Tomi13 20.03.2024 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2024 (edytowane) Dzień dobry. Posiadam piec Vaillant ecoTECplus model VC 20 CS/1-5 (N-PL) wraz ze sterownikiem VRC 720F. Ogrzewanie podłogowe około 100m2; jedna strefa. Chodziło wszystko prawidłowo do momentu jak trzeba było wyłączyć chwilowo grzanie w domu. Chciałem wyłączyć grzanie w menu sensoComfort: poziom instalatora - obieg 1 - rodzaj obiegu - nieaktywny. Przypadkowo kliknąłem opcje poniżej W. stała. Coś się przełączyło i piec zaczął chodzić zwiększając temperaturę wody w instalacji do ponad 45 stopni. Po chwili przestawiłem z powrotem na ogrzewanie. Piec dalej chodzi i wzrasta temperatura w pomieszczaniu do 21.5 ( ustawiona temperatura żądana 21. ) Myślałem że wróci do stanu poprzedniego a tu niestety jak pojechałem dziś na budowę to temperatura pokojowa wynosiła 30 stopni Wyłączyłem piec z gniazdka. Gazu poszło pewnie bardzo dużo .... Może coś się przestawiło. Czytałem na forum że pogodynka steruje piecem na podstawie krzywej grzewczej. Serdecznie proszę o pomoc co działać Edytowane 20 Marca 2024 przez Tomi13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.03.2024 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2024 Piszesz że masz ogrzewanie podłogowe a więc niskotemperaturowe, jeden obieg bez mieszaczy a krzywa grzewcza ustawiona na 1.2.Tam powinno być max 0.4.Wezwać serwisanta niech przeglądnie ten galimatias Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi13 21.03.2024 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2024 ustawiłem: temperatura żądana: 21 krzywa grzewcza: 0.35 temperatura pokojowa: tryb rozszerzony adaptacja krzywej grzewczej : aktywne min temp. zadana zasilania: 15 max temp. zadana zasilania: 55 tryb obniżenia: Eco wyczyściłem i odkurzyłem sterownik sensoComfort. na razie piec działa prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.03.2024 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2024 Jeśli coś się będzie działo to adaptację krzywej wyłącz......dobierz później doświadczalnie prawdopodobnie nawet z tej 0.35 zejdziesz niżej. Tryb rozszerzony temperatury pokojowej przestaw na Aktywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi13 21.03.2024 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2024 dzięki za informacje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts