tybinkowski 19.02.2024 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego Cześć.Poszukuję działki budowlanej i wpadła mi w oko taka, która w MPZP jest oznaczona jako teren pod budownictwo mieszkaniowe, ale w ogłoszeniu jest takie info: "Pow działki: 967m2 (ŁIV - 480m2, RIVb - 487 m2)". Czy na takiej działce mogę spokojnie się wybudować, czy powinienem o czymś wiedzieć?Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikomir 19.02.2024 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego (edytowane) Cześć. Poszukuję działki budowlanej i wpadła mi w oko taka, która w MPZP jest oznaczona jako teren pod budownictwo mieszkaniowe, ale w ogłoszeniu jest takie info: "Pow działki: 967m2 (ŁIV - 480m2, RIVb - 487 m2)". Czy na takiej działce mogę spokojnie się wybudować, czy powinienem o czymś wiedzieć? Dzięki za pomoc. Witam, odpowiem na własnym przykładzie, kupiłem działkę z MPZP z oznaczeniem RIVb, bez problemów na zgłoszenie rozpocząłem budowę. Zaraz po uprawomocnieniu braku sprzeciwu Wydział Architektury przekazał info do Wydz. Geodezjii który z automatu przekwalifikował mi działkę na Bp. I teraz zamiast 40 zł podatku płacę 400 zł : P.s ciekawe jest to, ze inni którzy budują na PnB dalej mają RIVb. Edytowane 19 Lutego przez mikomir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 20.02.2024 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego Ł to łaki trwałe bez prawa zabudowy, wiec na budynek zostaje ci te 487m2. Na tej drugiej połowie możesz sobie ogród zrobić. Tylko czy przypadkiem te łąki nie są od strony drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tybinkowski 20.02.2024 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego Nie, nie są, ale w takim przypadku na tej działce (trójkąt) praktycznie nic się nie będzie dało wybudować. Zbyt wąski pas zostanie moim zdaniem, bo jeszcze wejdzie na niego nieprzekraczalna linia zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 21.02.2024 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego P.s ciekawe jest to, ze inni którzy budują na PnB dalej mają RIVb. "Niedopatrzenie" organu prowadzącego ewidencję gruntów. Cała działka powinna byc Bp od otrzymania PnB, po oddaniu budynku następuje zmiana na B. Chodzi o to aby gmina otrzymywała wyższy podatek od razu gdy zaczniesz budować, a nie za 5 lat gdy ukończysz. W MPZP na cele budowlane, więc użytki cie nie obchodzą (opłaty są od III, II, I kl.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankobyla 23.05.2024 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja najlepiej z mapkami udać się prawnika znającego sie na nieruchomościach. Trzeba zajrzeć w mapki. Ewentualnie podpytaj jakiegoś geodetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts