wojot 12.02.2024 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2024 Cześć! Na początek budowy chcę się podpiąć do siły sąsiada i postawić rozdzielnicę elektryczną z wtyczkami na 230 i 400. Odległość to około 40m, czy kabel OWY 5x2,5mm2 będzie odpowiedni? Jakie parametry powinien mieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojot 12.02.2024 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2024 A jaki byłby odpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojot 13.02.2024 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2024 Ktoś tu wstał lewą nogą... i to w dwa dni pod rząd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 13.02.2024 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2024 Raz że rozważyłbym wykorzystać teraz taki kabel który posłuży później za docelowy. ( jeżeli odległości będą podobne)Dwa że taka forma "odsprzedaży" energii przez sąsiada jak napisał qwerty1986 jest niedozwolona przez ZETrzy że oczywiście brakuje danych jakie obciążenie planujesz mieć w tej rozdzielnicy żeby dyskutować o przekroju. A jak chcesz na już jakąś informacje to zastosuj YKY 5x4mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.02.2024 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2024 Przed budową postaw na działce najpierw jakieś pomieszczenie w formie magazynu, altankę lub blaszaka. Do niego ewentualnie podciągnij kabel od sąsiada w rurze karbowanej zamaskowanej zakopanej w gruncie.RB-etki na pewno nie stawiaj w szczerym polu nawet tej zamykanej na kłódkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojot 13.02.2024 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2024 Napisałem ogólnikowo "sąsiada", sąsiadem są rodzice ja też tam będę zameldowany na czas budowy nie widzę w tym nielegalnego. U mnie będzie 32A. Jeżeli chciałbym użyć tego kabla jako docelowego to mogę użyć YKY 5x4mm2? A jeżeli użyję go tylko jako zasilanie erbetki to wystarczy 5x2,5mm2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikomir 13.02.2024 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2024 (edytowane) Napisałem ogólnikowo "sąsiada", sąsiadem są rodzice ja też tam będę zameldowany na czas budowy nie widzę w tym nielegalnego. U mnie będzie 32A. Jeżeli chciałbym użyć tego kabla jako docelowego to mogę użyć YKY 5x4mm2? A jeżeli użyję go tylko jako zasilanie erbetki to wystarczy 5x2,5mm2? Powiem na bazie własnego doświadczenia - stan surowy zamknięty postawiłem na kablu 3x2,5 mm2 (zabezpieczenie B16), na tym etapie siła nie była potrzebna (np. betoniarka jednofazowa). Teraz mając już praktycznie ten stan wprowadziłem do domu właściwy kabel pięciożyłowy - "siła" będzie potrzebna tynkarzom. Edytowane 13 Lutego 2024 przez mikomir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.02.2024 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2024 Jeżeli chciałbym użyć tego kabla jako docelowego to mogę użyć YKY 5x4mm2? Nie. Raz, że przekrój za mały, dwa, że pięć żył! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.02.2024 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2024 (edytowane) ... Jeżeli chciałbym użyć tego kabla jako docelowego to mogę użyć YKY 5x4mm2? Docelowo to przekrój raczej do altanki na ogródku działkowym. Patrz także na fakt iż owe 40mb kabla potem Ci zostanie i zużyjesz z tego może 10mb. Dlatego kup sobie porządny przedłużacz bębnowy 3 x 2,5mm2 i stan surowy zamknięty dociągniesz, tynkarzami będziesz się martwił gdy nie będą mieli swojego przedłużacza o ile w ogrodzeniu u rodziców jest co najmniej C 25. Moja ekipa przyjeżdżała z własnym agregatem 2kVA a wody na całą budowę zużyłem 2 mausery po 1000l. Jedyna pożyczona energia od sąsiada służyła do tynkowania. Edytowane 13 Lutego 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojot 14.02.2024 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2024 Powiem na bazie własnego doświadczenia - stan surowy zamknięty postawiłem na kablu 3x2,5 mm2 (zabezpieczenie B16), na tym etapie siła nie była potrzebna (np. betoniarka jednofazowa). Teraz mając już praktycznie ten stan wprowadziłem do domu właściwy kabel pięciożyłowy - "siła" będzie potrzebna tynkarzom. Dziękuję za pomoc tak właśnie zrobię Będzie budował dom, a żałuje stówy, aby elektryk przyjechał, zrobił pomiary i powiedział, jak ma to wyglądać, aby nie mieć na głowie prokuratora... Bo Ci żyłka pęknie zazdrośniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojot 14.02.2024 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2024 Docelowo to przekrój raczej do altanki na ogródku działkowym. Patrz także na fakt iż owe 40mb kabla potem Ci zostanie i zużyjesz z tego może 10mb. Dlatego kup sobie porządny przedłużacz bębnowy 3 x 2,5mm2 i stan surowy zamknięty dociągniesz, tynkarzami będziesz się martwił gdy nie będą mieli swojego przedłużacza o ile w ogrodzeniu u rodziców jest co najmniej C 25. Moja ekipa przyjeżdżała z własnym agregatem 2kVA a wody na całą budowę zużyłem 2 mausery po 1000l. Jedyna pożyczona energia od sąsiada służyła do tynkowania. Dziękuję za pomoc, tak chyba zrobię, awaryjnie mogą się podpiąć u rodziców bezpośrednio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts