Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile dołożyć paneli

Potaron

Recommended Posts

Dzień dobry,

2 lata temu założyłem fotowoltaikę i teraz potrzebuję dołożyć paneli.

Nie mam kontaktu z firmą która zakładała a chciałbym ją trochę rozbudować.

Wiem że jak kupowałem to montażysta twierdził że falownik jest trochę większy z możliwością w późniejszym czasie

dołożenia kilku paneli.

W tej chwili mam panele 12 x 380w ile mógłbym jeszcze dołożyć?

W załączniku przesyłam tabliczkę znamionową.

Z góry dziękuję za pomoc.

[ATTACH=CONFIG]468339[/ATTACH]

Za wiele ci to nie da bo już trochę więcej jak dwa panele dają moc równą mocy falownika ale warto przekroczyć ciutkę aby sprawność poprawić a jak ci bardziej zależy to sprzedać obecny falownik u kupić używkę 8 lub 10 kw.

Spokojnie może rozbudować o trochę więcej, niż "dwa panele", szczególnie, jeśli ma instalację w dwóch kierunkach

Dokładając 4 moduły 380W ten szczyt powinien wynieść około 5kW - czyli tyle ile moc znamionowa falownika. Każdy więcej będzie powodował obcięcie mocy przed falownik - oczywiście w tym okresie, o którym piszemy.

7 dodatkowych modułów - to już max dla tego falownika, w okresie letnim moc będzie przycinana do 5kW

Spokojnie może rozbudować o trochę więcej, niż "dwa panele", szczególnie, jeśli ma instalację w dwóch kierunkach

Tak to mu nie podpowiadaj - ten falownik ma jeden string.

Natomiast co do pytania o ilość paneli - do 19, a nawet 20 możesz zwiększyć... będziesz co prawda tracił "górki produkcji", kiedy falownik wypłaszczy moc do maksymalnej po stronie AC, ale w mojej ocenie to i tak ekonomiczniejsze rozwiązanie w porównaniu do zakupu mocniejszego falownika.

Tak to mu nie podpowiadaj - ten falownik ma jeden string.

Natomiast co do pytania o ilość paneli - do 19, a nawet 20 możesz zwiększyć... będziesz co prawda tracił "górki produkcji", kiedy falownik wypłaszczy moc do maksymalnej po stronie AC, ale w mojej ocenie to i tak ekonomiczniejsze rozwiązanie w porównaniu do zakupu mocniejszego falownika.

Ma 2 stringi