alex93 22.03.2024 03:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca Witam, mam parę pytań o układanie styropianu pod ogrzewanie podłogowe. Prosiłbym o w miarę możliwości uzasadnienie odpowiedzi, bo na większość pytań znalazłem już bardzo różne odpowiedzi i mam mętlik w głowie 1. Czy na piętrze też potrzebuje dawać pod styropian folię? 2. Czy na piętrze wystarczy 1 warstwa styropianu np 10cm, czy powinny być 2 warstwy po 5cm? 3. Pianka wysokoprężna - do czego? Wypełnianie ubytków między nierównymi ścianami, czy dawać ją też w szczeliny pomiędzy każdy kawałek styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 22.03.2024 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca Witam, mam parę pytań o układanie styropianu pod ogrzewanie podłogowe. Prosiłbym o w miarę możliwości uzasadnienie odpowiedzi, bo na większość pytań znalazłem już bardzo różne odpowiedzi i mam mętlik w głowie 1. Czy na piętrze też potrzebuje dawać pod styropian folię? 2. Czy na piętrze wystarczy 1 warstwa styropianu np 10cm, czy powinny być 2 warstwy po 5cm? 3. Pianka wysokoprężna - do czego? Wypełnianie ubytków między nierównymi ścianami, czy dawać ją też w szczeliny pomiędzy każdy kawałek styropianu? wg. mojego doświadczenia: ad.1 nie ad.2 wystarczy 5cm ad.3 są wykonawcy którzy pianką NISKOPRĘŻNĄ kleją styropian do podłoża. Wg. mnie, jest to zawodny sposób. Pianką można wypełaniać szpary pomiedzy ułożonymi płytami styropianu oraz w miejscach np. przejścia instalacji po wycięciu części styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.03.2024 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca (edytowane) 1. Na piętrze lub poddaszu folia pod styropianem jest zbędna. Tam nie ma wilgoci pochodzącej z gruntu.2. Ze względu na instalacje wodne, elektryczne itp. raczej korzystne są dwie warstwy w tym wypadku po 5 cm.To zależy od posadowienia drzwi.Czasem nawet korzystniejsze są 3 warstwy. W pierwszej ukrywamy instalację elektryczną w drugiej ze względu na wychładzanie instalację wodną a trzecią wyrównujemy powierzchnię.3. Pianka raczej niskoprężna do wypełnienia większych ubytków fug pomiędzy płytami. Przy prostych płytach jest to zbędne i stosowane tylko na elewacji.Ubytków pomiędzy ścianą się nie wypełnia, przy większych nierównościach lepiej wkleić kawałek styropianu gdyż pianka rozprężna będzie powodowała naprężenia. Jeżeli układamy piętro bez folii to klejem w piance korzystniej jest kleić styropian do podłogi i warstwy między sobą tak aby instalacja ogrzewania podłogowego nie podnosiła płyt.Nie każdy hydraulik posiada rozwijak do szpuli, część inwestorów instalację robi samodzielnie.W każdym razie mały koszt a dużo spokoju. Edytowane 22 Marca przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 22.03.2024 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca A po kiego na piętrze 10 cm styro ? tam 5 cm wystarczy tylko po to aby spinki od rurek było do czego mocować bo izolacji raczej akurat w tym miejscu pełnić nie będzie od tego jest dach oraz pod posadzką na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 22.03.2024 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca A po kiego na piętrze 10 cm styro ? tam 5 cm wystarczy tylko po to aby spinki od rurek było do czego mocować bo izolacji raczej akurat w tym miejscu pełnić nie będzie od tego jest dach oraz pod posadzką na parterze. spoko spoko, była sugestia że i 15 cm "czasem" nawet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts