Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dowiedzieć sie co moge wybudować na działce

Recommended Posts

Chciałbym sprzedać działkę jednak nie mam pojęcia co na tej działce można postawić. Chciałbym uniknąc sytuacji, gdzie ktoś by ode mnie ją kupił, a później okazałby się, że można tam postawić co najwyżej namiot.

Działka nie jest jakaś dziwna, jednak miesci się pomiedzy dwoma innymi działkami, na których od jakiś 80 lat stoją drewniane budynki i martwię się, czy nie jest za wąska na budowę domu zgodnie z obowiązującymi przepisami.

W internecie wyczytałem, że mogę wystąpić o WZ, ale z tego co udało mi się zrozumieć, to musze podać jaki dom konkretnie chcę zbudować. Tylko, że ja nie chcę nic tam budować, a nie wiem co zamarzy potencjalny kupujący.

Czy mogę bez występowania o WZ dowiedzieć się jakich rozmiarów oraz kształcie mogę postawić dom jednorodzinny, albo chociaż czy jest to w ogóle możliwe?

jakie ma wymiary ta działka?

podstawowe przepisy to 4 m ściana z oknami i 3 m bez okien od granicy oraz minimum 12 m między budynkiem murowanym a drewnianym. Wiec kluczowa informacja to jak blisko granicy stoją te drewniane domy.

Wystąpienie o WZ nie obliguje cię do budowy domu.

Działka ma wymiar 26m x 31m. Krótszym bokiem do drogi.

Odległość budynku z jednej strony do granicy działki to 5.5m, a z drugiej to zaledwie 2 metry.

Z tego co piszesz, to budynek musiałby być odsunięty o 6.5m oraz o 10, więc zostaje 9.5m

Wydaje mi się, że to za mało. Zastanawiam się, czy mozna by było dom postawić dalej od drogi i jakoś odsunąć się od tych drewnianych budynków, ale nie sądze, aby działka była na tyle długa. Oprócz tego wszystkie domy są w mniej więcej tej samej odległości od ulicy (5m), więc nie sądze, aby wydano pozwolenie na budowę domu w głebi działki.

to nie jest mało. Mój dom ma szerokość elewacji frontowej 8,8m. Po prostu rozbudowujesz go w głąb działki a nie wszerz.

Cofnąć dom względem ulicy można np. wysuwając do przodu garaż, ale to juz wymagać będzie zwykle projektu indywidualnego

• Like 1