Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak prętów pionowych w bloczkach zalewowych

tomekkurek

Recommended Posts

Cześć,

Wykonałem ławy fundamentowe i na to poszły bloczki zalewowe 4 sztyki wysoko czyli na wysokość 1 metra. Niestety z ław nie puściłem prętów pionowych i myślałem czy nie zrobić tego na kotwach chemicznych jednak kierownik powiedział, że nie uważa tego za konieczne.

Aktualnie mam postawione bloczki gotowe do zalania jednak zastanawiam się czy aby na pewno mogę śmiało lać czy coś kombinować?

Zbrojenie poziome jest na co drugiej warstwie. Dodam że na końcu będzie szedł jeszcze wieniec po całości.

Myślę czy chociaż nie rzucić luzem kilka prętów (nie będzie wtedy jednak połączenia z ławą).

Co sądzicie?

Co na temat zbrojenia mówił projekt?

Jest izolacja pozioma pomiędzy ławą a ścianami fundamentowymi?

Jeżeli zbrojenie jest jak piszesz na drugiej warstwie a na końcu przewidziany jest wieniec to zbrojenie pionowe zakotwione w ławie jest zbędne.

Jeżeli masz zbędne pręty to wrzuć dla swojego spokojnego sumienia.

O to mi chodziło, ale inni również wskazali w odpowiedzi (jeśli przeczytasz więcej niż kilka komentarzy tu i ówdzie), że w rowku wpustowym są wywiercone otwory, które widać na zdjęciu 2, otwory są wystarczająco duże, aby wcisnąć trochę prętów zbrojeniowych Twierdzę zatem, że odsłaniasz dolną część prętów zbrojeniowych, aby umożliwić korozji przedostawanie się w górę odsłoniętych prętów zbrojeniowych i do ich wnętrza 10.0.0.0.1 192.168.1.254 . Edytowane przez jaikal9

Pręty wkłada sie do betonu jak są potrzebne nie jak są czy jak zbywają. Czy ta ścina fundamnetowa tego wymaga?- z tego opisu co tu zamieścileś nie wiadomo. Ściana wymaga zbrojenie pionowego jak jest obciążona nie równo z boku np jeżeli ta ściana jest ścianą piwnicy to od zewnątrz napiera na nia grunt wtedy zboojenie jest potrzebne wręcz niezbędne, ty piszesz o metrze wiec piwnica to nie jest. Co jest jak pracuje nie wiemy. Opisz dokladnie co to jest albo naszkicuj..