Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spadek

Filip312

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie dotyczące spadku - z różnych względów w budynku instalacja kanalizacyjna musi być prowadzona z różnym spadkiem.

Moje pytanie brzmi: Jak technicznie można rozwiązać tę kwestię - na zewnątrz wiem, ze należy stosować studzienki jednak jak to ma się do sytuacji wewnątrz budynku.

Pozdrawiam!

Witam,

Mam pytanie dotyczące spadku - z różnych względów w budynku instalacja kanalizacyjna musi być prowadzona z różnym spadkiem.

Moje pytanie brzmi: Jak technicznie można rozwiązać tę kwestię - na zewnątrz wiem, ze należy stosować studzienki jednak jak to ma się do sytuacji wewnątrz budynku.

Pozdrawiam!

W linku poniżej jest bardzo fajnie i czytelnie opisane przykłady prawidłowej instalacji kanalizacyjnej wewnątrz budynku.

https://budujemydom.pl/instalacje/woda-i-kanalizacja/a/10300-zasady-montazu-instalacji-kanalizacyjnej

Jeżeli chodzi o odległości to są one dość zróżniocowane - mówimy tutaj o dość sporym budynku. Odnośnie załamań - kilka występuje.

Ty wszystko wiesz a my nie znamy szczegółów.

Jakie odległości między załamaniami i spadkami, jaki załamania, jakie średnice itp.

To są niezbędne informacje aby coś doradzić.

Praktycznie, ważne jest aby spadki nie były zbyt małe, szczególnie dla mniejszych średnic np. 50 mm. Po latach, gdy odłoży sie nieco tłuszczu na ściankach = większe opory i mniejsze światło/przekrój, mogą byc problemy ze spływaniem i ubogacona akustyka np. bulgotanie i cietrzewiopodobne efekty podczas zrzutu wody ze zmywarki. Większe spadki? No to co. Jesli nie ma kolan 90* (st) to problemów nie będzie. 90* lepiej podzielić na 2 x 45*. Pół wieku miałem kilka metrów fi 100 pod kątem 45* i nic się nie działo. Kilka haków na ścianie piwnicy i tyle. Teraz mam chyba 3m 110PCV coś około 20* pochylenia i jest OK. Ważne jest ,aby długie odcinki kończyły sie pionem napowietrzającym, aby nie wysiorbało wody z syfonow po drodze.