MRNBDA 03.03.2024 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2024 Witam,proszę o informacjekupuje dom od dewelopera do działki doprowadzony jest gaz ale deweloper nie dociąga gazu bezpośrednio do domu.Poprosiłem dewelopera by ruszył temat gazu i dostałem informacje. Dostaliśmy warunki w których termin określili na 14 miesięcy od daty podpisania umowy. Co możemy dalej zrobić by jak najszybciej gaz został dociągnięty do domu, który planowany jest do oddania w czerwcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.03.2024 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2024 Nie za bardzo rozumiem. Kto dostał warunki przyłączenia ? deweloper czy Wy ?Jeżeli do działki doprowadzony jest gaz to jaka jest przeszkoda w przyłączeniu obiektu do sieci?Moze obiekt jest wielolokalowy typu szeregowce lub apartamentowce więc wtedy problem tkwi w sieci wewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRNBDA 03.03.2024 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2024 (edytowane) Plan z geoportaluhttps://zapodaj.net/plik-FCx3r6Zf96 346/68 to działka na której będzie dom, warunki przyłączenia są na dewelopera przekazał mi je mamy umowe przedwstępną itd.Według mnie do działki dociągnięty jest gaz lewy górny róg działki oznaczony G być może deweloper sam nie wie na jakim to jest etapie jeśli ktoś może podpowiedzieć co dalej będę wdzięczny. Edytowane 3 Marca 2024 przez MRNBDA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.03.2024 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2024 Skoro warunki przyłączenia są na dewelopera to wy nie jesteście stroną w tym postępowaniu. Po drugie to termin jest nie zależny od dewelopera ale od zakładu gazownictwa z danego rejonu który od rury w ulicy podciągnie odnogę do skrzynki najczęścien posadowionej w lini ogrodzenia.lub na zewnętrznej ścianie budynku.Jeżeli kupujecie od dewelopara dom torozumiem że obecnie nie jest on podłączony do sieci a więc inwestycja nie jest ukończona. Do wykonania przyłącza gazowego jest potrzebne pozwolenie i projekt , Obecnie jest ono realizowane wraz z inwestycją domu który chcecie zakupić,Jeżeli inwestycja jest niedokończona skąd pytania o przyłączenie gazu.Przecież deweloper nie oferuje wam chyba na sprzedaż niedokończonej inwestycji.Rozumiem że chcecie zakupić i się wprowadzić ale tak jak zaznaczyłem na początku nie jesteście stroną postępowania i nic w tej sprawie nie można raczej zrobić.Tylko będąc właścicielem który przejął budowę wraz z pozwoleniem może cokolwiek przyspieszyć.Najczęściej skontaktowanie się prywatnie z pogotowiem gazowniczym którego pracownicy po godzinach wykonują różne prace umożliwia zlecenie wykonania przyłącza wraz z załatwieniem potrzebnych dokumentów, podpisania umowy itp.Jeżeli przyłącze jest załatwiane drogą normalną przez dewelopera to zlecenie wykonuje firma która wygrała przetarg na dany rok. Termin jest uzależniony od firmy a także od środków finansowych gazownictwa które jest zleceniodawcą.Dlatego to czasem trwa dłuzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRNBDA 04.03.2024 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2024 Developer jest chętny do współpracy pytanie czy można to pchnąć dalej by w czerwcu dociągnąć gaz do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.03.2024 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2024 (edytowane) Developer jest chętny do współpracy pytanie czy można to pchnąć dalej by w czerwcu dociągnąć gaz do domu. Zamieść aktualną fotkę działki i domu oraz narożnika w którym według Ciebie znajduje się gaz. Sądzę iż deweloper udaje chętnego gdyż chce sprzedać......jednak piłka nie leży po jego stronie i ruch nie należy do niego tylko do rejonu gazowniczego w danym mieście itp. Termin określony jako 14 miesięcy jest maksymalny więc nie oznacza że stanie się to za ponad rok tylko równie możliwe że na wiosnę ruszą pracę. Z waszej strony aby przyspieszyć sprawę jedyną mozliwością jest szukanie znajomości w spółce dostarczającej gaz. Edytowane 4 Marca 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRNBDA 06.03.2024 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2024 W narożniku działki zgodnie z planem geoportal jest oznaczenie G, dodatkowo przy działce jest wbity żółty znak z napisem GAZ.Deweloper już mi sprzedał, byłem w gazowni z tymi warunkami i dostałem informacje że Deweloper musi podpisać umowę i później zrobić na mnie cesje jesteśmy umówieni z deweloperem że taką umowę podpisze i ja pokryje wszelkie koszty pytanie ile trwa podpisanie umowy od momentu wydania warunków przyłączenia i jak ten proces przyspieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.03.2024 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2024 (edytowane) Podpisanie umowy do czego? Na co ta umowa.? Umowę kompleksową na odbiór paliwa gazowego podpisuje się na samym końcu tej drogi.Najpierw musi być podpisany wniosek o przyłączenie do sieci , wniosek o zawarcie umowy, następnie wykonane przyłącze, projekt instalacji wewnętrznej, zgłoszenie gotowości instalacji gazowej do napełnienia, i dopiero potem wraz ze wszystkimi dokumentami dotyczącymi odbioru podpisujesz umowę. Żółty znak z napisem gaz oznacza tylko istniejącą tam rurę w ziemi. Do podłączenia od tej rury do budynku itp. jeszcze długa droga.Podpisanie umowy trwa tyle ile złożenie podpisu na dokumentach, natomiast proces przyłączenia trwa w zależności od sytuacji. Tutaj może to być 3 miesiące lub rok. Edytowane 6 Marca 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts