mrcnh 15.02.2024 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2024 Drodzy forumowicze, Stoję przed wyborem rekuperacji do domu ~150m2+ wbudowany garaż 2 stanowiskowy (38m2) i kotłownia (~5m2) wg projektu: Dom w świetliku G2 z małymi zmianami, W intrenecie co jedna strona to inna opinia który rekuperator lepszy. Z tego co przeczytałem ważna jest bezawaryjność, koszty filtrów, poboru prądu oraz % odzysku ciepła Czy moglibyście doradzić sprawdzony, sprzęt który będzie pasował do wielkości domu? Rekuperator mam w cenie stanu deweloperskiego, także droższe opcje również wchodzą w grę Projekt: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-swietliku-g2-ver-2-md5f1fba9ad061?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_id=17995147916&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAibeuBhAAEiwAiXBoJNrLPrQ__krj3Sybk1WNh9EvkUkiOr1H9UerjWt7w-3l7ksuQyud7BoCoXMQAvD_BwE Powierzchnia podłóg203,62 m²Powierzchnia całkowita296,27 m²Kubatura977,4 m³ Standard deweloperski:- podłogówka góra i dół całość (jedynie w garażu grzejnik)- fundamenty ocieplone styropianem 15cm- ściany ocieplone styropianem 20cm lambda 0.033/0.038- ocieplenie poddasza - wełna 25cm- wszystkie okna pakiet 3 szyby- jestem również na etapie wyboru kotła gazowego, tutaj temat: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?385498-Jaki-kocio%C5%82-gazowy-wybra%C4%87-dom-150m&p=8224148#post8224148 Z góry dziękuję za wszystkie opinie i porady 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.02.2024 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2024 https://forum.muratordom.pl/entry.php?133112 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrcnh 16.02.2024 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2024 Bardzo dziękuje za podesłanie tematu, Czy któryś z poniższych wydaje się sensowny? Jak chodzi o bezawaryjność czy są jacyś konkretni producenci na których produktach warto by się było skupić? Zehnder ComfoAir Q350 TR Zehnder ComfoAir 350 Luxe VV ERV WANAS 350H/3 + ERV iZZi 402 ERV / 302 ERV AERISnext 350 R VV TR ERV (tu nie znalazlem informacji na temat EC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrcnh 17.02.2024 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2024 https://forum.muratordom.pl/entry.php?133112 A czy mógłbym podpytać z jakiej rekuperacji Pan korzysta? i czy jest Pan zadowolony? I jaki rekuperator wybrałby Pan kupując rekuperator do domu 150m2 użytkowych (oczywiście to nie formalna porada , natomiast widzę, że ma Pan znaczącą wiedzę) Pewnie po zakupie podpytam jeszcze jak poustawiać, żeby mialo to rece i nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.02.2024 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2024 A czy mógłbym podpytać z jakiej rekuperacji Pan korzysta? Link ERV w sygnaturce. Wady opisane w wątku. Czy następca jest ich pozbawiony - nie wiem. Każdy ma jakieś wady. Poczytaj też inne linki z sygnaturki o wentylacji. BTW. Ostatnich Panów w Internecie wyrżnięto w 1982. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrcnh 17.02.2024 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2024 Link ERV w sygnaturce. Wady opisane w wątku. Czy następca jest ich pozbawiony - nie wiem. Każdy ma jakieś wady. Poczytaj też inne linki z sygnaturki o wentylacji. BTW. Ostatnich Panów w Internecie wyrżnięto w 1982. Faktycznie trochę za dużo tych Panów iZZi V.402 ERV R/L standardowy panel sterowania moduł stałego przepływu + moduł CO2/higro + modul connect Wi-Fi brzmi chyba sensownie. roznica 402 i 302 to 500zl, jest sens brania 400 zamiast 300? Thesslagreen AirPack4 300v Enthalpy wydaje się tez byc dobrym wyborem? Oczywiście poczytam, ale widza aktywnosc, pewnie i tu bedziesz mial wieksza wiedze co sadza inni Doplata 1-3k zl wchodzi w gre z racji, ze rekuperator mam w cenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 17.02.2024 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2024 Mam Izzi 302, brak problemów. Na 150m2 może być za mały, więc ja brałbym 402, Bez żadnych wifii, za to wolałbym moduł CF i ewentualnie grzałkę/skrzynkę z grzałką https://cennik24.pl/antysmogowa-izolowana-skrzynka-filtracyjna-izzi-sf200-z-nagrzewnica-wstepna-9237 jeśli mieszka się w rejonach gdzie -10stC dłużej trzyma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 17.02.2024 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2024 zwróć uwagę na koszt filtrów w rekuperatorach. Czasami kosztuja kilka PLNów a czasami kilkadziesiąt PLNów w zależności od modelu rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 17.02.2024 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2024 zwróć uwagę na koszt filtrów w rekuperatorach. Czasami kosztuja kilka PLNów a czasami kilkadziesiąt PLNów w zależności od modelu rekuperatora. Dlatego warto mieć dostęp do czerpni, by w niej umieszczać filtr wstępny z włókniny, który kosztuje grosze a znacząco przedłuża żywotność filtra w reku. W domu na wywiewach filtry stożkowe w tym samym celu, które można co jakiś czas odkurzyć i ręcznie przeprać, dzięki czemu kanały czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrcnh 18.02.2024 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2024 Mam Izzi 302, brak problemów. Na 150m2 może być za mały, więc ja brałbym 402, Bez żadnych wifii, za to wolałbym moduł CF i ewentualnie grzałkę/skrzynkę z grzałką https://cennik24.pl/antysmogowa-izolowana-skrzynka-filtracyjna-izzi-sf200-z-nagrzewnica-wstepna-9237 jeśli mieszka się w rejonach gdzie -10stC dłużej trzyma. Super, dzieki jak chodzi koszty przegladow i filtrow, wydlada to dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.02.2024 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2024 Super, dzieki jak chodzi koszty przegladow i filtrow, wydlada to dobrze? Ja mam pierwszy model 302. Przeglądam sobie i ustawiam sam, filtry 2x 55zł. System sugeruje czyszczenie/wymianę co 90 dni. Ja to robię co pół roku (mam filtr wstępny na czerpni - włókninę wymienianą co 4tyg a zimą co 2 - i stożkowe na wywiewach) po zimie, bo mimo że dobrze wyglądają, to zalatują tym, co wydalają "piece na wszystko" okolicznych mieszkańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrcnh 18.02.2024 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2024 Ja mam pierwszy model 302. Przeglądam sobie i ustawiam sam, filtry 2x 55zł. System sugeruje czyszczenie/wymianę co 90 dni. Ja to robię co pół roku (mam filtr wstępny na czerpni - włókninę wymienianą co 4tyg a zimą co 2 - i stożkowe na wywiewach) po zimie, bo mimo że dobrze wyglądają, to zalatują tym, co wydalają "piece na wszystko" okolicznych mieszkańców. A myślałeś kiedys o ReQnet Req V? Jak sie doda wszystkie moduly, tak czy siak izzi wychodzi troche taniej, i jest zdecydowanie mniejszy. z tego co czytam to jest chyba roznica w wymiarach, materiale produktu, i zbiorniku na skropliny + opcje sa w standardzie. Jest sens sie pchać jak jest miejsce? Izzi wchodzi pod serwis ReQnet? wiec na ich stronie szukac ludzi do przegladaow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.02.2024 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2024 Jak sie doda wszystkie moduly I co te moduły mają dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts