rafal172 12.02.2024 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2024 Hej, Mam pytanie, może byłby mi w stanie ktoś poradzić. Mam działkę przez którą przebiegają linie energetyczne 15kV w poprzek i wzdłuż (przecinają się na działce). Architekt chciał żebyśmy poprosili o opinię lokalizacyjną od zakładu energetycznego. W tej opinii lokalizacyjnej widnieje taki zapis: Przewody napowietrznej linii 15kV przebiegające nad podwórzem, domem oraz w tzw. zbliżeniu, muszą być zawieszone w obostrzeniu II stopnia, a podpory podtrzymujące przedmiotowe przęsło linii napowietrznej uziemione. Należy wykonać zmianę obostrzenia oraz uziemić słupy na stanowiskach słupowych znajdujących się pomiędzy działkami. W tym celu należy wystąpić z wnioskiem o określenie warunków usunięcia kolizji do Wydziału Majątku Sieciowego Rejonu Energetycznego Jeziorna. Musi być zapewniony całodobowy, nieskrępowany dostęp do słupów i linii dla służb energetyki. a w samym zakładzie powiedziano mi że z tego powodu nic tam nie wybudujemy dopóki tego nie zrobimy, a zrobimy to tylko na koszt inwestora (czyli mój). Jeszcze dodam że zmieścilibyśmy się z domem z zachowaniem odstępów o jakich piszą w tej opinii. Chciałem się zapytać czy ktoś miał podobną sytuację? Czy faktycznie musimy przerobić te linie energetyczne? Jeśli tak to kto się zajmuje takimi sprawami? Czy ktoś się orientuje ile taka przebudowa kosztuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.02.2024 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2024 Mam nad działką linie 15kV, musialem się odsunąc budynkiem chyba 5m od osi lini, i pamiętam że ZE zmienial coś na słupach obok mojej działki, ja za to nie placiłem. Tylko to bylo ponad 20 lat temu, w 2003 zaczynałem budowe. Z tego co kojarzę u nas nie przerbiali linii tylko izolatory na slupach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 13.02.2024 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2024 Obostrzenie II stopnia to m.in. dodatkowe izolatory do mocowania przewodów. Stosuje się przy budynkach, nad drogami itp. Jak izolator pęknie, to przewód nie opadnie zbyt nisko. To dla bezpieczeństwa ludzi w pobliżu. Doceni, kto widział linię 20 kV wiszącą 1,5 m nad ziemią. To było na polach, Pękł pojedynczy izolator na słupie nr 2 czyli mocowanie trzymało na słupie nr 1 i nr 3 , więc przewód zwisł. Do ziemi nie dotykał czyli automatyka nie zadziałała. Telefon na pogotowie, nr linii i nr słupa , ekipa przyjechała i naprawiła. Dlatego zawsze trzeba być uważnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts