inwestor 19.01.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Zgadza się konsola do Vaillanta to lipa aby wyciagnac kasę mozna to spoko sobie samemu za grosze zmontować. Ja się niestety dałem nabrać ale nie na 1240 zł tylko mniej coś chyba ok. 300zł. Nieco taniej bo kociołek mam inny nie lodówkę tylko wiszący Ecotec. Nie brałem lodówki bo była zbyt droga. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 19.01.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Jeszcze odnosnie marz 50% i pracy za darmo. Skoro sprzedano za taka cene jak podalem to widocznie sie oplacalo. Bo do interesu by nie doplacili gdyz nie byla to moja rodzina z reszta jak by byla rodzina to pewnie by mnie to drozej wyszlo Mysle ze polityka tej firmy byla nastepujaca Uczciwa marza (przy kwotach z przedzialu 5-10kzł) jest na poziomie 15-20 % a przelkneliby i 10% jezeli klientowi bardzo by zalezalo. Nizsza marza ale klient zadowolony i poleci znajomym (sam polecilem ich kolezance ktora tez kupila) wiec bedziemy mieli wiekszy obrot to i tak wyjdziemy na swoim bo sprzedamy powiedzmy 10 takich produktow w miesiacu. Twoja polityka cenowa to Dowalic 50% marzy i zlapac 1-2 jeleni a reszte miesiaca siedziec sobie na d... i czekac. Można i tak. Nie wiem dlaczego w branzy instalacyjno budowlanej ceny katalogowe zawieraja wlasnie tak wysokie dochodzace do 50% marze???? Czy moze ktos to wytlumaczyc?? Przeciez juz w sklepie na tzw "Dzien Dobry" Pan/i proponuje "rabacik" 20-25% Np w jednej z hurtowni instalacyjnej w Krakowie widziałem grzejniki Stellarad i wielki napis -30% rabatu od cen katalogowych i to juz przy 1 sztuce mysle ze i tak 20% na tym zarabiaja, bo jak sie dopytalem o wieksza ilosc tzn na caly dom 11 szt to jeszcze zaproponowali mi dodatkowe 5 %. Mysle ze Ty madry czlowieku DwM?? (zapomnialem twojego nicka) Poprostu dales sie wrobic i teraz czujesz sie jeleniem wiec wyladowujesz swoja zlosc. Jezeli ma to ci pomoc odreagowac sie, to napisz cos jeszcze madrego moze w tedy mniej ucierpi zona, dzieci i koledzy w pracy. Powodzenia "Pajac" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DwM 19.01.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Jeszcze odnosnie marz 50% i pracy za darmo. "Pajac" Zamiast sie rozpisywac kup mi ten samochod za 1/2 ceny a zarobisz sobie 5% - zawsze cos. Interesuje mnie ten model za 103 000 czyli jak kupisz mi za 51 500 to ja zaplace Ci 51 500 x 5%. To jest prawdziwa oferta. Oczekuje oferty na priv'a Do mniej zaradnych od Grzesia chce tylko dodac ze w przypadku importowanych produktow obnizka ceny w stosunku do zeszlorocznych cennikow bez laski zawiera rabat wynikajacy ceny EUR (Z prawie 5zl do niewiele ponad 4 zl). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 19.01.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Na tobie to bym jednak chcial zarobic te 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alupin 19.01.2005 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 HMM nie wiem co mam sądzić o waszej dyskusji, ale ja zdecydowałem się na TERMET 6,6-22 KW i jak na razie działa super... Do tego kupiłem zasobnik, nie oryginalny Termetu, tylko Galmet ( większa moc wężownicy ) i jest super Cichutko, ciepło i miło Serwisant był 2 razy : ( przezbrajał na płynny jak nie miałem ziemnego i drugi raz przezbrajał na ziemny - wizyty po 180 zł ). Mój teść ma kondensat Junkersa i dał za kotłownie 15 tys. a ja dałem ok 5 tys. za koomplet z regulatorem, pompą CO, zaworem trójdrożnym etc. Można kupić droższy kociołek i mieć satysfakcję, że ma się mercedesa wśród kotłów i można racjonalnie policzyć nakłady i stopę zwrotu, ale wybor należy i tak do inwestora. Pozdrawiam wszystkich "w gorącej wodzie kąpanych " ps. chałypka 190 m2 użytkowej, kubatura 570 m3 acha zapomniałem powiedziec że mam "kozę: 16kW hihihihi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DwM 19.01.2005 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Na tobie to bym jednak chcial zarobic te 50% Widze ze jednak nie uda Ci sie nawet tych 5%, a to przeciez ponad 2500zl. Nie potrzeba przy budowie??? Trudno i tym razem wywale jak ostatni glupek forse . Ci co wybudowali wiedza ze za poldarmo nie da sie tego zrobic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 19.01.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Mój teść ma kondensat Junkersa i dał za kotłownie 15 tys. a ja dałem ok 5 tys. za koomplet z regulatorem, pompą CO, zaworem trójdrożnym etc. no właśnie, a właściwie jak to jest ?, porównajmy ceny kotłów kondensacyjnych TERMET ECOTERM plus GCO-DZ*-25-02 7871zł brutto - rabat powiedzmy 20% (to realny rabat, czy większy się dostaje ?) = 6230zł VAILLANT ......... VIESSMANN ......... prosze o ceny sugerowane innych kotłow o podobnych parametrach z niezbędnym osprzetem i przybliżonymi rabatami , innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 19.01.2005 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Info dla DwM C:\Moje dokumenty\Dom\faktura.jpg Chcialem zamiescic scan faktury ale chyba sie nie da:( Musisz uwierzyc lub nie.Na fakturze jest cena 7818,79 brutto (owczesna katalogowa cena to 11966) z dnia 13.08.2003.Regulator VRC 410S kosztowal 487,49 brutto I mysle ze na tym mozemy juz skonczyc nasza polemikeMysle ze twoje slowa odnosnie pajacowania i granic glupoty byly nie na miejscu. Nie licze na slowo "przepraszam' lub "ok masz racje" bo chyba nie nadajemy na tym samym poziomie intelektualnym. Dla calej reszty szanownych forumowiczów A pomysl modzalewscy wydaje mi sie okMoze rzeczywiscie stworzmy porownanie ile wynosi cena katalogowa a ile faktycznie zaplacilismy. I nie chodzi tu o wyscig, czy chwalenie sie kto jest lepszy ale po to aby inni ktorzy jeszcze nie kupili wiedzieli na czym stoja i o co moga walczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 19.01.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Moze rzeczywiscie stworzmy porownanie ile wynosi cena katalogowa a ile faktycznie zaplacilismy. I nie chodzi tu o wyscig, czy chwalenie sie kto jest lepszy ale po to aby inni ktorzy jeszcze nie kupili wiedzieli na czym stoja i o co moga walczyc. w rzeczy samej do tego zmierzam, bo tak ktoś tam pisze iż dostaje rabat 40% i cena jest już zbliżona do tego kotła tańszego (dla niego gorszego) ale nie pamięta iż na ten tańszy też jest rabat No to prosze speców od kotłów o ceny sugerowane i przybliżone rabaty, na koniec zrobimy zestawienie, należy też ująć niezbędny osprzęt do kotła (jeśli wymagany i jest dodatkowo płatny) i kotły oczywiście muszą miec porównywalne parametry AHA, CENY AKTUALNE NA KONDENSATY, NIE Z 2003, CZY 2001r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 19.01.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 No to ja juz powiedzialem ile kosztowala moja kotlownia i czekam na innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mx 19.01.2005 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Ja jestem przed podjęciem tej ważnej decyzji ,dlatego czekam z niecierpliwościa na Wasze uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 19.01.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Mogę podać ceny z 2003 r jakie udało mi się uzyskać brutto po upustach Kocioł Vaillant Ecotec 196 5261 zł ( poprawiam bo widzę że faktycznie drogo kosztował mój kocioł powinno być typ kotła Vaillant Ecotec 196 cena 5261 zł sorry za niejasny zapis) Konsola przyłaczeniowa 311 zł ( można bez niej dałem się naciagnac) Zasobnik Galmet 140 L 914 zł Regulator pogodowy VRC410s 587 zł (element nieobowiązkowy) Do tego jeszcze przymusowe elementy komina: trójnik rewizyjny 325 zł oraz rura teleskopowa 188 zł razem daje to 7261 zł Montaż i uruchomienie tego wszystkiego oraz rózne duperele jak naczynie wzbiorcze, pompa cyrkulacyjna c.w.u. rurki kształtki kolanka zaworki itp itd jakieś 2 tys. daje to razem okrągłą sumkę ponad 9 tys jak się jeszcze doliczy niemarkowe elementy komina bo komin to nie tylko trójnik rewizyjny, to 10tyś ( albo lepiej) trzeba było liczyć (stan na rok 2003 oczywiście) . I co kurcze jak widać z ceny kotła zrobiła się cena kotłowni prawie razy 2. Jak się człowiek dobrze zastanowi to mogłby chyba na "lodówkę " się pokusić no ale lodówka ma swoje wady które mnie zniechęciły. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 20.01.2005 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 z ta konsala to nie tak; do lodowki jest nieobowiazkowa i nie ma wiekszego problemu ja podlaczyc,a do eco teca jest wymagana i tam sa zlacza zaciskane o srednicy troche innej niz 22[mozna by zastosowac zlacza skrecane na rure cu 22 ale niepasuje] z cenami jest roznie temu panu co kupil lodowke tylko pogratulowac rabat 34%to bardzo dobry rabat ,ale przypuszczam ze kociol byl z wystawki ,pol roku temu montowalen lodowke z viessmana i klient kupil w sklepie z 35% rabatem ,wlasciciel tego sklepu powiedzial mi pozniej ze zadlugo juz stala i wolal sprzedac ja po kosztach niz zeby mu zalegala na wystawie[malo jest chetnych na taki drogi sprzet i jak sie trafil.....]a wracajac do tematu kociol to nie wszystko ja klientom przedstawiam pelnam opcje[kociol ,sterownik,rury spalinowe,konsola jezeli jest potrzebna] i przewaznie nie proponuje zasobnika orginalnego a z galmetu mam je sprawdzone i musze przyznac ze dobrze wspolpracuja z kotlem[jednofunkcyjny] co do termetu z tego cowiem jest to skladak i moze jest bardzo dobry ,ale ostatnio mialem klienta ktory kupil termeta dla tescia [kondesata] i po 6miesiacach cos mu tam dolega[problemy z zalaczaniem] i stwierdzil ze woli vaillanta dla siebie i kupil go umnie. Aco sadzicie o ULRICH kondensatach przeciez to one sa najtansze na naszy rynku[zaznaczam ja ich niesprzedaje i tylko 2razy je montowalem] ciekawe co napiszecie o nich.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 20.01.2005 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 W innym wątku podałem aktualną cenę zestawu opartego na Vaillancie Ecotec (ten sam co inwestor - chyba ci sie cos-niecos cena kotła popierniczyła) w necie: http://www.kotly.com.pl/index.php?cPath=27_34_49_103_113 + rura łącząca z kominem - jakieś 500 zł (? - teraz może być z plastiku)+ sterownik VRT 390 - 452 złczyli razem jakies 8850 zł (aktualnie)pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 20.01.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Co z tego ze rura moze byc z plastyku skoro i tak jest prawie dwa razy drozsza od metalowej np moj komin ma ok 6,5 m 3 kolana i kosztowal mnie 1300 zł wraz z montazem bez faktury (w kominie idzie tylko jedna rura gdyż mam ja w szachcie kominowym) Natomiast oryginalny zestaw Vaillanta z plastyku kosztuje cos koło 2000 zł bez montazu. A wtym wypadku raczej nie zdecydowalbym sie na zamiennik jakies no-name firmy z Made in China lub Made in EU Chociaz slyszalem juz o przypadkach ze montowano PCV do kanalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 20.01.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 To zaskakujące co piszesz, Grzesiu - bo przedwczoraj był u mnie serwisant na 1-szym przeglądzie po roku pracy i dziwił się czemu nie mam plastika, który jest tanszy ... A może masz na myśli cały wkład kominowy lub całą rurę powietrzno-spalinową do wyprowadzenia na zewnątrz ? To inna sprawa, bo ja mam na myśli ten kawałek rury (u mnie jest to 1 prostka chyba 60 cm i 1 kolanko) co łączy kocioł z kominem (bo mam komin). Jak ktos chce to mam do odstąpienia 1 element metalowej rury Vaillanta (znaczy sie rura w rurze) oraz ze 2-3 elementy Schiedla do kondensatów (wiem że to nie ten dział, ale może komuś się przyda ) pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 20.01.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 czemu podajecie ceny jakiegoś kotła w necie ?,albo z 2003r. to jest całkiem bez sensu podajcie cenę sugerowaną detaliczną i cenę z realnym rabatem, wtedy to będzie jakaś wykładnia, a nie ktoś tam za tyle kupi, ktoś za tyle, a ten ma wójka co sprzedaje kotły i taniej, bo kocioł kosztuje "drogo", ale dają rabat 40%, drugi tańszy ale dają rabat 20%. Ja się wysiliłem i Termeda podałem, proszę o resztę. Proszę 1 osoba 1 kociół, bym podał wszystkie, ale jestem "cienki Bolek", bo nie znam odpowiednich modeli i przybliżonych rabatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 20.01.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Ta cena na Vaillanta to jest konkretna i aktualna oferta ze sklepu netowego - czyli za te 7899 zł można kupić zestaw kocioł+zasobnik+cotamjeszcze - raczej brak możliwości negocjacji cen Oczywiście w "oficjalnym cenniku Vaillanta" ta cena to pewnie będzie jakieś 9-10 kzł, ale od tego jakiś rabat wytargować można. Chyba że ktoś potrafi wytargować niżej niż w necie - to niech napisze ! Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakis1 20.01.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Cena katalogowa pieca Vaillant Eco Vik 37kW(lodówka) wraz z zasobnikiem VKK K150l wynosi 22650,00zł. Taki piec po dużych targach w trzech hurtowniach kupiłem za 17.000zł dodatkowo otrzymałem komin kwasówkę 4mb i sterownik pogodowy o ile pamiętam 620 lub 630 o wartości katalogowej 2350,00zł.W lutym planuję montaż. pozdrawiam Waldemar Lakowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMReclik 20.01.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Tu nie chodzi o to ,że nigdy się nie zwróci ,ale o to kiedy się zwróci. Przeciętna "żywotność" kotła to ok. 8 lat-a ten zwróci Ci się za jakieś 12-15 lat .I tu pytanie :czy warto. Oczywiście inna sprawa co się będzie działo z cenami gazu,tzw abonamentu za gaz i jakości tegoż surowca. Tak ,że w tej chwili szczerze mówiąc nic nie wiadomo.A jak nic nie wiadomo to wiadomo że chodzi o kasę Co do jakości surowca (gazu ziemnego) jest bardzo wysoka, aktualnie skład gazu jest na następującym poziomie: L.p. Nazwa składnika Ilość % 1 Metan 96,469 2 Etan 1,149 3 Propan 0,358 4 n-butan 0,063 5 i-butan 0,062 6 n-pentan 0,006 7 i-pentan 0,019 8 Suma C 0,035 9 Wodór 0 10 Siarkowodór 0 11 Hel 0 12 Azot 1,357 13 Tlen 0,073 14 Dwutlenek węgla 0,409 watrosć opałowa = 35,667MJ/m3 ciepło spalania = 39,557 MJ/m3 widać więc, że gaz ma dobre parametry. Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts