Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie gazu do nowego budynku

Recommended Posts

Witam,

proszę o informacje

kupuje dom od dewelopera do działki doprowadzony jest gaz ale deweloper nie dociąga gazu bezpośrednio do domu.

Poprosiłem dewelopera by ruszył temat gazu i dostałem informacje.

Dostaliśmy warunki w których termin określili na 14 miesięcy od daty podpisania umowy.

Co możemy dalej zrobić by jak najszybciej gaz został dociągnięty do domu, który planowany jest do oddania w czerwcu.

Plan z geoportalu

https://zapodaj.net/plik-FCx3r6Zf96

346/68 to działka na której będzie dom, warunki przyłączenia są na dewelopera przekazał mi je mamy umowe przedwstępną itd.

Według mnie do działki dociągnięty jest gaz lewy górny róg działki oznaczony G być może deweloper sam nie wie na jakim to jest etapie jeśli ktoś może podpowiedzieć co dalej będę wdzięczny.

Edytowane przez MRNBDA

Skoro warunki przyłączenia są na dewelopera to wy nie jesteście stroną w tym postępowaniu. Po drugie to termin jest nie zależny od dewelopera ale od zakładu gazownictwa z danego rejonu który od rury w ulicy podciągnie odnogę do skrzynki najczęścien posadowionej w lini ogrodzenia.lub na zewnętrznej ścianie budynku.

Jeżeli kupujecie od dewelopara dom torozumiem że obecnie nie jest on podłączony do sieci a więc inwestycja nie jest ukończona. Do wykonania przyłącza gazowego jest potrzebne pozwolenie i projekt , Obecnie jest ono realizowane wraz z inwestycją domu który chcecie zakupić,

Jeżeli inwestycja jest niedokończona skąd pytania o przyłączenie gazu.

Przecież deweloper nie oferuje wam chyba na sprzedaż niedokończonej inwestycji.

Rozumiem że chcecie zakupić i się wprowadzić ale tak jak zaznaczyłem na początku nie jesteście stroną postępowania i nic w tej sprawie nie można raczej zrobić.

Tylko będąc właścicielem który przejął budowę wraz z pozwoleniem może cokolwiek przyspieszyć.

Najczęściej skontaktowanie się prywatnie z pogotowiem gazowniczym którego pracownicy po godzinach wykonują różne prace umożliwia zlecenie wykonania przyłącza wraz z załatwieniem potrzebnych dokumentów, podpisania umowy itp.

Jeżeli przyłącze jest załatwiane drogą normalną przez dewelopera to zlecenie wykonuje firma która wygrała przetarg na dany rok. Termin jest uzależniony od firmy a także od środków finansowych gazownictwa które jest zleceniodawcą.

Dlatego to czasem trwa dłuzej.

Developer jest chętny do współpracy pytanie czy można to pchnąć dalej by w czerwcu dociągnąć gaz do domu.

Zamieść aktualną fotkę działki i domu oraz narożnika w którym według Ciebie znajduje się gaz.

Sądzę iż deweloper udaje chętnego gdyż chce sprzedać......jednak piłka nie leży po jego stronie i ruch nie należy do niego tylko do rejonu gazowniczego w danym mieście itp.

Termin określony jako 14 miesięcy jest maksymalny więc nie oznacza że stanie się to za ponad rok tylko równie możliwe że na wiosnę ruszą pracę.

Z waszej strony aby przyspieszyć sprawę jedyną mozliwością jest szukanie znajomości w spółce dostarczającej gaz.

Edytowane przez Mareks77

W narożniku działki zgodnie z planem geoportal jest oznaczenie G, dodatkowo przy działce jest wbity żółty znak z napisem GAZ.

Deweloper już mi sprzedał, byłem w gazowni z tymi warunkami i dostałem informacje że Deweloper musi podpisać umowę i później zrobić na mnie cesje jesteśmy umówieni z deweloperem że taką umowę podpisze i ja pokryje wszelkie koszty pytanie ile trwa podpisanie umowy od momentu wydania warunków przyłączenia i jak ten proces przyspieszyć.

Podpisanie umowy do czego? Na co ta umowa.?

Umowę kompleksową na odbiór paliwa gazowego podpisuje się na samym końcu tej drogi.

Najpierw musi być podpisany wniosek o przyłączenie do sieci , wniosek o zawarcie umowy, następnie wykonane przyłącze, projekt instalacji wewnętrznej, zgłoszenie gotowości instalacji gazowej do napełnienia, i dopiero potem wraz ze wszystkimi dokumentami dotyczącymi odbioru podpisujesz umowę.

Żółty znak z napisem gaz oznacza tylko istniejącą tam rurę w ziemi. Do podłączenia od tej rury do budynku itp. jeszcze długa droga.

Podpisanie umowy trwa tyle ile złożenie podpisu na dokumentach, natomiast proces przyłączenia trwa w zależności od sytuacji. Tutaj może to być 3 miesiące lub rok.

Edytowane przez Mareks77