ppp.j 13.01.2005 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Czy ktoś z Was zrobił sobie bruzdownicę do betonu komórkowego np. ze szlifierki kątowej? A może jakieś inne rozwiązania? Jakie są Wasze doświadczenia w umieszczaniu przewodów w ścianie by było szybko, tanio i przyjemnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.01.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Czy ktoś z Was zrobił sobie bruzdownicę do betonu komórkowego np. ze szlifierki kątowej? Tak, ja. "robiłem bruzdownicę" to za dużo powiedziane, po prostu zacząłem wycinać bruzdę szlifierką i tyle. Zrezygnowałem z tego pomysłu po godzinie. A dokładniej: po 10 minutach cięcia bruzdy i 50 wietrzenia mieszkania oraz odpylania własnych płuc. A może jakieś inne rozwiązania? Wiertarka z grubym wiertłem prowadzonym po ścianie bokiem. Bruzdę wycina co prawda niezbyt równą, ale za to szybko i bez pylenia na całe pomieszczenie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczecin HENRYK 14.01.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Płaskie przewody umieszczałem na powierzchni betonu komórkowego przypinając je plastikowymi spinkami wkładanymi w otwory o śr 6 mm wiercone wiertarką. Przewody zostały później przykryte tynkiem. Bruzdy pod peszle robiłem szerokim dłutem młota udarowego nacinając z obu stron krawędź bruzdy i później usuwając środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 14.01.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Płaskie przewody umieszczałem na powierzchni betonu komórkowego przypinając je plastikowymi spinkami wkładanymi w otwory o śr 6 mm wiercone wiertarką. Przewody zostały później przykryte tynkiem. Bruzdy pod peszle robiłem szerokim dłutem młota udarowego nacinając z obu stron krawędź bruzdy i później usuwając środek. Robiłem dokładnie tak samo jak Henryk. Płaskie przewody na spinki wszystko przykrył tynk. Tylko w miejscach gdzie było więcej przewodów to podkuwałem no i tak samo na rury wodne i c.o.. Zasadniczo najlepiej kupić sobie szerokie dłuto SDS takie minimum 7...8cm do tego wiertarka przestawiona na młotek idzie jak w masło i znacznie mniej się pyli. Robiłem tą metodą nawet wnęki na szafki łazienkowe z lustrami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 14.01.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 ja bruzdy na podejście rury kanalizacyjnej pod umywalkę w bk robiłem koronką widiową fi40. Idzie super, nie kurzy się tak jak przy szlifierce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz R. 14.01.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Można oczywiście szlifirką, ale z tarczą diamentową do pracy na mokro. O wiele mniej się kurzy, choć trochę nie wygodne w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 14.01.2005 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 W Kastoramie obejżyjcie sobie taki przyrządzik ręczny,bardzo prosty do zrobienia idzie jak burza tak samo B-K jak i tynk gipsowy a i K-G ale trudniej ze względu na papier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 14.01.2005 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Są specjalne nakładki na zwykłe wiertarki do robienia bruzd.Można kupić w OBI lub innym podobnym...Takie grube wiertło z małą prowadniczką, dzięki czemu można w miarę precyzyjnie prowadzić wiertarkę, nie rzuca tak jak przy samym dużym wiertle. Dobrze idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 14.01.2005 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Używam ręcznej bruzdownicy tzw rylca i wietrła łopatkowego z Solbetu: http://www.solbet.com.pl/k_produkt/akcesoria/index.htm Proste i łatwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej - Chrząstawa 17.01.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 czy Wasze metody nadają sie tylko do miekich betonow komorkowych (ytong i inne klasy 300-400) czy tez do klasy 600? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 17.01.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Takie cudo za 15 PLN mozna kupic w Castoramie. Doskonale sie sprawuje w 400 i nizej, gestsze BK bruzduje sie nieco gorzej.http://www.solbet.com.pl/k_produkt/akcesoria/grafika/akces13.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziks 18.01.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Takie cudo za 15 PLN mozna kupic w Castoramie. Doskonale sie sprawuje w 400 i nizej, gestsze BK bruzduje sie nieco gorzej.http://www.solbet.com.pl/k_produkt/akcesoria/grafika/akces13.jpg a jak to wygląd podrzucisz jakiegoś linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 19.01.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 do bruzdownicy przydałby się odkurzacz , jest w tedy szybko i bez pyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 20.01.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 do bruzdownicy przydałby się odkurzacz , jest w tedy szybko i bez pyłu potwierdzam z odkurzaczem da sie przeżyć - ja kupiłem bruzdownice noname na all…. za 150 zł i zrobiłem nią dom w części z czerwonej cegły wiec łatwo nie było. To co jest najważniejsze to tarcze i niestety tutaj trudno oszczędzić a jak wiadomo od razu kupujesz x2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts