Garażowiec1719514970 20.05.2024 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja goguś Nie siej demagogi , przylutowanie wymiennika ciepłą , jako skraplacza do klimy to nie jest jeszcze PC ( na marginesie pc p-w to proteza pc ) , nie jest też aż takie proste zrobienie porządnej PC ,,tymi ręcami " . Trzeba jednak trochę orientować się w podstawach chłodnictwa , no i trzeba mieć trochę sprzętu , który z reguły kosztuje więcej jak sama PC . ////Acha czyli uważesz że to jakiś sputnik ,rakieta ??? toć to dokładnie to samo tylko ileś razy mniej i wiedzy nie trzeba większej niż 30 lat temu koleś po zawodówce by to potrafił //// z tym zdaniem akurat się zgadzam , ale co zrobić jak większość jest po studiach ? -oni tego nie zrobią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.05.2024 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja goguś Nie siej demagogi , przylutowanie wymiennika ciepłą , jako skraplacza do klimy to nie jest jeszcze PC ( na marginesie pc p-w to proteza pc ) , nie jest też aż takie proste zrobienie porządnej PC ,,tymi ręcami " . Trzeba jednak trochę orientować się w podstawach chłodnictwa , no i trzeba mieć trochę sprzętu , który z reguły kosztuje więcej jak sama PC . ////Acha czyli uważesz że to jakiś sputnik ,rakieta ??? toć to dokładnie to samo tylko ileś razy mniej i wiedzy nie trzeba większej niż 30 lat temu koleś po zawodówce by to potrafił //// z tym zdaniem akurat się zgadzam , ale co zrobić jak większość jest po studiach ? -oni tego nie zrobią Naprawdę to prościzna ,sory ale to fakt ,sam nie jestem jakimś asem ale zrobiłem i działa pewnie lepiej niż większość pomp markowych , tym bardziej że akurat do gree są super sterowniki i nie trzeba bebeszyć jednostki wewnętrznej, więc wymiennik płytkowy przylutować końcówki poskręcać zrobić próżnię lub nawet i nie robić bo nie ma to większego znaczenia (to nie mje słowa tylko fachowców z zagranicy) i musi działać ,podłączasz sterownik kilka czujników i tyle .moja grzejąc 130m2 przy temp w okolicach zera zjada 350-400 wat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 20.05.2024 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja (...) zrobić próżnię lub nawet i nie robić bo nie ma to większego znaczenia (...) jprdl Brak słów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.05.2024 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja przylutowanie wymiennika ciepłą , jako skraplacza do klimy to nie jest jeszcze PC Klima jest PC. Lodówka jest PC. Ogniwo peltiera to PC... Skąd Ci się wzięło, że klima nie jest PC (czy to z czymś dolutowanym, czy nie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benek161 20.05.2024 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Poczytaj tematy na elektrodzie odnośnie takich przeróbek, ta polegli nawet ci co się zajmują zawodowo chłodnictwem. To nie jest taka prosta sprawa. Co innego zrobić PC z sprężarki on/off a co innego z nowoczesnych inwerterów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.05.2024 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Poczytaj tematy na elektrodzie odnośnie takich przeróbek, ta polegli nawet ci co się zajmują zawodowo chłodnictwem. To nie jest taka prosta sprawa. Co innego zrobić PC z sprężarki on/off a co innego z nowoczesnych inwerterów No ciekawe to ja powinienem być zmarznięty a dwa lata stukło ,mało tego jestem pewny na 100 że w mróz minus 20 bez grzałek moja pompa na luziku grzeje bez grzałek o dziwo , chętnie bym się załozył i zjedzony prąd między moją a oryginalną ale nie ma takich samych domów szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 20.05.2024 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja @goguś Pompę ciepła powietrze-woda nie każdy jest w stanie wykonać samodzielnie - taka jest prawda. Jako że temat dotyczy PC o małej mocy to wspomnę że w mojej rodzinie była potrzebna jeszcze jedna PC (3 zamontowane sztuki to klimatyzatory) do zapewnienia komfortu cieplnego w kuchni, korytarzu oraz w łazience. Kolejny klimatyzator 3,5 kW został zmodyfikowany i jest to zwykła PC PW. Obyło się bez lutowań. Obsługa pompy jest prosta. Znalazłem na jednym z portali aukcyjnych 2 hydroboksy i z jednym z nich połączyłem rurki freonowe hydroboksu z elektroniką jednostki wewnętrznej klimatyzatora.Działa tak jak trzeba. Drugi hydroboks miał być do c.w.u. ale jest zbędny - doszło prawie 3 kW w dodatkowych panelach fotowoltaicznych i własnego prądu wystarczy "na wszystko". Znam się trochę na elektryce i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.05.2024 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja No ciekawe to ja powinienem być zmarznięty a dwa lata stukło ,mało tego jestem pewny na 100 że w mróz minus 20 bez grzałek moja pompa na luziku grzeje bez grzałek o dziwo , chętnie bym się załozył i zjedzony prąd między moją a oryginalną ale nie ma takich samych domów szkoda. Ale przecież z tobą nie ma sensu się zakładać, bo jak przegrywasz, to zmieniasz nick i udajesz, że nie było tematu Ale fajnie, że przynajmniej odpuściłeś 10K, bo ostatnio o swojej pompie pisałeś, ze przy -30C grzeje bez grzałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.05.2024 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja ... Ale fajnie, że przynajmniej odpuściłeś 10K, bo ostatnio o swojej pompie pisałeś, ze przy -30C grzeje bez grzałek I jeszcze to ze jego samoróbka ma lepsze parametry od Daikina. Wynika z tego ze i Gree i Daikin tak naprawdę mają marne pojęcie o produkcji pomp PCPW skoro taki mistrz jak Goguś jest w stanie wyczarowac z niskiej pólki elementów Gree cos lepszego niz Daikin. Widocznie i Daikin i Gree przyjeli z łapanki pseudo inzynierów i nie wiedzą jak złozyc dobrą pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.05.2024 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Ale przecież z tobą nie ma sensu się zakładać, bo jak przegrywasz, to zmieniasz nick i udajesz, że nie było tematu Ale fajnie, że przynajmniej odpuściłeś 10K, bo ostatnio o swojej pompie pisałeś, ze przy -30C grzeje bez grzałek Wiem że lubisz pisać po swojemu i wmawiać to komuś, a było że ta klima ma 80 proc mocy jeszcze przy minus 30 stopniach ,jak ty nie widzisz róznicy między tym co ja a ty to sory cieżko z takim gadać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.05.2024 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja I jeszcze to ze jego samoróbka ma lepsze parametry od Daikina. Wynika z tego ze i Gree i Daikin tak naprawdę mają marne pojęcie o produkcji pomp PCPW skoro taki mistrz jak Goguś jest w stanie wyczarowac z niskiej pólki elementów Gree cos lepszego niz Daikin. Widocznie i Daikin i Gree przyjeli z łapanki pseudo inzynierów i nie wiedzą jak złozyc dobrą pompę. Ty też ?? gdzie napisano że od daikina czy innej ? napisano że tzw markowe pompy ciepła nie widzisz różnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 20.05.2024 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Naprawdę to prościzna ,sory ale to fakt ,sam nie jestem jakimś asem ale zrobiłem i działa pewnie lepiej niż większość pomp markowych , tym bardziej że akurat do gree są super sterowniki i nie trzeba bebeszyć jednostki wewnętrznej, więc wymiennik płytkowy przylutować końcówki poskręcać zrobić próżnię lub nawet i nie robić bo nie ma to większego znaczenia (to nie mje słowa tylko fachowców z zagranicy) i musi działać ,podłączasz sterownik kilka czujników i tyle .moja grzejąc 130m2 przy temp w okolicach zera zjada 350-400 wat . Nie , nie jest prościzna . Składam PC od kilku lat ( co prawda prawdziwe PC NIE PROTEZY ) , z całą pewnoscia i wiedza powiEm ze to trudne zagadnienie . W ogóle nie trzba niczego bebeszyć , zeby zbudowac PC , po prostu trzeba to zrobic od podstaw . To ze twierdzisz ze nie trzeba robić próżni , to po prostu nie masz bladego pojecia w tym temacie . To ze jakas pc schodzi z moca pobierana do jakiegos niskiego poziomu , o niczym nie świadczy , Akurat , schodzenie pc do minimum mocy pobieranej to głupota , pc inwerter największa sprawnośc ma w okolicy 50% mocy znamionowej , pracując na najwyższej mocy ma mniejsza sprawnoasc COP pracując na mocy minimalnej równierz . Z tego co piszesz , wnioskuję że nie ma najmniejszych szans , na to abyś był w stanie zbudowac pc protezę , o lepszej sprawności niz markowe . Zgadzam się z tym Twoim zdaniem ////,sam nie jestem jakimś asem /// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 20.05.2024 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Wiem że lubisz pisać po swojemu i wmawiać to komuś, a było że ta klima ma 80 proc mocy jeszcze przy minus 30 stopniach ,jak ty nie widzisz róznicy między tym co ja a ty to sory cieżko z takim gadać . To pochwal się , jaki COP ma ta klima przy -30*C , myslę ze bardzo podobny do grzałki elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.05.2024 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Wiem że lubisz pisać po swojemu i wmawiać to komuś, a było że ta klima ma 80 proc mocy jeszcze przy minus 30 stopniach ,jak ty nie widzisz róznicy między tym co ja a ty to sory cieżko z takim gadać . Napisz, kiedy w K-K było -30C, że mogłeś to ocenić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.05.2024 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Ty też ?? gdzie napisano że od daikina czy innej ? napisano że tzw markowe pompy ciepła nie widzisz różnicy ? Napisano tu https://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=8232810#post8232810 post 6077. Z Gree Amber zrobiłes cos lepszego niż Daikin. Nie ma to jak byc bajkopisarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.05.2024 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja I to jeszcze z kiepską pamięcią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 21.05.2024 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja Nie , nie jest prościzna . Składam PC od kilku lat ( co prawda prawdziwe PC NIE PROTEZY ) , z całą pewnoscia i wiedza powiEm ze to trudne zagadnienie . W ogóle nie trzba niczego bebeszyć , zeby zbudowac PC , po prostu trzeba to zrobic od podstaw . To ze twierdzisz ze nie trzeba robić próżni , to po prostu nie masz bladego pojecia w tym temacie . To ze jakas pc schodzi z moca pobierana do jakiegos niskiego poziomu , o niczym nie świadczy , Akurat , schodzenie pc do minimum mocy pobieranej to głupota , pc inwerter największa sprawnośc ma w okolicy 50% mocy znamionowej , pracując na najwyższej mocy ma mniejsza sprawnoasc COP pracując na mocy minimalnej równierz . Z tego co piszesz , wnioskuję że nie ma najmniejszych szans , na to abyś był w stanie zbudowac pc protezę , o lepszej sprawności niz markowe . Zgadzam się z tym Twoim zdaniem ////,sam nie jestem jakimś asem /// Ogarnij się z tąpróżnią bo zaraz to weźmiesz za jakiś pewnik , ja robiłem w swojej próznię , grzejąc 27 stopniami wolę jak mi pompa tak idzie cały czas i tydzień czy miesiąc bo wiem że mnie nie zje pradowo a i komfort w domu mam odpowiedni bo przeważnie 23-24 stopnie więc co ja mam wymyślać ? termostat zakładać pokojowy tylko po to jak mi temp spadnie do 22 to ma gonić pół dnia aby dobić ? mnie pasuje jak na 15 Hz sprężarka sobie mruczy ledwo co a reszta mnie nie interesuje, wiem jak chodziła tzn taktowała na oryginalnej elektronice to żenada a nie praca rusza z 700 wat rośnie do 1600 watt pochodzi pół godziny czasem i dwie jak mróz i stop na godz lub dwie i znów sto ,załóż bufor co drugi a wystarczyło jak założyłem porządny sterownik AHU32bit i bajeczka , nie chcę pisać jaki COP mi pokazuje sterownik bo testowane było pod koniec kwietnia przy minus 2 do plus 10 ,nie chcę siać fermentu więc nie napiszę ale napradę zacny COP. na konie co kto myśli to szczeże mnie to ryra i zwisa byle ja zadowolony jestem i to się liczy, z dofinansować nigdy nie kosrzystałem i nie będę wolę swoje bo serwis to ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 21.05.2024 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja Napisz, kiedy w K-K było -30C, że mogłeś to ocenić ? A czy ja z tobą muszę akurat dyskutować ? nie sądzę, starasz się zawsze dopiec a na głupka zawsze wychofzisz , nikt nie pisał że ja grzałem tylko w tabelce wydajności stoi jak byk , szukaj amber prestige cwaniaczku udawany https://twojegree.pl/wp-content/uploads/2019/06/ksieczka-gree-rac-r32.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 22.05.2024 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja Ogarnij się z tąpróżnią bo zaraz to weźmiesz za jakiś pewnik , ja robiłem w swojej próznię , grzejąc 27 stopniami wolę jak mi pompa tak idzie cały czas i tydzień czy miesiąc bo wiem że mnie nie zje pradowo a i komfort w domu mam odpowiedni bo przeważnie 23-24 stopnie więc co ja mam wymyślać ? termostat zakładać pokojowy tylko po to jak mi temp spadnie do 22 to ma gonić pół dnia aby dobić ? mnie pasuje jak na 15 Hz sprężarka sobie mruczy ledwo co a reszta mnie nie interesuje, wiem jak chodziła tzn taktowała na oryginalnej elektronice to żenada a nie praca rusza z 700 wat rośnie do 1600 watt pochodzi pół godziny czasem i dwie jak mróz i stop na godz lub dwie i znów sto ,załóż bufor co drugi a wystarczyło jak założyłem porządny sterownik AHU32bit i bajeczka , nie chcę pisać jaki COP mi pokazuje sterownik bo testowane było pod koniec kwietnia przy minus 2 do plus 10 ,nie chcę siać fermentu więc nie napiszę ale napradę zacny COP. na konie co kto myśli to szczeże mnie to ryra i zwisa byle ja zadowolony jestem i to się liczy, z dofinansować nigdy nie kosrzystałem i nie będę wolę swoje bo serwis to ja. Ja niemuszę się ,,ogarnąć z tą próznią " tylko Ty musisz jak widzę , dużo sie podciągnąć z podstaw chłodnictwa . Załóóż sobie wziernik czynnika , nie rób prózni i nabij czynnik chłodniczy , to naocznie zobaczysz wynik . Ja wiem jak powinna pracować pc inwerter , żadnego taktowania tutaj nie będzie , jak wszystko dobrane , i dobre ustawienia w sterowniku . Ciepłomierz legalizowany ( a nie jakas namiastka ze sterownika ) + podlicznik energii elektrycznej to podstawa każdej instalacji PC . Jeszcze raz , o wyniku ekonomicznym pracy PC decyduje koszt ogólny wykonania instalacji PC i COP z jakim pracuje . Jakbyś miał trochę oleju w głowie , to szybko zauwazysz , że pc pracujać na minimum ma słaby COP , a pracujac na 30% już znacznie lepszy . Wiesz jak chcesz tak pracu non stop z minimum poboru prądu z sieci to też możesz sobie grzałke , z sterownikiem mocy zamontowac , koszt całości jakieś 500 pln , i takie rozwiązanie przy -20*C będzie = ( PRAWIE ) Twoja PC . pod względem COP . Jeśli ktoś w prasie zachodniej , czy gdzie tam tą info zdobyłeś , pisze że nie trzeba prózniowac ukadu , to napisał to jakiś kretyn/ignorant chłodnictwa , to taki zachodni goguś . Jakos moje PC zachowując pracę w opymalnym COP , nie taktują i utrzymuja temp . w domu beż żadnych skoków temperatury , jak zajdzie potrzeba większego dostarczenia mocy do domu , to nie robi ro w sposób zenujący jak GREE , po prostu w 2-3 minuty( decyduję to co ustawię w sterowniku ) osiąga max moc , a póżnie wraz z zapotrzebowaniem domu obniża , ją do wartości niższych , tak aby na bieżąco utrzyywać temp. domu tzn dostarcza troszkę więcej energii cieplnej jak potrzebuje dom , nie wiem po co tłumaczę , Ty tego niezrozumiesz , ale może inni forumowichę coś skumają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 22.05.2024 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja Ano rubta co chceta wasza kasa waszą moja moją ,ty rób jak chcesz ja też,mnie moje pasuje i tak zostanie i nie próbuj mi nachalnie wmawiać dwukrotnie czegoś czego ja nie zrobiłem , kończę bo gadka z sępami którzy grzeją gazem a mądrzą się o pompach sensu nie ma, to przytyk do takiego jednego mądralę internetowego, ja swoje zrobiłem i nie chcę zamieniać a bynajmniej już na bank nie na pompę ciepła prędzej w coś w czym da się palić , rządzący obrzydzają tzw ekologiczne grzanie dosyć skutecznie ,obecnie taniej węglem grzać niż pompą prawdopodobnie lub tak mi się wydaje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts