Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł kondensacyjny czy zwykły?

mx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a wracajac do kondesata to roznica cenowa miedzy kotlem turbo zwyklym a kondensatem wynosi 2400zl i ta roznica tylko rozpatruje jak dlugo sie zwroci .Ja oceniam ze ok.4lat no dajmy ze 5lat ,a pozniej zarabia na nastepny kociol .Zywotnosc kotla zwyklego oceniana jest w riechu na 13-15lat [tam juz takich kotlow sie niemontuje wymogi ekologiczne i finansowe]a kondesatow ok.24lat jest ta zwiazane z inna budowa kotla i materialami zastosowanymi do budowy ,ale w riechu i tak wymieniaja kotly zasadnicao co 12-14lat zwiazane jast to z aspektami ekonomicznymi [krotko piszac jest ten kociol dalej w dobrym stanie ale zacofany technologicznie] A dlaczego rozpatrujemy tylko roznice bo i tak nawet ten najtanszy trzeba kupic

... Ecotec (ten sam co inwestor - chyba ci sie cos-niecos cena kotła popierniczyła)

No co ty Krzychu przepisałem z faktury 5261 zł. za kocioł nie inaczej

Może ty liczysz cenę zestawu kocioł + zasobnik ??? ja napisałem wyraźnie że zasobnik osobno za 914 zł.

Pozdrawiam

A skąd te dane o gazie ? Jak rozumiem są to wartości średnie ... Czy z jakiejś jednej gazowni ? A może z całego kraju ? I o ile wartość opałowa może się wahać w górę/w dół ?

Ja do swoich wyliczeń zużycia gazu zakładałem wartość opałowa = 34.33 MJ/m3

Krzysiek

Są to dane średnie za rok 2004, w obszarze poludniowym województwa śląskiego.

Pozdrowienia, Marcin

... Ecotec (ten sam co inwestor - chyba ci sie cos-niecos cena kotła popierniczyła)

No co ty Krzychu przepisałem z faktury 5261 zł. za kocioł nie inaczej

Może ty liczysz cenę zestawu kocioł + zasobnik ??? ja napisałem wyraźnie że zasobnik osobno za 914 zł.

Pozdrawiam

Ja jak spojrzalem na te cene to tez myslalem ze cos nie tak bo te 196 mnie zmylilo :lol:

a to przeciez oznacza model

Dostalem wlasnie oferte na kociol Vailanta ecoTec 9,7-21,6 kW. Podaje ceny netto po rabacie:

kociol - 4920 PLN

regulator VRC 420s bo mam podlogowke i grzejniki - 932 PLN

konsola - 298 PLN

zasobnik dwuwezownicowy 300l (bo mam solary) - 1758 PLN

wklad kominowy,pompy i inne drobiazgi - 2300 PLN

montaz - 800 PLN