jowik2 31.03.2024 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca Witam Miałem niedawno wykonany pomiar na nowe okna i okazało się, że mam za mały otwór na drzwi 104cm, tylko, że patrzyłem na drzwi 90 ale N, gdzie światlo przejścia to nie jest 90, tylko prawie 90, takie drzwi muszą mieć otwór>=90cm, zgodnie z przepisami, czy takie mniejsze też można zamontować? Oczywiście pierwsza myślą było, ok to te 3 cm to podetnę, a tutaj zostałem poinformowany, że zamontowane nadproże jest nieprawidłowe, ma podparcie 7cm i z drugiej 8cm. Wykonane jest z 2 nadproży l19. Etap budowy zakończona ściana kolankowa z wieńcem, strop teriva,, za chwilę wchodzi ekipa od więźby. Przejmować się, coś z tym zrobić, czy zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 31.03.2024 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca pomiar na nowe okna i okazało się, że mam za mały otwór na drzwi 104cm, [......] zgodnie z przepisami, czy takie mniejsze też można zamontować? O jakie drzwi pytasz? Jakie przepisy ? Bo bardzo zamotales ten opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 31.03.2024 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca (edytowane) Chodzi o drzwi wejściowe. § 62. [Warunki techniczne wejść] 1. Drzwi wejściowe do budynku i ogólnodostępnych pomieszczeń użytkowych oraz do mieszkań powinny mieć w świetle ościeżnicy co najmniej: szerokość 0,9 m i wysokość 2 m. W przypadku zastosowania drzwi zewnętrznych dwuskrzydłowych szerokość skrzydła głównego nie może być mniejsza niż 0,9 m. Źródło: https://architektura.info/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_iii_budynki_i_pomieszczenia/rozdzial_3_wejscia_do_budynkow_i_mieszkan#:~:text=Drzwi%20wej%C5%9Bciowe%20do%20budynku%20i%20og%C3%B3lnodost%C4%99pnych%20pomieszcze%C5%84%20u%C5%BCytkowych,g%C5%82%C3%B3wnego%20nie%20mo%C5%BCe%20by%C4%87%20mniejsza%20ni%C5%BC%200%2C9%20m Edytowane 31 Marca przez jowik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.04.2024 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia (edytowane) ...... zamontowane nadproże jest nieprawidłowe, ma podparcie 7cm i z drugiej 8cm. Wykonane jest z 2 nadproży l19. Minimalne oparcie nadproża np L=19 i długości.120 powinno wynosić minimum 10 cm. Wszystko jest jednak uzależnione od konkretnych warunków, obciążenia, rodzaju materiału ściennego itp. Jeśli nad nadprożem jest tylko wieniec, a materiał ścienny jest twardy lub punkty podparcia są wzmocnione pełną cegłą to można tak pozostawić. Edytowane 1 Kwietnia przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 01.04.2024 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia Dzisiaj podjadę na działkę i zobaczę, czy tam jest tylko ok. 70 cm zbrojonego betonu na nadprożem (strop, wylana ścianka kolankowa), czy też jest jeszcze 1 pustak Porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 14.04.2024 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia Jest jeden pustak ceramiczny Porotherm. Majster powiedział (inny niż wstawiał nadproże), że najlepiej teraz wymienić, nic się martwić jak dom będzie gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts