Migiel 25.02.2024 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2024 Witam wszystkich, na wstępnie chciałbym zaznaczyć że jestem w temacie budownictwa nowy i proszę o wyrozumiałość. Zaczynam swoje przygodę z budową domu, na początku stycznia przy sprzyjających warunkach pogodowych ekipa budowlana zalała ławy fundamentowe, w ławach było trochę wody która później utrzymywała się na powierzchni. Teren gliniasty. Po kilkukrotnych akcjach wypompowywania wody okazało się ze w 50% na powierzchni ław jest mleczko cementowe. Chciałbym się was dopytać czy na to mleczko mogę kłaść folię i następnie bloczki ? czy konieczne jest jego zdjęcie ? z góry dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.02.2024 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2024 Bezpośrednio na to kładź folię lub smaruj lepikiem i klej papę. Tam nie musi być kontaktu tylko wręcz izolacja więc pierwsza warstwa bloczków betonowych pewnie pójdzie na zaprawie murarskiej więc wszelkie nierówności się wyrównają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Migiel 25.02.2024 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2024 Dziękuje za odpowiedź. Bardziej zastanawiałem się pod kątem wytrzymałości, czy to ma jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.02.2024 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2024 (edytowane) Wytrzymałość tworzy cały fundament a nie jego wierzchnia cześć z której zostało wymyte mleczko cementowe które następnie po wyschnięciu wody utworzyło powłokę, skorupę.Nawet jeżeli się skruszy i powstaną ubytki to wyrówna je pierwsza warstwa zaprawy murarskiej startowej, wyrównującej.Nie obawiaj się iż deszcz lub woda w wykopie rozwodniła cały cement w ławach.Jeżeli w wykopie była woda to beton zalewając wyparł ją i tyle. Pozostając ona na powierzchni trochę ją rozwodniła i tylko tyle.. Edytowane 26 Lutego 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Migiel 27.02.2024 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2024 Tym się właśnie martwiłem, dziękuję za odpowiedź i wytłumaczenie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts