Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelina pomiędzy oknem a ścianą

Recommended Posts

Szukam zapisu który mówi ile należy pozostawić szczeliny montując okna plastikowe w starym budownictwie. Czytam, że zakłada się około 2 cm. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć takiego zapisu. Czy mogę liczyć na pomoc?

W jakiej instrukcji montażu brakuje takiej informacji?

Dla przykładu Vetrex - tabela 1

Dzień dobry.

Mam pytanie techniczne. Szukam zapisu który mówi ile należy pozostawić szczeliny montując okna plastikowe w starym budownictwie. Czytam, że zakłada się około 2 cm. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć takiego zapisu. Czy mogę liczyć na pomoc?

Pozdrawiam

Jacek

Nie znajdziesz takiego zapisu. Są instrukcje montażu, są ogólne wytyczne i w końcu są sytuacje z życia wzięte które te zapisy weryfikują.

Widziałem Twoje zdjęcie na FB. Tak, masz /za/duże luzy by to łatwo obrobić. Zostaje płyta k/g

• 3 weeks później...
Dzień dobry.

Mam pytanie techniczne. Szukam zapisu który mówi ile należy pozostawić szczeliny montując okna plastikowe w starym budownictwie. Czytam, że zakłada się około 2 cm. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć takiego zapisu. Czy mogę liczyć na pomoc?

Pozdrawiam

Jacek

Przy montażu okien plastikowych w starym budownictwie zaleca się pozostawienie szczeliny o szerokości około 1-2 cm. Jest to konieczne ze względu na ewentualne nierówności i deformacje ścian, które mogą występować w starszych budynkach. Jednak dokładne wymiary szczeliny mogą się różnić w zależności od konkretnych warunków budowlanych, dlatego zawsze warto skonsultować się z fachowcem lub producentem okien w celu uzyskania precyzyjnych wskazówek dotyczących montażu.

Dzień dobry.

Pozdrawiam

Jacek

Aprobata techniczna wkrętu i raport badania wkrętu. Tam najdziesz. Jeżeli szczeliny są większe anieli 2cm, to może być problem. Zależy od wkrętu, zależy od ściany.

Jeżeli wkręt podda się na ścianie, to będziesz miał ruszające się okna. Tym bardziej będą się ruszać im bardziej ościeżnica/rama/futryna okna będzie oddalona od ściany. W takim wypadku piana musi przejąć rolę kotwienia mechanicznego, a raczej nie powinna.

Edytowane przez dejfit