Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykwity zielone na elewacji

Recommended Posts

Mam już od 6 lat zrobioną elewację i nic się z nią nie robiło aż do tego roku.

Od jesieni cos takiego się robi jak na załączonym zdjęciu i z miesiąca na miesiąc jest tylko gorzej.

Co to jest i jak się tego pozbyć?

[ATTACH=CONFIG]468104[/ATTACH]

jak od północnej lub wschodniej strony to mech, usuwa sie mechanicznie np karcherem + chemia.

Mam jeszcze dodatkowe pytanie w związku z powyższym tematem.

Mój sąsiad ma posadzony szpaler wysokich na 3 metry tui właśnie od strony tej nieszczęsnej ściany.

Ten szpaler jest oddalony tez jakieś 3 metry od tej ściany.

Czy to że jego krzewy się tak rozrosły plus bardzo wilgotna zima spowodowały ten stan?

• 2 weeks później...

Nie jest dużo tego zielonego.. ;)

Większość preparatów da sobie z tym radę (np. Tenzi DS09, GreenStop, Pufas), wystarczy opryskać elewację w miejscu tych mchów i na drugi dzień zielone zniknie.

Niestety żaden preparat nie zabezpieczy elewacji/kostki na stałe. Ja przez 3/4 roku mam spokój ale przychodzi późna jesień i zaczyna się zabawa ;) Na elewacji widać jak się cień układa - tam gdzie cień, tam i zielono.

• 2 weeks później...
Niestety co pewien czas będzie się to cyklicznie pojawiało. Nawet po zaimpregnowaniu. Natury nie oszukasz. Jeśli postawisz obok czystą szybę to po kilu latach też będzie cała zielona od glonów i porostów. Elewacja się kurzy, a warstwy kurzu i pyłu z upływem lat wchłaniają coraz więcej wody umożliwiając wzrost glonów.