Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zadaszenie tarasu typu ruchome deseczki

rypek123

Recommended Posts

Hej, będę budował drewniany taras 6x3.5m i zastanawiam się nad pokryciem dachu. Dach ma chronić przed deszczem i słońcem kiedy jest użytkowany, a kiedy nie jest, ma wpuszczać słońce do salonu ze względu na rośliny - więc finalnie najrozsądniejszym dla mnie jest dach składany/regulowany.

Widziałem te dachy z żaluzji w marketach https://focusgarden.pl/pergola-tarasowa-pawilon-premium-anthracite-3x6-gutroof?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PMAX_ZADASZENIA-PERGOLE&gad_source=1&gclid=CjwKCAjww_iwBhApEiwAuG6ccOt5Ee2nbNEShqtX7ka-fYPoAeBJTNUCPfD3ctThhEHuUBuPlI8-oxoCeaoQAvD_BwE, ale kupno samego dachu tego typu wychodzi bardzo drogo.

Więc zastanawiam się czy sensowne będzie wykonanie takich żaluzji samemu, jak na tym filmie:

Tutaj są pokazana żaluzje na ściany, dlatego zastanawiam się czy spełniło by to role jako dach - zamiast desek płaskich, frezowane, które stworzą płaski dach: https://www.stolarkauskwarka.pl/product-pol-59-Deseczki-ruchome-sosnowe-grubosc-2-cm-dlugosc-105-cm.html?country=1143020003&selected_size=274&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gclid=CjwKCAjww_iwBhApEiwAuG6ccN4-QiSFC-wwZDugNzSappdvuomJLOb-wfYbpy1gtLMWf5rPShfx1hoCsdcQAvD_BwE

Co o tym sądzicie, ma to sens? będzie szczelne?

Jeśli macie też inne pomysły na dach, chętnie przyjmę :)

Pozdrawiam

Edytowane przez rypek123

Nie spełni roli. Raczej zastosuj poliwęglan komorowy. Wpuści słońce i jednocześnie ochroni przed deszczem. Jeśli całość tarasu jest odsłonięta i od strony związanej z południem, wschodem lub zachodem to nie będzie problemów z brudem. Jeśli nie będzie to produkt marketowy to lekki kurz zawsze zostanie zmyty przez deszcz a powłoka ochroni poliwęglan przed promieniami UV.

Nie spełni roli. Raczej zastosuj poliwęglan komorowy. Wpuści słońce i jednocześnie ochroni przed deszczem. Jeśli całość tarasu jest odsłonięta i od strony związanej z południem, wschodem lub zachodem to nie będzie problemów z brudem. Jeśli nie będzie to produkt marketowy to lekki kurz zawsze zostanie zmyty przez deszcz a powłoka ochroni poliwęglan przed promieniami UV.

Hej, a tak realnie czuć różnicę pod poliwęglanem jeśli chodzi o ciepło? w sensie jest pod nim wyczuwalnie chłodniej niż pod gołym niebem? Pewnie są różne rodzaje zaciemnienia

co do wersji diy ciezko mi powiedziec, ale moge polecic tą pergolę z focusa. założyliśmy ją ok. rok temu, nie wiem czy dokładnie ten sam model ale ten sam wymiar i z tej samej firmy. cena nie jest mała, ale za jakosc trzeba zaplacic. z bratem ją montowaliśmy, trochę pracy przy tym było ale soldnie stoi. jak pada deszcz to nie przecieka, w nozkach sa wbudowane rynny wiec woda jest odprowadzana na zewnatrz. w tym roku dokupie jeszcze takie scianki boczne :yes:

• 4 weeks później...
co do wersji diy ciezko mi powiedziec, ale moge polecic tą pergolę z focusa. założyliśmy ją ok. rok temu, nie wiem czy dokładnie ten sam model ale ten sam wymiar i z tej samej firmy. cena nie jest mała, ale za jakosc trzeba zaplacic. z bratem ją montowaliśmy, trochę pracy przy tym było ale soldnie stoi. jak pada deszcz to nie przecieka, w nozkach sa wbudowane rynny wiec woda jest odprowadzana na zewnatrz. w tym roku dokupie jeszcze takie scianki boczne :yes:

Mógłbyś podesłać link?