Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła gazowego do domu 1 - rodzinnego

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem w trakcie załatwiania przyłącza gazowego do budynku mieszkalnego jednorodzinnego, wolnostojącego. W budynku jest parter i 1 piętro. Nie ma i nie jest planowany montaż ogrzewania podłogowego. Powierzchnia grzewcza to 180m2. Za pomocą pieca będzie też ogrzewana CWU w bojlerze. Według kalkulatora dostawcy gazu ziemnego jakim będzie ogrzewany budynek moc pieca winna oscylować w przedziale 18-20 KW. I tutaj pytanie. Jaki najlepszy piec wybrać? Bardzo ważne jest aby można było w pełni sterować piecem poprzez aplikację, lub coś w tym stylu, ponieważ w domu mieszka osoba niepełnosprawna która nie będzie w stanie dostać się do pieca, i tylko w taki sposób będzie mogła nim sterować. Czy wybrać piec z buforem, czy bez?

Bardzo proszę o wskazówki i polecenie najlepszego pieca.

• 2 weeks później...

Witaj,

Nawet gdyby ktoś tutaj polecił Ci konkretny piec, zaufasz takiej propozycji ? Jesteś w stanie zaakcpetować w ciemno wybór czy nawet sugestię od osoby która nie zna wielu zmiennych budynku, jego budowy, konstrukcji, zapotrzebowania na ciepło CO , CWU itp...?

Myślę że najlpeiej porozmawiać z wykonawcą, albo na początek z dobrym sprzedawcą i porównać ofert kilku firm/producentów.

Bardzo ważne jest aby można było w pełni sterować piecem poprzez aplikację, lub coś w tym stylu, ponieważ w domu mieszka osoba niepełnosprawna która nie będzie w stanie dostać się do pieca, .

I sądzisz że osoba niepełnosprawna będzie zmieniać temperaturę i parametry kotła.?

Wątpię bo najważniejsze to jest bezawaryjność, dostępność do serwisu w danym rejonie..

Jajlepiej to zbierz ze trzy oferty od instalatorów z Twojego rejonu a dopiero potem podziel się tym na forum

Użytkownicy oferowanych modeli chętnie wypowiedzą się na ten temat.

Dziękuję Wam za wypowiedzi. Poczytałem trochę w tym czasie, i chyba muszę zacząć od projektanta instalacji grzewczej którą tak czy siak muszę wymienić bo się kwalifikuję do wymiany. I mam nadzieję, że taki projektant wyliczy mi prawidłowo jaki powinienem kupić kocioł :)

A skoro o projektancie instalacji grzewczej mowa, to czy znacie jakiegoś kumatego z powiatu ostrołęckiego lub ościennych ? :)