Andreusz 17.03.2024 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2024 Chciałbym sprzedać działkę jednak nie mam pojęcia co na tej działce można postawić. Chciałbym uniknąc sytuacji, gdzie ktoś by ode mnie ją kupił, a później okazałby się, że można tam postawić co najwyżej namiot.Działka nie jest jakaś dziwna, jednak miesci się pomiedzy dwoma innymi działkami, na których od jakiś 80 lat stoją drewniane budynki i martwię się, czy nie jest za wąska na budowę domu zgodnie z obowiązującymi przepisami. W internecie wyczytałem, że mogę wystąpić o WZ, ale z tego co udało mi się zrozumieć, to musze podać jaki dom konkretnie chcę zbudować. Tylko, że ja nie chcę nic tam budować, a nie wiem co zamarzy potencjalny kupujący. Czy mogę bez występowania o WZ dowiedzieć się jakich rozmiarów oraz kształcie mogę postawić dom jednorodzinny, albo chociaż czy jest to w ogóle możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2024 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2024 jakie ma wymiary ta działka?podstawowe przepisy to 4 m ściana z oknami i 3 m bez okien od granicy oraz minimum 12 m między budynkiem murowanym a drewnianym. Wiec kluczowa informacja to jak blisko granicy stoją te drewniane domy.Wystąpienie o WZ nie obliguje cię do budowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andreusz 17.03.2024 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2024 Działka ma wymiar 26m x 31m. Krótszym bokiem do drogi.Odległość budynku z jednej strony do granicy działki to 5.5m, a z drugiej to zaledwie 2 metry.Z tego co piszesz, to budynek musiałby być odsunięty o 6.5m oraz o 10, więc zostaje 9.5m Wydaje mi się, że to za mało. Zastanawiam się, czy mozna by było dom postawić dalej od drogi i jakoś odsunąć się od tych drewnianych budynków, ale nie sądze, aby działka była na tyle długa. Oprócz tego wszystkie domy są w mniej więcej tej samej odległości od ulicy (5m), więc nie sądze, aby wydano pozwolenie na budowę domu w głebi działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2024 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2024 to nie jest mało. Mój dom ma szerokość elewacji frontowej 8,8m. Po prostu rozbudowujesz go w głąb działki a nie wszerz. Cofnąć dom względem ulicy można np. wysuwając do przodu garaż, ale to juz wymagać będzie zwykle projektu indywidualnego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts