Horas91 18.03.2024 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca Czesc, dom jest obecnie ogrzewany olejem, pomimo docieplenia - potrzebuje okolo 20000 KWh rocznie. Etapy modernizacji ktore mi pozostaly to: --> Docieplenie stropu piwnicy--> ocieplenie scian piwnicy W innym watku opisuje moja walke z uciekajacymi KWh... Dostalem kilka ofert na wymiane pieca olejowego. Oferty te oscyluja w przedziale 28000 - 36000€ z reguly proponuje sie mi zastapienie oleju pompa ciepla powietrzna. Oferta na pompe gruntowa to okolo 80000€ Zastanawiam sie nad stopniowym modernizowaniem kotlowni: Krok 1. Dolozenie do obecnego pieca bufora 800 litrow - Piec ma 27 KWh mocy, bufor powinien pozwolic mu grzac bez taktowania Krok 2. Przylaczenie do bufora pompy ciepla (domyslnie, ogrzewanie CWU oraz dostarczenie ciepla w miesiacach przejsciowych Wrzesien - Pazdziernik, Marzec - Kwiecien) w zimnych miesiacach dalej bede grzal olejem Krok 3. Zastapienie pieca na olej, piecem na pelet. Ma to sens czy wpakuje sie tylko w koszta? Poszedl bym tylko w pompe ciepla, ale PV u mnie nie ma za wiele sensu, bo dom stoi w lesie a i 20000 KWh mnie nie przekonuje... Przy COP=3 Byc moze moj 24 letni piec, jest juz slaby i wiecej KWh puszcza w komin anizeli przeznacza na cieplo... Zaprawszam uzytkownikow do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 18.03.2024 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca jak masz budżet na PC solankową (gruntową) to warto w nią zainwestować (spokojnie możesz wtedy rezygnowac z drugiego źródła ciepła). Jak masz się pchać w PC powietrzną i kociol na pellet, to lepiej droższy (bardziej zautomatyzowany) pelleciak i olać PC powietrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horas91 18.03.2024 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca jak masz budżet na PC solankową (gruntową) to warto w nią zainwestować (spokojnie możesz wtedy rezygnowac z drugiego źródła ciepła). Jak masz się pchać w PC powietrzną i kociol na pellet, to lepiej droższy (bardziej zautomatyzowany) pelleciak i olać PC powietrzną. Budzetu nie mam Dom dopiero co kupilem - wyremontowany jest tak moze w 1/3 ale kasa juz pusta. Reszta ma byc remontowana w miare moizliwosci pokoj po pokoju. Pompy solankowej w ogole nie rozpatrywalem. Zreszta pomimo docieplenia - zuzywam okolo 20000 KWh i boje sie, ze na kazdej pompie poplyne... Peleciak mialby byc ze zbiornikiem pojemonsci okolo 5 Ton - tak aby napelniac go tylko 1 raz w roku oraz z calym systemem pneumatycznym - tak aby piec byl jak najmniej obslugowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts