Filip312 05.04.2024 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2024 Witam, Mam pytanie dotyczące spadku - z różnych względów w budynku instalacja kanalizacyjna musi być prowadzona z różnym spadkiem.Moje pytanie brzmi: Jak technicznie można rozwiązać tę kwestię - na zewnątrz wiem, ze należy stosować studzienki jednak jak to ma się do sytuacji wewnątrz budynku. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.04.2024 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2024 Te różne spadki ile mają wynosić w %% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip312 05.04.2024 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2024 Na całej długości instalacji występują spadki w zakresie od 40%% do nawet jakiś 110%%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.04.2024 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2024 Spadki od 20 stopni do prawie 50 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip312 05.04.2024 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2024 Myślałem, ze rozmawiamy tutaj o promilach, w procentach jest od 4 do 11%, czyli powiedzmy, że maksymalnie jest około 6 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.04.2024 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2024 %% miało znaczyć procenty Na jakich długościach mają być te spadki? Proste odcinki by będą skręcać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 06.04.2024 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2024 Witam, Mam pytanie dotyczące spadku - z różnych względów w budynku instalacja kanalizacyjna musi być prowadzona z różnym spadkiem. Moje pytanie brzmi: Jak technicznie można rozwiązać tę kwestię - na zewnątrz wiem, ze należy stosować studzienki jednak jak to ma się do sytuacji wewnątrz budynku. Pozdrawiam! W linku poniżej jest bardzo fajnie i czytelnie opisane przykłady prawidłowej instalacji kanalizacyjnej wewnątrz budynku. https://budujemydom.pl/instalacje/woda-i-kanalizacja/a/10300-zasady-montazu-instalacji-kanalizacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip312 06.04.2024 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2024 Jeżeli chodzi o odległości to są one dość zróżniocowane - mówimy tutaj o dość sporym budynku. Odnośnie załamań - kilka występuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.04.2024 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2024 Jeżeli chodzi o odległości to są one dość zróżniocowane - mówimy tutaj o dość sporym budynku. Odnośnie załamań - kilka występuje. Ty wszystko wiesz a my nie znamy szczegółów. Jakie odległości między załamaniami i spadkami, jaki załamania, jakie średnice itp. To są niezbędne informacje aby coś doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip312 06.04.2024 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2024 Średnica na całej długości 110 PP Załamania - praktycznie same 45 stopni Jeżeli chodzi o odległości to zakres jest spory, ale uśredniając jest to od około 1 m do nawet 8 metrów, tak jak mówiłem budynek jest dość spory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.04.2024 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2024 Praktycznie, ważne jest aby spadki nie były zbyt małe, szczególnie dla mniejszych średnic np. 50 mm. Po latach, gdy odłoży sie nieco tłuszczu na ściankach = większe opory i mniejsze światło/przekrój, mogą byc problemy ze spływaniem i ubogacona akustyka np. bulgotanie i cietrzewiopodobne efekty podczas zrzutu wody ze zmywarki. Większe spadki? No to co. Jesli nie ma kolan 90* (st) to problemów nie będzie. 90* lepiej podzielić na 2 x 45*. Pół wieku miałem kilka metrów fi 100 pod kątem 45* i nic się nie działo. Kilka haków na ścianie piwnicy i tyle. Teraz mam chyba 3m 110PCV coś około 20* pochylenia i jest OK. Ważne jest ,aby długie odcinki kończyły sie pionem napowietrzającym, aby nie wysiorbało wody z syfonow po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip312 06.04.2024 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2024 To rozumiem, bardziej chodziło mi o to jak te różne spadki łączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.04.2024 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2024 Spadki wykonuj na łączeniach kolan.Kolano 45 stopni wykonaj z dwóch kolan 22,5 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts