Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym obsypać studzienkę kanalizacyjną na wieździe

Recommended Posts

Mam studzienkę kanalizacyjną umiejscowioną na wjeździe wykonaną z rury karbowanej fi 30 cm długość ok. 120 cm, do tego pokrywa żeliwna d400 wytrzymująca nacisk do 40 ton.

Czym ją obsypać tak by wytrzymała nacisk by miała jak największą wytrzymałość?

- piaskiem rodzimym?

- piaskiem do murowania?

- piaskiem z cementem?

- pospółką?

Dodam, że

- grunt mam piaszczysty

- wjazd pod górkę.

- piasek mam już na działce a pospółkę musiałbym zamawiać.

Gruntem rodzimym a na końcówce 0,5m przy włazie piaskiem.

Wytrzymałości nie zwiększysz przez rodzaj zasypki bo dopóki się ona nie zagęści to ze względu na to że rura jest karbowana a trzon z pokrywą trzyma się tylko na gumowej uszczelce to będzie pracować i osiadać.

Jak będziesz utwardzał podjazd to po wybraniu części piasku wykonasz podbudowę i osadzisz sam właz w kostce brukowej na zaprawę betonową.

Obecnie jeżeli nie planujesz utwardzenia dojazdu to podczas zasypywania lej wodę tak aby następowało wstępne samo zagęszczanie a na sam koniec przy włazie zrób szersza płytę mieszając piasek z cementem i tam osadź właz.

Coś przy studzience tymczasowo musisz utwardzić bo podczas mrozu tworzywo staje się bardziej kruche więc najeżdżając na właz podczas pracy rury karbowanej może ona popękać.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1