Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka taryfa? G11 czy G12 a może G12w lub G12r?

uasz

Recommended Posts

BMS steruje. Stary telefon ładował się z mocą 15 W. Mój obecny ładuje się 33 W. Najmocniejsza obecnie ładowarka to chyba 300W. Wszystkie 3 telefony pojemność to ok ~ 4Ah.

BMS - który to jest po stronie odbiorcy i jest dopasowany do ogniw.

To jak coś się ładuje, zależy od możliwości ładowania najsłabszego/najmniejszego elementu = ogniwa.

Hej.

W ostatnim roku zużyłem około 6600kWh, poprzedniego roku było to 7600kWh.

Pompa ciepła powietrzna.

Niebawem odpalona będzie fotowoltaika.

Planujemy używać dwie hybrydy plug-in na dojazdy - ładowanie z jednej fazy na jedno auto - max 2,3-2,6kWh.

Jaką taryfę sugerujecie użyć? Jesteśmy w stanie przezwyczaić się do prania / pieczenia w określonym czasie (w sensie po 22 albo właśnie w ciągu dnia).

Net-billing niestety.

G11 wydaje sie być lepsza zimą

G12 wydaje się byc lepsza latem

a mogę zmieniać tylko raz na 12 miesięcy.

Mam identyczne zużycie jak ty kolego.

Zmieniłem z G11 na G12W.

Pompa puszczona samopas, CWU grzeję w tanich okienkach, pranie zmywarka również jak się uda. W G12W masz jeszcze cały weekend tanio.

Z ostatnich kilku rachunków ok. 60 - 70% zużycia w taniej taryfie.

Tyle że wszystko psują te limity. 1500 kWh przekroczyłem w połowie lutego. Po przekroczeniu limitu praktycznie jedziesz w jednej cenie.

Ogólnie tak jak ktoś wcześniej napisał - tak to się opłaca.

• Like 1

Po przekroczeniu limitu praktycznie jedziesz w jednej cenie.

Nieprawda. Ostatnio przeliczałem dla Tauron i w G12 po przekroczeniu limitu wychodzi w drogiej 1,26 a w taniej 0,71 zł/kWh brutto. To nie jest jedna cena.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?385842-PC-a-dynamiczne-ceny-energii-elektrycznej-i-magazynowanie-ciep%C5%82a-w-wylewce&p=8228639&viewfull=1#post8228639

Mam identyczne zużycie jak ty kolego.

Zmieniłem z G11 na G12W.

Pompa puszczona samopas, CWU grzeję w tanich okienkach, pranie zmywarka również jak się uda. W G12W masz jeszcze cały weekend tanio.

Z ostatnich kilku rachunków ok. 60 - 70% zużycia w taniej taryfie.

Tyle że wszystko psują te limity. 1500 kWh przekroczyłem w połowie lutego. Po przekroczeniu limitu praktycznie jedziesz w jednej cenie.

Ogólnie tak jak ktoś wcześniej napisał - tak to się opłaca.

Nie rozumiem. Po przekroczeniu limitu przeciez nadal masz taryfę z dwoma strefami - w dzień droższą, w nocy tańszą.

Rozliczanie miesięczne/dwumiesięczne - więc najpierw zużywane jest to co wyprodukujesz sam, prawda?