Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian pod ogrzewanie podłogowe

Recommended Posts

Witam, mam parę pytań o układanie styropianu pod ogrzewanie podłogowe. Prosiłbym o w miarę możliwości uzasadnienie odpowiedzi, bo na większość pytań znalazłem już bardzo różne odpowiedzi i mam mętlik w głowie ;)

1. Czy na piętrze też potrzebuje dawać pod styropian folię?

2. Czy na piętrze wystarczy 1 warstwa styropianu np 10cm, czy powinny być 2 warstwy po 5cm?

3. Pianka wysokoprężna - do czego? Wypełnianie ubytków między nierównymi ścianami, czy dawać ją też w szczeliny pomiędzy każdy kawałek styropianu?

Witam, mam parę pytań o układanie styropianu pod ogrzewanie podłogowe. Prosiłbym o w miarę możliwości uzasadnienie odpowiedzi, bo na większość pytań znalazłem już bardzo różne odpowiedzi i mam mętlik w głowie ;)

1. Czy na piętrze też potrzebuje dawać pod styropian folię?

2. Czy na piętrze wystarczy 1 warstwa styropianu np 10cm, czy powinny być 2 warstwy po 5cm?

3. Pianka wysokoprężna - do czego? Wypełnianie ubytków między nierównymi ścianami, czy dawać ją też w szczeliny pomiędzy każdy kawałek styropianu?

wg. mojego doświadczenia:

ad.1 nie

ad.2 wystarczy 5cm

ad.3 są wykonawcy którzy pianką NISKOPRĘŻNĄ kleją styropian do podłoża. Wg. mnie, jest to zawodny sposób. Pianką można wypełaniać szpary pomiedzy ułożonymi płytami styropianu oraz w miejscach np. przejścia instalacji po wycięciu części styropianu.

1. Na piętrze lub poddaszu folia pod styropianem jest zbędna. Tam nie ma wilgoci pochodzącej z gruntu.

2. Ze względu na instalacje wodne, elektryczne itp. raczej korzystne są dwie warstwy w tym wypadku po 5 cm.

To zależy od posadowienia drzwi.

Czasem nawet korzystniejsze są 3 warstwy. W pierwszej ukrywamy instalację elektryczną w drugiej ze względu na wychładzanie instalację wodną a trzecią wyrównujemy powierzchnię.

3. Pianka raczej niskoprężna do wypełnienia większych ubytków fug pomiędzy płytami. Przy prostych płytach jest to zbędne i stosowane tylko na elewacji.

Ubytków pomiędzy ścianą się nie wypełnia, przy większych nierównościach lepiej wkleić kawałek styropianu gdyż pianka rozprężna będzie powodowała naprężenia. Jeżeli układamy piętro bez folii to klejem w piance korzystniej jest kleić styropian do podłogi i warstwy między sobą tak aby instalacja ogrzewania podłogowego nie podnosiła płyt.

Nie każdy hydraulik posiada rozwijak do szpuli, część inwestorów instalację robi samodzielnie.

W każdym razie mały koszt a dużo spokoju.

Edytowane przez Mareks77

A po kiego na piętrze 10 cm styro ? tam 5 cm wystarczy tylko po to aby spinki od rurek było do czego mocować bo izolacji raczej akurat w tym miejscu pełnić nie będzie od tego jest dach oraz pod posadzką na parterze.

spoko spoko, była sugestia że i 15 cm "czasem" nawet...

:cool: