Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek dla dzieci - rozbudowa

grz87

Recommended Posts

Mam taką huśtawkę z "komórką" na podest ze zjeżdżalnią. Podest to deski opierające się na dwóch kantówkach przytwierdzonych do słupów:

lubOTTo.png

TuAFen7.png

Chciałbym dobudować do tego zadaszenie w formie dwuspadowego dachu (mam nadzieję, że mniej więcej widać co mam na myśli):

H956pLJ.png

Sama konstrukcja dachu to prosta sprawa - będą deski przykryte papą. Problemem jest jednak dobudowanie konstrukcji, na której opierać się będzie dach, bo tył i środek musi pójść jakieś pół metra w górę, przodu nie ma wcale.

Jak to można sensownie zrobić? Mam na to różne pomysły, ale żaden nie wydaje mi się dostatecznie dobry. Najchętniej nie obciążałbym już dodatkowo samego podestu.

te okrągłe belki ktore są konstrukcją tej budowli to już ostatni sezon życia mają przed sobą , potem próchnica wygra. Chyba nie ma sensu nic na tym budować. Jesli chcesz tam dać dach to raczej na 4 słupach zakotwionych bezposrednio do gruntu, przy okazji reszte kontrukcji do nich zlapiesz co przedłuży żywotność całości. Na slupy wystarczą jakieś kantówki 8x8 albo 5x8.

Te słupy są takie tylko powierzchownie, bo nie doczekały się drugiej warstwy impregnatu przed zimą, a teraz domagają się szlifu i konserwacji. Pod spodem drewno jest ok. A w razie czego pojedynczo da się wymienić, bo mam zapas.

A jak by można do tego podejść, gdyby jednak chcieć coś robić na aktualnej konstrukcji? W sumie nie miałbym nic przeciwko dodatkowym słupom, ale wymagałyby dodatkowych kotew, a już teraz pod każdą jest wlany metr betonu.

OMG - masz budowle o wadze pewnie ponizej 100kg i lałeś tyle betonu :) Tego typu rzeczy kotwi sie w gruncie na takim czymś:

https://febestore.pl/do-gruntu-wkrecane-wbijane/1074/podstawa-slupa-wbijana-regulowana-psgr.html

https://febestore.pl/do-gruntu-wkrecane-wbijane/402-70/podstawa-slupa-kotwa-wbijana-do-ziemi-psg.html#/50-wymiary_psg-46x550x15

Imregnowanie takich okrągłych najtanszych belek niewiele daje bo woda wchodzi przez ich naturalne spękania i tam sobie zostaje. To ma krótką żywotność niestety.

Ale tak podsumowując, rozumiem, że bezwarunkowo robienie konstrukcji dachowej w oparciu o istniejące belki jest złym pomysłem?

Nie chcę się jakoś strasznie przy tym upierać ale osobiście dałbym im kilka lat życia, bo sosny, z których są zrobione, ścinałem z teściem w ubiegłym roku i po przeszlifowaniu pod tym brzydkim wybarwieniem, pod spodem jest ładne zdrowe drewno.