kate904 01.04.2024 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2024 Dzień dobry, rozważam zakup działki rolnej, która jeszcze nie ma wydanych warunków zabudowy - RIVa, możliwość podłączenia mediów, zapewniony dostęp do drogi itp. Planuję budowę mniejszego domu ok 7-8x5 m (szerokość działki około 34m) Jak wygląda kwestia wyznaczania szerokości elewacji frontowej? Wiem, że wyznaczana jest ona na podstawie analizy urbanistycznej zabudowy sąsiadującej. Wstępnie sprawdzałam i domy w sąsiedztwie po drugiej stronie drogi posiadają szerokość elewacji 10-12 m, wiem też że gminy dają też zakres manewru +/- 20%. Czy wobec tego będą problemy abym otrzymała warunki zabudowy na szerokość elewacji frontowej 8m +/- 20%? Szukałam trochę informacji na forach, ale z reguły większość osób chce poszerzyć szerokość elewacji, z tego by wynikało że budowa mniejszego domu pośród "dużych" jest problematyczna. Czy ktoś miał podobną sytuację lub czy może jest jakieś inne wyjście z tej sytuacji np. dom rekreacyjny lub dom na zgłoszenie do 70m2 - podobno warunki otrzymuje się wtedy po 21 dniach. Dziękuję za wszelkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.04.2024 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2024 Proponuję aby właściciel działki wystąpił o warunki zabudowy w których zasugeruje wymiary projektu który Cię interesuje.Grunt to nie zniechęcać się. Zabudowa i jej jednolitość wymiarowa nie jest aż tak bardzo i sztywno przestrzegana.Poza tym plusem jest sam brak miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego do którego trudniej uzyskać jakiekolwiek odstępstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts