będzie sie szronic rzadko jeśli wogole. Także to nie jest sprawa "porządnego sprzetu" tylko przewymiarowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcelixt 14.02.2024 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego Najpierw trzeba pytać tego, kto pompę instaluje i będzie te przeglądy Ci robił, bo gdzieś i 800zł widziałem, e ktoś napisał. U mnie - 250zł a z wymianą anody w zbiorniku 350zł Rozmawiałem z przedstawicielem to mówił mi, że przegląd pompy powietrznej trzeba robić raz w roku i ,że koszt wynosi 600zł. A ile wynosi przegląd pompy gruntowej???I jak często trzeba go wykonywać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 14.02.2024 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego A jak często robisz przegląd lodówki? Tyle w temacie przeglądu gruntowej PC. Tam nie ma co weryfikować. Można samodzielnie sprawdzić stan filtrów dolnego źródła.W przypadku PC PW to może i zrozumiałe że sprawdzają stan lameli czy jednostki zewnętrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 14.02.2024 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego Rozmawiałem z przedstawicielem to mówił mi, że przegląd pompy powietrznej trzeba robić raz w roku i ,że koszt wynosi 600zł. A ile wynosi przegląd pompy gruntowej???I jak często trzeba go wykonywać??? Woow...a to był przedstawiciel jakiej firmy i dlaczego tak drogo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.02.2024 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego Chłopaki jak często trzeba robić przegląd pompy ciepła i ile on kosztuje????Czy jest to duży wydatek???Jak to u Was wygląda??? U mnie przegląd pc panasonic, lg, mitsubishi, raz w roku 300zł netto. Pompy ciepła ____________________590,40 zł koszty obejmują usługę oraz dojazd do 30km. [...]Oczywiście wszystkie materiały eksploatacyjne płatne są dodatkowo wg zużycia. Dosyć stare, więc do zindeksowania. https://nts-energy.pl/cennik-serwisu-gwarancyjnego-i-pogwarancyjnego-pomp-ciepla/ konserwacja gwarancyjna pompy ciepła do 8 kW grzewczej mocy(przegląd): 550 zł [...] Aby utrzymać gwarancję na urządzenia należy według wytycznych producenta zamawiać przegląd w autoryzowanym serwisie. Niektórzy producenci wymagają różnej częstotliwości przeglądów w skali okresu gwarancji: Hitachi – pompy ciepła powietrzne: 1 x w roku Buderus – pompy ciepła powietrzne i gruntowe: 1 x w roku Nibe – pompy ciepła powietrzne i gruntowe: 1 x w roku, Mitsubishi – pompy ciepła powietrzne: 2 x w roku, Samsung – pompy ciepła powietrzne: 1 x w roku, Atlantic – pompy ciepła powietrzne: 1 x w roku, NTS – pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 x w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 14.02.2024 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego A jak często robisz przegląd lodówki? Tyle w temacie przeglądu gruntowej PC. Tam nie ma co weryfikować. Można samodzielnie sprawdzić stan filtrów dolnego źródła. W przypadku PC PW to może i zrozumiałe że sprawdzają stan lameli czy jednostki zewnętrznej Gwarancja nie wymaga przypadkiem corocznych przeglądów gruntówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 14.02.2024 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego Gwarancja nie wymaga przypadkiem corocznych przeglądów gruntówki? Ja nie mam wymogu żadnych przeglądów do gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 15.02.2024 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego To wszystko jest ( a może było) kwestią dogadania się instalatorem. Mój mi powiedział wprost , że on nie ma czasu przyjeżdżać i kasować taką kasę tylko za głupoty w stylu , wymycie skraplacza , wyciągnięcie i ew przepłukanie filtra , sprawdzenie błędów.... i to wszystko.Można próbować "obwąchiwać pompę na ulot , no ale jeśli on jest duży ,to gaz już uleci do przeglądu , a jak jest mały to i tak urządzenie tego nie wykryje. A nikt na zabawy w stylu oklejanie pompy folią i przyjazd za 3 dni i mierzenie czy pod folią są jakieś cząsteczki nikt nie ma czasu ( tym bardziej ,że to na zewnątrz stoi ).Jakiś nadgorliwiec może próbować jeszcze mierzyć ciśnienie gazu i robić analizę gazu. Ale spece od klimatyzatorów robią to tylko w przypadku uzasadnionego podejrzenia , a nie dla profilaktyki.Także ja utrzymałem gwarancję bez corocznego przyjazdu i bulenia. Ale to było już 7 lat temu ( jak ten czas leci...) Teraz są jakieś dodatkowe wymagania co do fgazów ,zgłaszanie gdzieś , i tam zdaje się ten wymóg corocznej inspekcji też jest ( a dwa lata ,jak urządzenie ma czujnik ubytku gazu... Coś takiego).... Więc jeszcze kwestia czynnika w pompie dochodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.02.2024 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego To wszystko jest ( a może było) kwestią dogadania się instalatorem.. No właśnie.. a jak czytam takie coś.. Ostatnio czytałem na grupie FB która ma domek jak mój , że za przegląd pompy z szafą, którą mogłem dokupić od firmy stawiającej dom płacą 800zł Pompa "de dietrich" i szafa izzifast za 30k z montażem plus 6k za podłogówkę. ... to mi wygląda, że inwestor nawet nie zapytał, co go w przyszłości czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.02.2024 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego Chłopaki jak często trzeba robić przegląd pompy ciepła i ile on kosztuje????Czy jest to duży wydatek???Jak to u Was wygląda??? Szczerze ? Większośc tych "przeglądów" robi się tylko po to aby dostać pieczątkę i aby mieć gwarancję. Tak naprawdę pompy PW nie wymagają żadnych przeglądów. To znaczy trzeba sprawdzic ciśnienie i co najwyżej dobić trochę wody jak za niskie cisnienie i oczyścić filtr wody. I to wszystko. Jak sie da filtr przed pompą to nawet nie trzeba tego filtra czyścić Ja mialem raz przegląd za 150zł i były to najgorzej wydane pieniądze bo sensu nie było żadnego Gwarancja już sie skończyła. Przeglądów nie robię. Pompa 7 rok działa prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts