maciej12312 27.02.2024 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2024 Witam, przymierzam sie do rozkladania kanalizacji wewnetrznej w nowym budynku. Rozrysowalem jak to wygląda aktualnie (rury wystajace z chudziaka). Linie pokazuja jak to wyglada mniej wiecej w ziemi. I tak: Pod pion 1 beda z pietra wlaczone 2 umywalkiPod pion 2 z pietra WC i wannaPion 3 z pietra pralka i z dolu zlowozmywak ze zmywarka. Chodzi mi o odpowietrzenie pionu bo nie ukrywam ze puszczajac pion 1 az na dach to rura wyjdzie mi w srodku lazienki przy scianie.Wystarczy ta instalacje odpowietrzyc jedynie z pionu 2 i 3 ? Prosze o wskazowki [ATTACH=CONFIG]468309[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.02.2024 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2024 (edytowane) Odpowietrzenia a zarazem pionów nie wykonuje się na odnogach gałązkach bocznych.Moim zdaniem puść główną rurę w gruncie na drodze tych trzech pionów a czwarty o ile jest on w ogóle zasadny wykonasz na odnodze bocznej.Na pierwszych dwóch nitkach masz dwa piony obok siebie idące tylko przez ścianę.....to jest wogóle potrzebne.W ten sposób użyjesz mniej elementów składowych trójników redukcji kolanek itp Ogólnie fotka projektu jest zbyt mała i małej rozdziel;czości więc niczego dokładnie nie widać i opisałem z domysłu.Najlepiej zamieść lub prześlij rzuty parteru i poddasza z elementami armatury sanitarnej Edytowane 28 Lutego 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej12312 29.02.2024 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2024 Odpowietrzenia a zarazem pionów nie wykonuje się na odnogach gałązkach bocznych. Moim zdaniem puść główną rurę w gruncie na drodze tych trzech pionów a czwarty o ile jest on w ogóle zasadny wykonasz na odnodze bocznej. Na pierwszych dwóch nitkach masz dwa piony obok siebie idące tylko przez ścianę.....to jest wogóle potrzebne. W ten sposób użyjesz mniej elementów składowych trójników redukcji kolanek itp Ogólnie fotka projektu jest zbyt mała i małej rozdziel;czości więc niczego dokładnie nie widać i opisałem z domysłu. Najlepiej zamieść lub prześlij rzuty parteru i poddasza z elementami armatury sanitarnej Kurcze,rzeczywiscie slabo widac i ten pion zle naszkicowalem. Dodam fotki z projektu tylko pozmienialem pare rzeczy jak chce to zrobic (zmienilo sie polozenie armatury) Rury mam juz polozone pod chudziakiem. Chodzi generalnie o to, czy bedzie dobrze jak puszcze na dach odpowietrzenie z pionu S4 i S5. S5 bedzie odpowietrzone od razu przy WC na pietrze i do tego pionu jeszcze dojdzie wanna z pietra wiec tu mysle ze bedzie dobrze. Natomiast pion S4 nie jest bezposrednio przy WC na parterze i zastanawiam sie czy to bedzie dzialalo. Do S1 bedzie tylko pralka z góry i zlewozmywak z kuchni z dolu (tez trzeba to odpowietrzac czy wystarczy zawory pozakladac przy urzadzeniach?) [ATTACH=CONFIG]468325[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]468326[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.02.2024 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2024 Po kolei.Odnośnie S1 to wejście na piętro jest 110 i tam pralka więc to spokojnie wystarczy bez napowietrzenia, Na parterze w tym pionie jest zlewozmywak, Problemem nie jest rozmiar fi 50 ale odległość od pionu. i w zależności od tego to może wymagać napowietrzenia.S5 dla WC i wanny więc napowietrzenie jest jak najbardziej OKS4...Wanna i dwie umywalki na pionie fi 75 są OK. S2 Oddalona jedna umywalka na rurze 110 i 75 ponad chudziakiem i sztucznym zaworem napowietrzającym jest OK.Martwi mnie S3 ale jeśli rura 110 odchodząca od 160 będzie krótka to powinno być OK.Napisz jaka jest odległość tej gałęzi lub zamieść zaktualizowane rzuty poziome parteru i poddasza.Rzut poziomy bez tego nie zdradza wszystkich szczegułów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts