Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryka - trochę pytań

RYDZU

Recommended Posts

Dziękuję art9 i Szczecin HENRYK

Wasze odpowiedzi podbudowały moją wiarę w Teścia :) i w przyszłą poprawność działania mojej instalacji elektrycznej.

Jak sobie rozrysowałem budynek i obwody podliczyłem to wychodzi mi jakieś 10 sztuk na część

mieszkalną i to już razem z obwodami "technicznymi". I uważam, że więcej nie ma sensu.

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zwykle zadziałają oba bo taki jest minus esów - dobre zabezpieczenia z odpowiednią selektywnością są drogie. Ale i tak włączenie głównego zabezpieczenia spowoduje powrót z egipskich ciemności - a obwód, na którym wystąpiło zakłócenie będzie odłączony - i to jest wielki plus takiej instalacji...

A z tym przeciążeniem to trochę nie tak - zobacz katalogi i wykresy zadziałania takich esów - po godzinie to wyłączy jeżeli prąd będzie większy o 50% od znamionowego - a to i tak dobrze bo przecież instalacji nic się nie stanie jak przez godzinę popracuje ze zwiększoną o 50%mocą, natomiast jak będzie x2 czy x3 prąd znamionowy to już po kilku minutach zadziała zabezpieczene. Jak jest zwarcie to zawsze jakieś zabezpieczenie zadziała, ale gałązka sieci przeciążona do poziomu np. prądu znamionowego całej sieci i zabezpieczona tak, jak proponujesz (na zabezpieczeniu głównym) może być przyczyną pożaru!

Andrzej

Asekuranctwo i przesada to nasza cecha narodowa.

Ja proponuję tak

2 różnicówki 1 1-faz obw łazienek , 2 3-faz na pozostałe

1 S.... gnizada na parterze

1 S.... gniazda w kuchni

1 S.... gniazdo pralki

1 S.... gniazda na piętrze

1 S.... oświetlenie na parterze

1 S.... oświetlenie na piętrze

1 S.... do łazienek wspólny gniazda i oświetlenie

Razem 7 esów i dwie różnicówki.

no to ja się chyba do tego zastosuję, ale jeszcze jest brama elektryczna, drzwi garażowe i oświetlenie garażu, alarm i na zewnątrz oświetlenie, dobrze też oddzielna linia do oczka wodnego, aby można było by pompy i lamy wyłączać z domku

(Alarm zabezpieczę z przed różnicówki aby utrudnić pozbawienie napięcia).

Przecież będziesz miał akumulator...

Zgadza się ale żaden kłopot zasilić z przed różnicówki różnicówkę bardzo łatwo jest wyłączyć dla intruza a sam akumulator trzyma tylko dzień lub dwa.

Jak z akumulatora za krotko to mozna kupic zespol pradotworczy i zbiornik 150 litrow. a to juz troche pochodzi.

Ja proponuję tak

1 S.... gniazda w kuchni

1 S.... gniazdo pralki

W zasadzie popieram. Moim zdaniem słabym punktem tego rozwiązania jest trójfazowa różnicówka zasilająca właściwie cały budynek (oprócz łazienki). Zwykle przy każdej awarii ona zadziała także. Moim zdaniem lepiej byłoby zainstalować w to miejsce 3 różnicówki jednofazowe. Cenowo zdaje się, że wyjdzie niewiele drożej. Podobnie z S-kami (lepiej mieć wyłączoną jedną fazę niż wszystkie jednocześnie).

Ja proponuję tak

1 S.... gniazda w kuchni

1 S.... gniazdo pralki

W zasadzie popieram. Moim zdaniem słabym punktem tego rozwiązania jest trójfazowa różnicówka zasilająca właściwie cały budynek (oprócz łazienki). Zwykle przy każdej awarii ona zadziała także. Moim zdaniem lepiej byłoby zainstalować w to miejsce 3 różnicówki jednofazowe. Cenowo zdaje się, że wyjdzie niewiele drożej. Podobnie z S-kami (lepiej mieć wyłączoną jedną fazę niż wszystkie jednocześnie).

tak na marginesie w domku którym obecnie mieszkam, duży dom z lat 80-tych, 3 kondygnacyjny, mam 3 bezpieczniki od całej instalacji, nigdy nie miałem żadnych problemów z elektryką, choć powiem iż przydało by się oddzielnie bezpieczniki do zasilania gniazdek i oddzielne do oświetlenia + może jeszcze jeden na zewnątrz, garaż w sumie może 8. A obecna "moda" proponuje mi powiedzmy ze 30, tylko kto za to wszystko będzie płacił, bo nie samą budową człowiek żyje, przydało by się jeszcze czasami na wakacje wyjechać, kiedyś motorówkę kupić (przynajmniej skuter wodny :D ), itd... . Będę się starał jednak zastosować wymagania minimalnie, ale jednak praktyczno-funkcjonalne

art9 napisał:

Ja proponuję tak

1 S.... gniazda w kuchni

1 S.... gniazdo pralki

W zasadzie zgoda z tym że oświetlenie na każdej kondygnacji podzieliłbym na dwa obwody nie z konieczności tylko z wygody, niewiele przedrażając sprawę. Różnicówki trójfazowe dwie by choć trochę napięcia było w domu gdy jedna wywali. Do tego wszystkiego będę dokładał techniczne obwody trójfazowe i obwody zewnętrzne wyłączane w rozdzielnicy eską. Zaznaczam nie jestem elektrykiem i to wszystko przez te długie zimowe wieczory i nadczynność moich szarych komórek (wszystkich trzech).:wink:

1 S.... gniazda w kuchni

ja bym proponował rozbić to tak, żeby lodówka była zasilana niezależnie, tak żeby można było w domu wszystko wyłączyć za wyjątkiem lodówki.

Tak samo gniazda zewnętrzne proponuję zrobić osobno.

Poza tym pewnie wygodniej jest od skrzynki kable odchodzące w każdą stronę domu podłączyć do innego bezpiecznika.

acha, sprawdziłem - materiał na całośc wyniosł mnie 1090 złotych (11o m2, parterowy), mam 18 bezpieczników. Pewnie przesada, ale poniżej 10 to by IMHO była przesada w drugą stronę.

Np. mam osobny bezpiecznik do piekarnika elektrycznego i osobny (3F) do kuchenki elektrycznej, osobny do gniazd w kotłowni.

Grzegorz

tak na marginesie w domku którym obecnie mieszkam, duży dom z lat 80-tych, 3 kondygnacyjny, mam 3 bezpieczniki od całej instalacji, nigdy nie miałem żadnych problemów z elektryką, choć powiem iż przydało by się oddzielnie bezpieczniki do zasilania gniazdek i oddzielne do oświetlenia + może jeszcze jeden na zewnątrz, garaż w sumie może 8. A obecna "moda" proponuje mi powiedzmy ze 30, tylko kto za to wszystko będzie płacił, bo nie samą budową człowiek żyje, przydało by się jeszcze czasami na wakacje wyjechać, kiedyś motorówkę kupić (przynajmniej skuter wodny :D ), itd... . Będę się starał jednak zastosować wymagania minimalnie, ale jednak praktyczno-funkcjonalne

I tutaj definitywnie zgadzam się z mdzalewscy. Już wielokrotnie pisałem na forum, ze teraz generalnie jest tendencja do przesady i to pod każdym względem. Albo to wynika z przesadnej ostrożności albo z czystej chęci wyciągnięcia kasy. Co chwila ktoś pisze, że ma chudziak z B20 czy szyb kominowy do kominka jak nie będzie 200x200 to w ogóle komin do rozbórki, płatwie na więźbę muszą być 24x24 cm, bo inne popękają a elektrykę to najlepiej zrobić "w gwiazdę" i z rozdzielni puścić oddzielny kabel do każdego punktu poboru prądu + naturalnie do każdego punktu kabel zapasowy (jako fault tolerance w przypadku awarii mastera) Będziemy wtedy mieli możliwość maksymalnej kontroli.

Ludzieeee :o Bez przesady :o

Ja proponuję tak

1 S.... gniazda w kuchni

1 S.... gniazdo pralki

....

Myślę że to jednak deczko przymało bo:

Gniazda w ogrodzie powinny być na osbnym obwodzie,

tak samo oświetlenie na zewnatrz, powinien być osobny obwód do płyty elektrycznej i to 3-fazowy. Tak samo garaż powinien być osobno zasilany, jak jest hydrofor to też powinien być na osobnym obwodzie. Centralka alarmowa też powinna mieć swój osobny obwód bo jak ktoś ma zwyczaj wyłaczania wszystkiego na czas wyjazu to alarm jednak powinien zostać z zasilaniem ;-)

Pozdrawiam

Witam

W większości macie rację( z oszczędzaniem na obwodach), ale nie do końca.

Jako ,że zajmuję się instalacjami antenowymi znane są mi przypadki, gdy np. urządzenie elektryczne zainstalowane w łazience powoduje zakłócenia w pracy instalacji antenowej( co w przypadku oddzielnego obwodu nie wystąpiłoby). I jeśli się nie mylę to centrala alarmowa powinna być podłączono z odzielnego obwodu ( ale to już muszą się wykowiedzieć fachowcy od alarmów).

Także oszczędzanie nie zawsze ma rację bytu.

Dziękuję art9 i Szczecin HENRYK

Wasze odpowiedzi podbudowały moją wiarę w Teścia :) i w przyszłą poprawność działania mojej instalacji elektrycznej.

Jak sobie rozrysowałem budynek i obwody podliczyłem to wychodzi mi jakieś 10 sztuk na część

mieszkalną i to już razem z obwodami "technicznymi". I uważam, że więcej nie ma sensu.

Rydzu, Tatko jak zwykle ma rację :wink:

... Zeby nie było, że nie masz własnego zdania, doprojektuj ze 3 - 4 obwody i " Wilk będzie syty i owca będzie cała".

Pozdrawiam

Rozpisaliście się pięknie :D. To że wszystko pociągnie 1-2 obwody to nie wszystko, to że zabezpieczenia selektywne to też nie wszystko, to że egipskie ciemności to też nie wszystko. Oprócz tego do właściwego działania potrzebne jest przy projektowaniu logiczne myślenie :D Bo czy chcielibyście aby będąc np. na wakacjach na nartach zwarcie w włączonym na "StandBy" np Tv, video itp wywaliło wam zasilanie kotła CO przy -25 na zewnątrz domu. Albo jesteście na wakacjach na Bermudach, a odłączyło wam lodówkę. A może chcecie aby jakiś dowcipniś zbijając lampę w ogrodzie odłączył wam zasilanie centralki alarmowej, lodówy lub kotła? Jest jeszcze kwestia ochrony przepięciowej, ochrony przeciwporażeniowej, szyny wyrównawczej itd. Nie jest to więc takie proste jak wygląda :wink:

Rozpisaliście się pięknie :D. To że wszystko pociągnie 1-2 obwody to nie wszystko, to że zabezpieczenia selektywne to też nie wszystko, to że egipskie ciemności to też nie wszystko. Oprócz tego do właściwego działania potrzebne jest przy projektowaniu logiczne myślenie :D

Logiczne myślenie przydaje się także w wielu innych przypadkach, m.in. w odpisywaniu ;)

Nikt tu nie pisze o 1-2 obwodach tylko o 15 zamiast trzydziestu. Oczywiste jest, że lampy w ogrodzie, piec, alarm, lodówka itp. muszą mieć swoje obwody.

J.

A no właśnie kiedyś wystarczały 3 bezpieczniki ale...

weźcie pod uwagę, że teraz rozdzielka na 9 esów zabiera niewiele więcej miejsca co kiedyś te trzy bezpieczniki.

Podam przykład;

zaczęła szwankować brama i aby bezpiecznie przy niej pracować należy odłączyć napięcie i co będzie wygodniej ? wykręcać przewód czy wyłączyć bezpiecznik?

Jeszcze jeden przykład;

Ktoś pracuje przy komputerze w jednym pokoju a ktoś inny wiesza obrazek w holu wiercąc dziurę pod kołek i pechowo uszkadza instalację gniazd.

W takim przypadku są dwie szkody;

Jedna to efektów niezapisanej pracy na komputerze a druga czas na naprawę instalacji aby możliwe bylo ponowne załączenie napięcia.

Nie jestem za tym aby bezpieczników było 30 ale 4 czy 5 na pietro to według mnie optymalnie.

Instalację należy rozpatrywać nie w tedy gdy wszystko poprawnie działa ale przewidzieć stany awaryjne instalacji aby one nie były zbyt uciążliwe czy wręcz kosztowne.

Najczęstszą przyczyną egipskich ciemności jest u mnie na wsi BRAK PRĄDU :evil: a jedynym środkiem zaradzczym pozostaje świeczka.

Mam oszczędną instalację. Jedna różnicówka i aż 8 obwodów jednofazowych i jeden 3-fazowy. Zrobiłem aż 8 obwodów tylko dlatego, żeby mieć możliwość różnego ich konfigurowania pomiędzy fazami i nie przekroczyć zabezpieczeń ZE. Podepnę po 2 obwody do jednej S-ki, tylko dla obwodów typu ogrzewanie podłogowe dam osobne S-ki, bo będą pełniły rolę wyłączników. Stosowałem głębokie gniazda i złączki WAGO, mieszałem oświetlenie z gniazdami, zużyłem niewiele ponad 100mb kabla 3x2.5mm2 i tyle samo 3x1.5mm2. Nie mam jeszcze okablowania dla oświetlenia zewnętrznego. Więcej grzechów nie pamiętam.

Ja mam dośc rozbudowana instalacje (sporo więcej niz 30..) ale wychodzę z założenia, że buduje dom na jakieś 30..50 lat a jasno rysujący sie trend stosowania elektryczności do wielu zastosowac będzie wymagał pewnych nadmiarowych możliwości i dziś trzeba budową ctak aby było OK gdzieś tak za 10..15lat. Moje doświadczenia: niezalezne obwody na kazde urządzenie typu czajnik, pralka, zmywarka (ponad 2kw), oświetlenia w pomieszczeniu podparte na róznych zabezpieczeniach, min 7 gniazdek na pokój 12-20m2.

Pomyslcie o analogii do ścian - kiedyś wystarczało 5cm styropianu a dić najchetniej mówi się o 12..15. Kiedys mielismy w domach po 3 korki a dziś sporo więcej. ze nie wspomne o zmieniających się wymaganiach w związku z podniesieniem poziomu świadomości energetycznej i nowych wymaganiach formalnych (znicówki, dobre uziemienie itp)

Przyznam się, że szykując swoją instalację stosowałem się do zaleceń niemieckich a oni potrafią dobrze liczyc.

Reasumując: na pewno weź 2x wieksza skrzynke na Rozdzielnię Główną niż teraz o tym myslisz :)

="Logiczne myślenie przydaje się także w wielu innych przypadkach, m.in. w odpisywaniu ;)

J."

W doradzaniu "15 a nie 30" też zwłaszcza jak się nie widzi nawet projektu domu nie mówiąc już o wizji lokalnej.

Ciekawe na jakie podstawie twierdzisz, że 15 jest lepsze niż 30, a może 17 jest lepsze niż 20, a może 20 jest lepsze niż 15 :wink:

No chyba że to gra w pokera :D ale ja w to nie wchodzę bo to gra w ciemno 8)