Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup działki budowlanej RIVb oraz RIV

tybinkowski

Recommended Posts

Cześć.

Poszukuję działki budowlanej i wpadła mi w oko taka, która w MPZP jest oznaczona jako teren pod budownictwo mieszkaniowe, ale w ogłoszeniu jest takie info: "Pow działki: 967m2 (ŁIV - 480m2, RIVb - 487 m2)".

Czy na takiej działce mogę spokojnie się wybudować, czy powinienem o czymś wiedzieć?

Dzięki za pomoc.

Cześć.

Poszukuję działki budowlanej i wpadła mi w oko taka, która w MPZP jest oznaczona jako teren pod budownictwo mieszkaniowe, ale w ogłoszeniu jest takie info: "Pow działki: 967m2 (ŁIV - 480m2, RIVb - 487 m2)".

Czy na takiej działce mogę spokojnie się wybudować, czy powinienem o czymś wiedzieć?

Dzięki za pomoc.

Witam, odpowiem na własnym przykładzie, kupiłem działkę z MPZP z oznaczeniem RIVb, bez problemów na zgłoszenie rozpocząłem budowę. Zaraz po uprawomocnieniu braku sprzeciwu Wydział Architektury przekazał info do Wydz. Geodezjii który z automatu przekwalifikował mi działkę na Bp. I teraz zamiast 40 zł podatku płacę 400 zł ::(

P.s ciekawe jest to, ze inni którzy budują na PnB dalej mają RIVb.

Edytowane przez mikomir
  • Like 1

P.s ciekawe jest to, ze inni którzy budują na PnB dalej mają RIVb.

"Niedopatrzenie" organu prowadzącego ewidencję gruntów. Cała działka powinna byc Bp od otrzymania PnB, po oddaniu budynku następuje zmiana na B. Chodzi o to aby gmina otrzymywała wyższy podatek od razu gdy zaczniesz budować, a nie za 5 lat gdy ukończysz. W MPZP na cele budowlane, więc użytki cie nie obchodzą (opłaty są od III, II, I kl.)

• 3 months później...