Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieprawidłowo wykonane nadproże

Recommended Posts

Witam

Miałem niedawno wykonany pomiar na nowe okna i okazało się, że mam za mały otwór na drzwi 104cm, tylko, że patrzyłem na drzwi 90 ale N, gdzie światlo przejścia to nie jest 90, tylko prawie 90, takie drzwi muszą mieć otwór>=90cm, zgodnie z przepisami, czy takie mniejsze też można zamontować?

Oczywiście pierwsza myślą było, ok to te 3 cm to podetnę, a tutaj zostałem poinformowany, że zamontowane nadproże jest nieprawidłowe, ma podparcie 7cm i z drugiej 8cm. Wykonane jest z 2 nadproży l19.

Etap budowy zakończona ściana kolankowa z wieńcem, strop teriva,, za chwilę wchodzi ekipa od więźby.

Przejmować się, coś z tym zrobić, czy zostawić?

Chodzi o drzwi wejściowe.

§ 62. [Warunki techniczne wejść]

1. Drzwi wejściowe do budynku i ogólnodostępnych pomieszczeń użytkowych oraz do mieszkań powinny mieć w świetle ościeżnicy co najmniej: szerokość 0,9 m i wysokość 2 m. W przypadku zastosowania drzwi zewnętrznych dwuskrzydłowych szerokość skrzydła głównego nie może być mniejsza niż 0,9 m.

Źródło: https://architektura.info/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_iii_budynki_i_pomieszczenia/rozdzial_3_wejscia_do_budynkow_i_mieszkan#:~:text=Drzwi%20wej%C5%9Bciowe%20do%20budynku%20i%20og%C3%B3lnodost%C4%99pnych%20pomieszcze%C5%84%20u%C5%BCytkowych,g%C5%82%C3%B3wnego%20nie%20mo%C5%BCe%20by%C4%87%20mniejsza%20ni%C5%BC%200%2C9%20m

Edytowane przez jowik2

...... zamontowane nadproże jest nieprawidłowe, ma podparcie 7cm i z drugiej 8cm. Wykonane jest z 2 nadproży l19.

Minimalne oparcie nadproża np L=19 i długości.120 powinno wynosić minimum 10 cm.

Wszystko jest jednak uzależnione od konkretnych warunków, obciążenia, rodzaju materiału ściennego itp.

Jeśli nad nadprożem jest tylko wieniec, a materiał ścienny jest twardy lub punkty podparcia są wzmocnione pełną cegłą to można tak pozostawić.

Edytowane przez Mareks77

• 2 weeks później...