Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki klej do przyklejenia lustra?

zone

Recommended Posts

Są specjalne kleje do luster nie mylić z silokonem szklarskim. Podobnoo zwykły silikon może być szkodliwy dla lustra. Ja tej opinii nie podzielam gdyż moje lustro juz 5 lat wisi na silikonie i nic mu nie jest. W każdym razie klej taki w castoramie jest do kupienia i pewnie w każdym sklepie z mat. budowlanymi też.

Ja kleiłem do glazury klejem do luster Den Braven holenderskim w takiej tubce jak silikon. Trzyma po zbóju chyba mozna to oderwać wyłacznie razem z kaflami. Tak czy siak taśmę dwustronną tez trzeba kupić aby umocować lustro do czasu związania kleju bo inaczej lustro "spływa" . Klej kupowałem w Castoramie.

Pozdrawiam

W każdym dużym sklepie jest klej z przydomkiem "do luster". Tynk wypadałoby wczesniej zagruntować. Sugeruję nie używanie dużej siły przy dociskaniu lustra do ściany, ponieważ tafla szklana gr. 3-5 mm potrafi się minimalnie odkształcić. Możesz mieć gabinet krzywych luster. Uzyskałem właśnie taki efekt, dlatego przestrzegam. Z czuciem!

Taśma???? a utrzyma lustro o wymiarach 100 x 90?

Nie wiem czy mówimy o tej samej taśmie. Nie chodzi mi o taką taśmę jak do przyklejania foli do ocieplania - tylko o taśmę taką grubszą (tak z 3 mm grubości) i szerokości ok. 1cm. U mnie wsystkie lustra w ten sposób przyklejone (co prawda dwa największe to 90 x 60 - te są na 5 paskach o długości ok. 15 cm - do większego po prostu więcej pasków taśmy). Wiszą 8 miesięcy. Ja nie podejmuję się oderwać ich od ściany bez zniszczenia lustra. A siłę w ręcach mam ;-) ;-) ;-)

Pozdrawiam

Oczywiście obecnie lustra przykleja się do podłoża na specjalne taśmy dwustronne, ale przy tynku gipsowym taśma może nie zdać egzaminu.

W mojej łazience mam lustro 85x175 cm przyklejone taśmą ale do specjalnie wykonanej (przez froducenta mebelków) formatki drewnianej w kolorze mebli. Tynk gipsowy jest higroskopijny nie boicie się, że jeżeli zawilgotnieje (nie wdaje się w rozważania z jakiego powodu: pęknięta rura, przeciekający dach itp itd) to ani taśma ani klej nie utrzyma lustra.

Oczywiście obecnie lustra przykleja się do podłoża na specjalne taśmy dwustronne, ale przy tynku gipsowym taśma może nie zdać egzaminu.

Mam lustro przyklejone taśmą do tynku gipsowego zagruntowanego farbą emulsyjną. Ponieważ chciałem się upewnić przed jego przyklejeniem, nakleiłem w tym miejscu jakąś deseczkę. Oczywiście też taśmą. Po kilku godzinach spróbowałem deseczkę oderwać. W granicach moich sił, po prostu ciągnąc nie dało się, udało mi się ją dopiero ukręcić, przy czym nie puściło klejenie, nie rozwarstwiła się ściana - rozdarłem samą taśmę, każda z jej stron została tam, gdzie była przyklejona.

J.

"Jarek.P Mam lustro przyklejone taśmą do tynku gipsowego zagruntowanego farbą emulsyjną. Ponieważ chciałem się upewnić przed jego przyklejeniem, nakleiłem w tym miejscu jakąś deseczkę. Oczywiście też taśmą. Po kilku godzinach spróbowałem deseczkę oderwać. W granicach moich sił, po prostu ciągnąc nie dało się, udało mi się ją dopiero ukręcić, przy czym nie puściło klejenie, nie rozwarstwiła się ściana - rozdarłem samą taśmę, każda z jej stron została tam, gdzie była przyklejona.

J.

To namocz solidnie ścianę nad miejscem przyklejenia i wtedy zobaczymy.