Potaron 03.03.2024 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca Dzień dobry, 2 lata temu założyłem fotowoltaikę i teraz potrzebuję dołożyć paneli.Nie mam kontaktu z firmą która zakładała a chciałbym ją trochę rozbudować.Wiem że jak kupowałem to montażysta twierdził że falownik jest trochę większy z możliwością w późniejszym czasie dołożenia kilku paneli.W tej chwili mam panele 12 x 380w ile mógłbym jeszcze dołożyć?W załączniku przesyłam tabliczkę znamionową.Z góry dziękuję za pomoc.[ATTACH=CONFIG]468339[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 03.03.2024 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca Za wiele ci to nie da bo już trochę więcej jak dwa panele dają moc równą mocy falownika ale warto przekroczyć ciutkę aby sprawność poprawić a jak ci bardziej zależy to sprzedać obecny falownik u kupić używkę 8 lub 10 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 03.03.2024 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca (edytowane) Panele nie dadzą mocy falownika jeżeli to tylko chwilowo. Spokojnie możesz dołożyć 7 paneli. Nie przekroczy to 7500 Wp podanej dla tego falownika. Napięcie jednego stringu też nie zostanie przekroczone. Edytowane 3 Marca przez cangi80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.03.2024 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca Za wiele ci to nie da bo już trochę więcej jak dwa panele dają moc równą mocy falownika ale warto przekroczyć ciutkę aby sprawność poprawić a jak ci bardziej zależy to sprzedać obecny falownik u kupić używkę 8 lub 10 kw. Spokojnie może rozbudować o trochę więcej, niż "dwa panele", szczególnie, jeśli ma instalację w dwóch kierunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Potaron 03.03.2024 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca Miałem nadzieję że spokojnie do 7500w tak jak jest na tabliczce. Max input power. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.03.2024 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca A jaką moc max daje Twoja instalacja w maju, czerwcu, lipcu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Potaron 03.03.2024 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca A jaką moc max daje Twoja instalacja w maju, czerwcu, lipcu ? 3500-3800w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Potaron 03.03.2024 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca kilka dni może do 4000w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.03.2024 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca Dokładając 4 moduły 380W ten szczyt powinien wynieść około 5kW - czyli tyle ile moc znamionowa falownika. Każdy więcej będzie powodował obcięcie mocy przed falownik - oczywiście w tym okresie, o którym piszemy.7 dodatkowych modułów - to już max dla tego falownika, w okresie letnim moc będzie przycinana do 5kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firmer 03.03.2024 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca Spokojnie może rozbudować o trochę więcej, niż "dwa panele", szczególnie, jeśli ma instalację w dwóch kierunkach Tak to mu nie podpowiadaj - ten falownik ma jeden string. Natomiast co do pytania o ilość paneli - do 19, a nawet 20 możesz zwiększyć... będziesz co prawda tracił "górki produkcji", kiedy falownik wypłaszczy moc do maksymalnej po stronie AC, ale w mojej ocenie to i tak ekonomiczniejsze rozwiązanie w porównaniu do zakupu mocniejszego falownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.03.2024 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca FOX ESS T5-G3 ma 2 MPPT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Potaron 04.03.2024 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca Tak to mu nie podpowiadaj - ten falownik ma jeden string. Natomiast co do pytania o ilość paneli - do 19, a nawet 20 możesz zwiększyć... będziesz co prawda tracił "górki produkcji", kiedy falownik wypłaszczy moc do maksymalnej po stronie AC, ale w mojej ocenie to i tak ekonomiczniejsze rozwiązanie w porównaniu do zakupu mocniejszego falownika. Ma 2 stringi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts