pandzik 07.03.2024 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca Co wpisać we wniosku o warunki? Parterówka 120m2, PV, jedna kuchnia, reku i PC max 8, 12 kW a pewnie jakis Panasonic 5kW, indukcja. W poprzednim miałem przeadzone 21kW i zabezpieczenie 40A. Teraz zastanawiam sie nad 11 czy 14 kW i zabezpieczenie pewnie 25A ... Zużycie, bez patrzenia na elektryczne auto za rok czy dwa, i na PV wpisze 4000kW. W poprzednim 165m2 dwulokalowym miałem zużycie na poziomie 5500 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.03.2024 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca W poprzednim miałem przeadzone 21kW i zabezpieczenie 40A. Fajnie masz. Ja do 22kW zmieniałem moc, żeby mieć 32A. I to typowe. Poniżej 32A bym nie schodził. I właśnie o zabezpieczenie chodzi, a nie o moc. Bo mocy nie przekroczysz. Ale jak nie będziesz miał 32A na fazę to jak na jednej fazie będą chodziły dwa prądożerne urządzenia na różnych obwodach w domu na maksa to wybije Ci zabezpieczenie przedlicznikowe. Owszem, da się tak żyć, tylko trzeba potem się zastanawiać, do którego gniazdka można wpiąć suszarkę czy grilla elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 07.03.2024 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca (edytowane) Fajnie masz. Ja do 22kW zmieniałem moc, żeby mieć 32A. I to typowe. Miałem. Gdzie można sprawdzic jakie w Tauronie jest zabezpieczenie? jak jest później różnica w cenie pomiedzy 14 a 21 kW? Dzwoniłem do mojego znajomego projektanta. Zawsze można zwiekszyc. dam niecałe 14kw zeby miec 25A. Edytowane 7 Marca przez pandzik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 10.03.2024 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca A jaka jest oplata za zwiekszenie mocy przylaczeniowej w Tauronie?Probowalem to wygooglac ale cos mi nie wychodzi. I jeszcze 2 kwestie:1) czy w rachunku za prad sa oplaty uzaleznione od mocy przylaczeniowej?2) czy w rachunku za prad sa oplaty uzaleznione od mocy umownej? Wiem, ze moc przylaczeniowa a umowna to rozne kwestie. Obecnie mam przylaczeniowa i umowna taka sama czyli 14kW (25A). Planuje auto elektryczne i ladowarke 22kW, stad chce zwiekszyc moc przylaczeniowa i umowna z 14kW (25A) do 32kW (50A). Zastanawiam sie, czy jak sobie od razu zwieksze moc przylaczeniow i umowna do 32kW a auto elektryczne pojawi sie np rok po tym fakcie, to czy przez ten czas bede stratny na wyzszych rachunkach za zwiekszone moce? Czy lepiej to wszystko zgrac w czasie z ekonomicznego punktu widzenia? Jestem prosumentem, nie wiem czy to cos zmienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2024 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca A jaka jest oplata za zwiekszenie mocy przylaczeniowej w Tauronie? Probowalem to wygooglac ale cos mi nie wychodzi. https://bip.ure.gov.pl/download/3/17802/TauronDystrybucja.pdf p. 5. 1) czy w rachunku za prad sa oplaty uzaleznione od mocy przylaczeniowej? Nie. 2) czy w rachunku za prad sa oplaty uzaleznione od mocy umownej? Przy taryfach G nie ma również opłat cyklicznych zależnych od mocy umownej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts