Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konstrukcja stalowa garaż dwustanowiskowy - pytanie

Recommended Posts

Witam serdecznie,

zabieram się za postawienie garażu dwustanowiskowego konstrukcja stalowa lecz mam kilka pytań i potrzebuję małej podpowiedzi.

potrzebuje pomocy w dobraniu optymalnych profili by nie przesadzić z kosztami :) ale jednocześnie by było to wszystko wytrzymałe i bezpieczne.

Dach chcę zrobić blachodachówkę i teraz prawdopodobnie normalnie trzeba będzie zrobić gęsto kontrłaty bo nie wiem jak to jest montowane na tych garażach co przywożą gotowe zestawy do skręcenia.

ściany to blacha elewacyjna T-6

Dzięki za jakieś podpowiedzi.

[ATTACH=CONFIG]468352[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]468353[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]468354[/ATTACH]

Dzięki za odp.

tak głębokość to 6m i tu na pięciu kratownicach mam 1,4m odległości

A jaki użyć profil 30x30x3 da radę czy jednak zostać na 40x40x3 bo jakby nie było to w szerokości jet 8m to samo pytanie odnośnie słupów 80x80x3 jest ok czy 60x60x3 ? te profile są również w poziomie na górze pod kratownicami dachowymi.

Pytam bo nie znam się tak do końca a chcę zrobić zgodnie ze sztuką ale też bez przesady.

Dach pomyślałem dać kontrłaty tradycyjne

[ATTACH=CONFIG]468355[/ATTACH]

Ta obecna konfiguracja na gotowo razem z bramami wyniesie 25000 zł dużo / mało ?

Edytowane przez Pomier

Ktoś te kratownice projektował czy jest to własna inicjatywa?

Dla 8 m szerokości biorąc pod uwagę że na środku jest poprzeczka to 4mb dla profilu 30 x 30 to zbyt dużo.

Dlatego pozostań raczej przy 40 x 40.

Problemem nie jest jednak grubość profilu ale rozstaw kratownic.

Biorąc nawet pod uwagę iż drewniane kontrłaty umieścimy co 40cm należało by rozważyć zwiększenie ilości kratownic o przynajmniej 1 szt tak aby rozstaw wyniósł ok 1mb.

dzięki :)_ tak to mój w całości projekt pod moje zagospodarowanie terenu z dużym skosem dla tego jest ten kawałek ścianki murowanej.

Jestem grafikem komputerowym 3D i musiałem to sobie wszystko zaprojektować, wymodelować i zobaczyć co mi z tego wyjdzie, jakie materiały ile czego itd.

Teraz jak dodałem dodatkową kratownicę mam odstęp 108cm

108cm to już duzo lepiej. Nie sugeruj się tylko i wyłącznie ciężarem drewnianych kontrłat oraz blachy. Problemem z takim rozstawem będzie leżący śnieg a także sam montarz blachodachówki.

Nie wyobrażam sobie chodzenia po kontrłatach na długości 140cm. W normalnym dachu krokwie mają zazwyczaj rozstaw 70 - 80cm więc te 108 już lepiej brzmi.

Nie wszystko da się wykonać z rusztowania.

Odnośnie samych kratownic to profil 40 x 40 bierze się nie tylko z jego wytrzymałości. Problematyczne będzie tu jednak osłabienie konstrukcji wynikające z wiercenia otworów co 30 - 35cm celem mocowania kontrłat.

Dla proflu 30 x 30 i śróbach fi 5 - 6mm będzie to trudne

Dla profili 3mm samowiercące wkręty farmerskie raczej nie zdadzą egzaminu, Raczej widzę tu jednak wiercenie jednej ściany i gwintowanie lub wiercenie na przelot dwóch ścian i dawanie nakrętki.

Edytowane przez Mareks77

myślałem dospawać kątowniki na tych kratownicach w odpowiedniej odległości i do tego przykręcać kontrłaty.

Nie wiem czy nie jest to przerost formy nad treścią bo jednak na 5 kratownicach dwuspadowych będzie od groma tego spawania tych małych kątowników i potem wszystko poprzewiercać.

[ATTACH=CONFIG]468359[/ATTACH]

tak jak piszesz wiercenie profilu 40x40 na wylot na potrzeby przykręcenia kontrłąt to słaby pomysł .

Widziałem w tych gotowych konstrukcjach że używają kątowników i wtedy jest wiercenie w jednej ściance. Obawiam się jednak osłabienia całej konstrukcji/ramy jak na górze tej ramy użyję kątownika do przykręcania kontrłat.

