Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

listwa podokienna

Recommended Posts

Witam

Mam zamontowane okna salamander blueevolution oraz HST na poszerzeniu.

Zacząłem się przyglądać listwom pod oknami na których są one jak i na poszerzeniu okna HST. Z boku na końcu trochę usunąłem pianki z boku i zauważyłem że te listwy jak i poszerzenie w środku nie mają żadnego wypełnienia, są tylko plastikowe przegrody. Zastanawiam się czy to faktycznie prawidłowe listwy i poszerzenie czy czasem tzw. listwy transportowe. Na stronie o tych oknach faktycznie te listwy są puste w środku ale czy jeśli miało być poszerzenie ocieplone to powinny być wypełnione np pianką. Co teraz z tym fantem zrobić, a może jestem w błędzie. Jeśli mam racje to reklamacji i demontaż. A jeśli nie mam racji to czy przed wylewka i robieniem tarasu odgrodzić to dodatkowo styrodurem lub może wpuścić w te przestrzenie w listwie/poszerzeniu piankę.

Listwy podokienne i poszerzenia są z założenia puste w środku. Tak jak profil okna. Kluczowe jest, czy połączenie okna z listwą jest szczelne.

A raczej nie jest, skoro dłubałeś w piance, która z założenia powinna być zabezpieczona kolejnymi warstwami.

Tylko pewnie nie chciałeś dopłacać do lepszego standardu?

Listwy podokienne i poszerzenia są z założenia puste w środku. Tak jak profil okna. Kluczowe jest, czy połączenie okna z listwą jest szczelne.

A raczej nie jest, skoro dłubałeś w piance, która z założenia powinna być zabezpieczona kolejnymi warstwami.

Tylko pewnie nie chciałeś dopłacać do lepszego standardu?

Mógłbyś wyjaśnić co to jest zabezpieczenie kolejnymi warstwami.

Aktualnie zakupiłem ttytan wins wewn/zewn i zamierzam tym uszczalnić rama /pianka/ściana.