uasz 26.04.2024 05:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2024 BMS steruje. Stary telefon ładował się z mocą 15 W. Mój obecny ładuje się 33 W. Najmocniejsza obecnie ładowarka to chyba 300W. Wszystkie 3 telefony pojemność to ok ~ 4Ah. BMS - który to jest po stronie odbiorcy i jest dopasowany do ogniw. To jak coś się ładuje, zależy od możliwości ładowania najsłabszego/najmniejszego elementu = ogniwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.04.2024 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2024 Jeśli pojazd Ci nie umożliwi ładowania 13 czy 16A to sobie nie ustawisz, lub ustawisz bez efektu. Także końcowo - to pojazd decyduje. Zas dot. rozliczeń, watek nie jest o starych zasadach Jak dotąd mój się nie buntuje i z ustawioną przeze mnie mocą ładuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 29.04.2024 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2024 Hej. W ostatnim roku zużyłem około 6600kWh, poprzedniego roku było to 7600kWh. Pompa ciepła powietrzna. Niebawem odpalona będzie fotowoltaika. Planujemy używać dwie hybrydy plug-in na dojazdy - ładowanie z jednej fazy na jedno auto - max 2,3-2,6kWh. Jaką taryfę sugerujecie użyć? Jesteśmy w stanie przezwyczaić się do prania / pieczenia w określonym czasie (w sensie po 22 albo właśnie w ciągu dnia). Net-billing niestety. G11 wydaje sie być lepsza zimą G12 wydaje się byc lepsza latem a mogę zmieniać tylko raz na 12 miesięcy. Mam identyczne zużycie jak ty kolego. Zmieniłem z G11 na G12W. Pompa puszczona samopas, CWU grzeję w tanich okienkach, pranie zmywarka również jak się uda. W G12W masz jeszcze cały weekend tanio. Z ostatnich kilku rachunków ok. 60 - 70% zużycia w taniej taryfie. Tyle że wszystko psują te limity. 1500 kWh przekroczyłem w połowie lutego. Po przekroczeniu limitu praktycznie jedziesz w jednej cenie. Ogólnie tak jak ktoś wcześniej napisał - tak to się opłaca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.04.2024 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2024 Po przekroczeniu limitu praktycznie jedziesz w jednej cenie. Nieprawda. Ostatnio przeliczałem dla Tauron i w G12 po przekroczeniu limitu wychodzi w drogiej 1,26 a w taniej 0,71 zł/kWh brutto. To nie jest jedna cena. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?385842-PC-a-dynamiczne-ceny-energii-elektrycznej-i-magazynowanie-ciep%C5%82a-w-wylewce&p=8228639&viewfull=1#post8228639 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uasz 01.05.2024 04:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2024 Jak dotąd mój się nie buntuje i z ustawioną przeze mnie mocą ładuje. Bo masz wymagania mniejsze niż możliwości samochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uasz 01.05.2024 04:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2024 Mam identyczne zużycie jak ty kolego. Zmieniłem z G11 na G12W. Pompa puszczona samopas, CWU grzeję w tanich okienkach, pranie zmywarka również jak się uda. W G12W masz jeszcze cały weekend tanio. Z ostatnich kilku rachunków ok. 60 - 70% zużycia w taniej taryfie. Tyle że wszystko psują te limity. 1500 kWh przekroczyłem w połowie lutego. Po przekroczeniu limitu praktycznie jedziesz w jednej cenie. Ogólnie tak jak ktoś wcześniej napisał - tak to się opłaca. Nie rozumiem. Po przekroczeniu limitu przeciez nadal masz taryfę z dwoma strefami - w dzień droższą, w nocy tańszą. Rozliczanie miesięczne/dwumiesięczne - więc najpierw zużywane jest to co wyprodukujesz sam, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts