Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

naprawa tarasu co robić

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie doświadczonych osób, bo nie wiem co robić teraz z tarasem. Kilka lat temu firma od wykończenia domu, wykonała mi taras - płytki (jak na zdjęciu). Niestety mam problem ponieważ: kilka płytek delikatnie "chodzi", fugi w wielu miejscach już nie ma i wydobywa się biały roztwór.

Nie wiem co teraz robić, czy:

1. próbować naprawiać płytki - kucie i układanie na nowo?

2. układać panele kompozytowe

- przy tym rozwiązaniu czy można stelaż układać bezpośrednio na takich płytkach?

- czy należało by wtedy skuć płytki i zostawić warstwę betonu (która jest pod płytkami)

3. czy ułożyć płyty tarasowe granitowe

- zastanawiam się czy w tym przypadku płytki płomieniowane czy nie

- ze względu na próg mogę się podnieś max. ok. 6cm, to w tym przypadku jak wyglądałoby układanie, na czym?

- konieczne byłoby skucie płytek?

- jaka grubość płytek?

- czy z takich płytek można zmyć zabrudzenia (np. po grilu)?

4. drewno

- zastanawiałem się czy drewno układać, ale jak zobaczyłem po 3latach drewno egzotyczne (które było co roku pielęgnowane) jak teraz wygląda, to mi się ode chciało takiego rozwiązania

- na pewno drewna nie biorę pod uwagę

Taras ma ok 35,0m2, firma wykonująca prace przyznała się kiedyś, że podczas układanie płytek spadł mały deszcze - nie wiem czy miał wpływ.

Poradźcie mi co ma robić, bo nie mam doświadczenia w tych sprawach.

Taras jest niezadaszony (chodź chciałbym zadaszenie - ale ze względu na koszty, nie teraz), jest bardzo nasłoneczniony.

Czy to na pewno wykonywała firma.......może firma to pan Tadek z pod budki z piwem.

Na takim etapie degradacji pozostaje tylko punkt 1 czyli skucie a następnie papa termozgrzewalna i deski kompozytowe.

Na forum raczej nie uzyskasz informacji bo nic nie wiadomo o technologii jaką zastosowano podczas tego remontu.

Trzeba zatrudnić fachowca a on odkrywkowo dokona inspekcji i stwierdzi co jest nie tak.

Możliwe że winna jest hydroizolacja lub jej brak.

Edytowane przez Mareks77

Robiła to firma, która wykończała cały dom. W domu wszystkie płytki są ułożone super, nic się nie dzieje.

Wiem że ta firma wykonuje ogromną ilość płytek

Problem mam tylko z tarasem i kilka pionowych płytek na balkonie.

Zastanawiam się nad deskami kompozytowymi ale:

- jakie są dobre, polecane firmy? Tu na forum czytałem o Lenta

- musi być kucie płytek, układanie papy a później stelaż i deski kompozytowe?

Jeśli tylko kilka płytek delikatnie się rusza i jest zachowany odpowiedni spadek to po ich ponownym klejeniu , to po uzupełnieniu fugi na płytki możesz zastosować hydroizolację ze szlamu a na to legary itp.

Bierz pod uwagę że na legary i deski misi być miejsce czyli drzwi balkonowe muszą być na tyle wysoko aby istniała możliwość podwyższenia poziomu tarasu.

Ok, dzięki za podpowiedź z tą hydroizolacją ze szlamu.

Na szczęście mam chyba 7cm luzu i wejdą mi legary 4cm i płyty kompozytowe (grubość ok. 2,2cm)

Mimo wszystko zastanawiam się też nad płytami granitowymi na podstawkach, też bezpośrednio na tych starych płytkach.

Taras ma ok 35,0m2, firma wykonująca prace przyznała się kiedyś, że podczas układanie płytek spadł mały deszcze - nie wiem czy miał wpływ.

Poradźcie mi co ma robić, bo nie mam doświadczenia w tych sprawach.

Taras jest niezadaszony (chodź chciałbym zadaszenie - ale ze względu na koszty, nie teraz), jest bardzo nasłoneczniony.

Najprawdopodobniej brak hydroizolacji + nasłonecznienie = podciąganie kapilarnie wilgoci z gruntu, która zanim zdąży swobodnie odparować między fugami zostaje w trakcie dużego nasłonecznienia zamieniona w parę wodną, która rozsadza płytki od spodu.

Każde kolejne klejenie płytek zakończy się identycznie, więc szkoda czasu i pieniędzy. Jak inni wspominali, można skuć płytki i wykonać hydroizolację ze szlamu. Problem jest taki, że beton musi być dokładnie oczyszczony, teraz już nie ma gwarancji, że będzie to dokładne na całej powierzchni i że sama płyta tarasowa jest solidna - zawsze ryzyko, że hydroizolacja w jakimś miejscu odspoi się wraz z luźniejszym fragmentem betonu.

Najszybciej i najtrwalej: zostawić jak jest (o ile większosć płytek nie lata) i położyć na to płyty granitowe na podstawkach. Ewentualnie deski kompozytowe, ale z trwałością materiału to trochę loteria, zależy od producenta kompozytu, a granit to granit.

Jest taka zasada: nie chcesz kłopotu - nie klej płytek na zewnątrz budynku.

Lata mijają , technologie się zmieniają ale płytki na zewntrz w naszym klimacie zawsze odtrzelą. Z mrozem i wodą nie wygrasz, zawsze znajdzie się miejsce gdzie woda się dostanie. Także polecam po zbiciu tego ułożyć płyty lub zrobić taras na bazie drewna / kompozytu,

Edytowane przez dwiecegly

Lata mijają , technologie się zmieniają ale płytki na zewntrz w naszym klimacie zawsze odtrzelą.

Na balkonie u mnie już 11 rok płytki się trzymają, nawet fuga w żadnym miejscu się nie ukruszyła. Balkon od strony południowo-zachodniej i tylko częściowo osłonięty od słońca/deszczu.

Ale właśnie - to balkon, nie podciąga wilgoci, bo niby skąd.

Inaczej z tarasem na gruncie.

Wina leży więc nie w technologii płytek lecz w wilgoci gruntowej. Prawidłowa hydroizolacja (na etapie budowy) rozwiązuje ten problem. No chyba, że płytki w ogóle były niechlujnie klejone to już nic nie poradzi.