Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zastrzały pod profile

Recommended Posts

Dzień dobry,

Zacząłem budować ogrodzenie siatkowe z profili 6x4 cm o grubości ścianki 1cm. Profile wystają nad ziemię 2.5 metra. Chciałbym wesprzeć profile zastrzałami i tu mam pytania

1. Czy moje profile mogę wesprzeć zastrzałami z okrągłych słupków zamiast identycznych profili w celu obniżenia kosztu i potencjalnie większej wytrzymałości?

2. Czy oparcie zastrzałów na profilu na wysokości 1.75 będzie prawidłowe?

3. Jak głęboko powinny być zalane w ziemi zastrzały?

1. Możesz to zrobić ale w jaki sposób planujesz to wykonać jeśli oryginalne uchwyty do zastrzałów z kapturkiem pasują do słupka okrągłego .

Owszem są dwa rodzaje jako obejmy oraz te wymagające wiercenia otworów........ te drugie można oczywiście wyprostować i przykręcić wkrętem do słupka.

Po trzecie to ze względu na grubość ścianki 1mm raczej byłbym za użyciem długiej śruby m4 x 50 która przytwierdzi uchwyty z obu stron aniżeli blachowkrętów.

2. Wysokość podparcia zależy od wysokości słupka. Z regóły jest to wysokość 2/3 - 3/4 więc wysokość 1.75 będzie odpowiednia..

3. 20 cm będzie odpowiednie.

• Like 1

1. Możesz to zrobić ale w jaki sposób planujesz to wykonać jeśli oryginalne uchwyty do zastrzałów z kapturkiem pasują do słupka okrągłego .

Owszem są dwa rodzaje jako obejmy oraz te wymagające wiercenia otworów........ te drugie można oczywiście wyprostować i przykręcić wkrętem do słupka.

Po trzecie to ze względu na grubość ścianki 1mm raczej byłbym za użyciem długiej śruby m4 x 50 która przytwierdzi uchwyty z obu stron aniżeli blachowkrętów.

2. Wysokość podparcia zależy od wysokości słupka. Z regóły jest to wysokość 2/3 - 3/4 więc wysokość 1.75 będzie odpowiednia..

3. 20 cm będzie odpowiednie.

Dziękuję za odpowiedzi. Co do montażu myślałem o wykorzystaniu następujących kapturków / nakładek na słupek okrągły: https://allegro.pl/oferta/nakladka-nasadka-do-slupka-podporowego-fi38-ral-12540186268?fromVariant=12536031092

Do tego obejmy na profil: https://allegro.pl/oferta/obejmy-4x6-obejma-koncowa-40x60-do-panel-fi-3-7016-10532449929

Dół słupka natomiast zalany. Wiercenie w betonie będzie problemem, ze względu na brak sprzętu i chciałbym go uniknąć.