Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozdzielnia elektryczna "erbetka" jaka długośc kabla

Recommended Posts

Raz że rozważyłbym wykorzystać teraz taki kabel który posłuży później za docelowy. ( jeżeli odległości będą podobne)

Dwa że taka forma "odsprzedaży" energii przez sąsiada jak napisał qwerty1986 jest niedozwolona przez ZE

Trzy że oczywiście brakuje danych jakie obciążenie planujesz mieć w tej rozdzielnicy żeby dyskutować o przekroju.

A jak chcesz na już jakąś informacje to zastosuj YKY 5x4mm2

Napisałem ogólnikowo "sąsiada", sąsiadem są rodzice ja też tam będę zameldowany na czas budowy nie widzę w tym nielegalnego.

U mnie będzie 32A.

Jeżeli chciałbym użyć tego kabla jako docelowego to mogę użyć YKY 5x4mm2?

A jeżeli użyję go tylko jako zasilanie erbetki to wystarczy 5x2,5mm2? :)

Napisałem ogólnikowo "sąsiada", sąsiadem są rodzice ja też tam będę zameldowany na czas budowy nie widzę w tym nielegalnego.

U mnie będzie 32A.

A jeżeli użyję go tylko jako zasilanie erbetki to wystarczy 5x2,5mm2? :)

Powiem na bazie własnego doświadczenia - stan surowy zamknięty postawiłem na kablu 3x2,5 mm2 (zabezpieczenie B16), na tym etapie siła nie była potrzebna (np. betoniarka jednofazowa). Teraz mając już praktycznie ten stan wprowadziłem do domu właściwy kabel pięciożyłowy - "siła" będzie potrzebna tynkarzom.

Edytowane przez mikomir

...

Docelowo to przekrój raczej do altanki na ogródku działkowym.

Patrz także na fakt iż owe 40mb kabla potem Ci zostanie i zużyjesz z tego może 10mb.

Dlatego kup sobie porządny przedłużacz bębnowy 3 x 2,5mm2 i stan surowy zamknięty dociągniesz, tynkarzami będziesz się martwił gdy nie będą mieli swojego przedłużacza o ile w ogrodzeniu u rodziców jest co najmniej C 25.

Moja ekipa przyjeżdżała z własnym agregatem 2kVA a wody na całą budowę zużyłem 2 mausery po 1000l.

Jedyna pożyczona energia od sąsiada służyła do tynkowania.

Edytowane przez Mareks77

Powiem na bazie własnego doświadczenia - stan surowy zamknięty postawiłem na kablu 3x2,5 mm2 (zabezpieczenie B16), na tym etapie siła nie była potrzebna (np. betoniarka jednofazowa). Teraz mając już praktycznie ten stan wprowadziłem do domu właściwy kabel pięciożyłowy - "siła" będzie potrzebna tynkarzom.

Dziękuję za pomoc tak właśnie zrobię :)

Będzie budował dom, a żałuje stówy, aby elektryk przyjechał, zrobił pomiary i powiedział, jak ma to wyglądać, aby nie mieć na głowie prokuratora...

Bo Ci żyłka pęknie zazdrośniku :hug:

Docelowo to przekrój raczej do altanki na ogródku działkowym.

Patrz także na fakt iż owe 40mb kabla potem Ci zostanie i zużyjesz z tego może 10mb.

Dlatego kup sobie porządny przedłużacz bębnowy 3 x 2,5mm2 i stan surowy zamknięty dociągniesz, tynkarzami będziesz się martwił gdy nie będą mieli swojego przedłużacza o ile w ogrodzeniu u rodziców jest co najmniej C 25.

Moja ekipa przyjeżdżała z własnym agregatem 2kVA a wody na całą budowę zużyłem 2 mausery po 1000l.

Jedyna pożyczona energia od sąsiada służyła do tynkowania.

Dziękuję za pomoc, tak chyba zrobię, awaryjnie mogą się podpiąć u rodziców bezpośrednio