Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

różnica wysokości pomiędzy wylewką a wejściem do mieszkania/balkonem

xar

Recommended Posts

Cześć,

Niedługo odbieram mieszkanie w stanie deweloperskim i zauważyłem, że różnica wysokości między wylewką a wejściem do mieszkania/wyjściem na taras to ok 2.5/3cm. Była osoba, która zrobiła pomiar mieszkania pod panele, ale nic nie wspomniała o tej różnicy, w danych mam wpisane jedynie podkład pod panele i folię, które łącznie wątpię, że mają >1.7cm grubości (panele 0,8cm grubości). Czy taka różnica wysokości jest normalna? W jaki sposób można to wyregulować żeby było na równo? W załączniku przykład- różnica 2.5/3cm jest od wylewki do listwy pod drzwiami (do miejsca, w którym kończy się styropian?)

Edytowane przez xar

Dzięki za odpowiedź. Jeśli dobrze rozumiem to użycie ćwierćwałka lub listwy zamaskuje elementy pod oknem, ale wtedy nadal będzie różnica poziomu. Przy oknie nie jest to jakiś duży problem, ale w sytuacji przekroczenia progu mieszkania już zdecydowanie gorzej- podłoga po wejściu do mieszkania powinna być na tym samym poziomie, co korytarz poza mieszkaniem, przynajmniej według mnie, bo inaczej nie będzie to wyglądać dobrze. Czy w tej sytuacji zostaje jakieś rozwiązanie wyrównania tego z poziomem korytarza na klatce czy trzeba kłócić się z deweloperem?

Cześć,

Niedługo odbieram mieszkanie w stanie deweloperskim i zauważyłem, że różnica wysokości między wylewką a wejściem do mieszkania/wyjściem na taras to ok 2.5/3cm.

Czytam te opis i za pierona nie jestem pewny o co pytasz, Wejście, wyjście, taras, korytarz.

Dzięki za odpowiedź. Jeśli dobrze rozumiem to użycie ćwierćwałka lub listwy zamaskuje elementy pod oknem, ale wtedy nadal będzie różnica poziomu. Przy oknie nie jest to jakiś duży problem, ale w sytuacji przekroczenia progu mieszkania już zdecydowanie gorzej- podłoga po wejściu do mieszkania powinna być na tym samym poziomie, co korytarz poza mieszkaniem, przynajmniej według mnie, bo inaczej nie będzie to wyglądać dobrze. Czy w tej sytuacji zostaje jakieś rozwiązanie wyrównania tego z poziomem korytarza na klatce czy trzeba kłócić się z deweloperem?

Druga część zamotania. Tylko obawiam się że jak zaczniesz tak tłumaczyć deweloperowi jak zadajesz te pytania tu to nie wiele uzyskasz.

Taras, balkon powunien być niżej niż posadzka w mieszkaniu. Korytarz ten za drzwiami również powinien mieć inny poziom niż mieszkanie. Od wejścia do tarasu robisz sobie ten sam poziom.

Na fotce pokazujesz drzwi balkonowe. Faktem jest iż pozostawione 2,5 - 3,5cm do ramy okiennej jest zbyt duże tak jakby deweloper przewidywał okładzinę z parkietu. Nie mniej jednak jeżeli damy panele podłogowe trójwarstwowe 1,5 - 2cm oraz warstwę folii i izolację akustyczną to jesteśmy w stanie zgubić owe widoczne 2cm a pozostałą część zasłoni ćwierćwałek lub inna listwa maskującaktóra wykończy niejako brzeg okładziny.