Edytowane przez Pomier

Wspomniałeś o kwocie powyżej 22tyś...... nie rozważałeś zakupu namiotu całorocznego oraz wzmocnienie go celem zmiany pokrycia:

https://allegro.pl/oferta/namioty-warsztatowe-8x8m-rolnicze-das-560-w-11945057733?fromVariant=11912511933

Oprucz tego to zamówienie gotowych elementów moze wyszło by taniej

Tu masz kratownice 3m.....dostępne są dłuższe

https://allegro.pl/oferta/trusssystem-quadro-290-2-300cm-15014360851?reco_id=b50b7f24-da5c-11ee-b8b4-b632683b8084&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

Może zamiast blachodachówki z całym ożebrowaniem z kontrłat, lepiej by użyć płyt warstwowych z dwóch płatów tłoczonych blach i pianki wewnątrz.

Szerokość płyty to 1mb więc z zastosowaniem belki kalenicowej i jednej poprzeczki na środku było by to korzystniejsze.

https://alfapanel.com.pl/pl/c/PLYTA-WARSTWOWA-DACHOWA/44

dzięki na spokojnie jutro się z tym zapoznam.

Dla tego sam sobie zdałem pytanie czy warto tyle wydać i od groma własnej pracy bo może w tej cenie będzie coś gotowego itd.

tak szybko spojrzałem, namiot odpada bo muszę mieć taką konfigurację ustawienia na działce jak zrobiłem. Bardzie zainteresowała mnie ta gotowa kratownica i z takich komponentów poskładać sobie cały garaż tak jak ja potrzebuję.

Jeżeli gotowa kratownica to poszukaj sobie kratownicy dachowej.

np.

https://sprzedajemy.pl/kratownica-bindra-podciag-warszawa-4-a1d299-nr64697884

Za taką cenę masz dach więc pozostaje tylko i wyłącznie budowa słupów.

https://www.olx.pl/d/oferta/kratownice-dachowe-CID628-IDUvjlE.html?reason=ip%7Ccool_rec_platform

Ewentualnie zleć budowę kratownicy i wyjdzie dużo taniej.

Tu gotowa kratownica pod konstrukcję 10 x 20m kosztuje tyle co Twoja własnej roboty o połowę mniejsza:

https://www.olx.pl/d/oferta/hala-magazyn-garaz-konstrukcja-kratownica-dzwigary-slupy-10x20x4-CID628-IDYHv93.html?reason=ip%7Ccool_rec_platform

Edytowane przez Mareks77

tak tak masz rację trzeba poszukać gotowych rozwiązań i wyjdzie taniej tak jak piszesz.

Zaraz zadzwonię do tech ludzi od kratownic i ugadam co i jak a słupy sam postawię bo muszę nie zapominać o robieniu tego fundamenciku

Jeszcze takie pytanie odnośnie tych słupów w narożnikach. Pierwotnie chciałem je zalać betonem od samego dołu do wysokości tego fundamentu ale czy warto tak to robić.

Nie wystarczy przymocować tych słupów śrubami do bloczka fundamentowego?

W fundamencie zatopić pręty gwintowane lub gotowe pospawane postumenty z gotowym rozstawem śrób. To będzie prostsze i praktyczniejsze także w poziomowaniu.

Zatapianie gotowych słupów podczas poziomowania, pionowania i ustalania jednakowych wysokości będzie kłopotliwe.

Także stabilizacja ich dopóki nie wyschnie beton to zagadka.

Roboty jest przed tobą sporo więc zamówienie gotowizny wyjdzie taniej i dokładniej. Widziałem gotowe kratownice z wspawanymi kątownikami dla kontrłat na wcześniej określony rozstaw.

Odnośnie konstrucji to same ściany ze słupów oprócz połączenia wieńcem warto pomyśleć o jakiś wzmocnieniach typu zastrzały w narożnikach lub poprzeczki idące przez całą długość pomiędzy słupami.

Ściana z blachy na odcinku 6 lub 8 metrów to jednak spory żagiel dla wiatru

Nie wiem czy planujesz takze jakąś płytę betonową jako podłogę ale gdyby tak to chyba lepiej zaszalować i od razu przy wylewaniu osadzić postumenty do słupów.

Gdy garaż ma być bez podłogi to zamiast osobnych stóp fundamentowych do słupów może warto zalać dookoła całą podmurówkę i w niej osadzić podstawy na słupy

Edytowane przez Mareks77

w projekcie widać :) będą dwie bramy po 250cm

No to mam wycenę od tej firmy

https://sprzedajemy.pl/kratownica-bindra-podciag-warszawa-4-a1d299-nr64697884

za jedną kratownicę 1700 zł biorą 200 zł za m bieżący

Niestety po przeliczeniu tego jednego przęsła/kratownicy wyszło że kupno stali 60x40x3 = 661 zł x kratownice to 1983 zł

Edytowane przez Pomier