pajek 20.01.2005 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 prawdopodobnie chodzi o kwasowke do szachtu, jesli chodzi o zawor w wycenie mam pozycje "komin,pompy zawór 3drozny i inne - 2300 zł netto" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 20.01.2005 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 zasobnik z galmetu 300l 2 wezownice 1600netto a montaz samej kotlowni bez solarow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMReclik 21.01.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Dzięki Marcinie - ale SKAD masz te dane ? No i jaki jest ich rozrzut ? Być może ja też korzystam z tego samego gazu - mam z GSG Zabrze, rozdzielnia Oswięcim (nie zartuję ) Krzysiek Są to uśrednione roczne dane z chromatografu na Zaborzu. Skąd je mam - na forum wole nie informować (tajemnica służbowa) Rozrzut mogę podać, ale to trochę potrwa (muszę przeszukać dane) Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 21.01.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 mam pytanie odnośnie kotłów. czym sie różni jedno funkcyjny z zasobnikiem od dwufunkcyjnego to ja wiem. Ale jaka jest różnica użytkowa między jednofunkcyjnym z zasobnikiem a dwufunkcyjnym z zasobnikiem? Bo przecież zasada działania jest przecież taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 21.01.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 ponawiam pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 21.01.2005 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 gregor2 - najlepiej zapytaj jakiegos fachmana, np. Adamos48. po mojemu: 2-funk grzeje cwu w przepływowym wymienniku, natomiast 1-funk uzywa wężownicy, żeby podgrzać wodę w zasobniku. Są tacy co twierdzą że przez to wymiennik 2-funk szybciej zarasta kamieniem. 2-funk musi zawsze miec moc ok 20 kW lub więcej, bo tyle trzeba mocy żeby na bieżąco ogrzać strumień wody do prysznica i gdzie tam jeszcze. Niektóre 2-funk nie mają możliwości dołączenia cyrkulacji cwu. 1-funk nie muszą mieć bo to jest "funkcja" zasobnika tyle wiem - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izz 21.01.2005 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Czy możecie polecić w Warszawie firme do CO z piecem kondensacyjnym -Projekt + wykonanie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 21.01.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 gregor2 - najlepiej zapytaj jakiegos fachmana, np. Adamos48. po mojemu: 2-funk grzeje cwu w przepływowym wymienniku, natomiast 1-funk uzywa wężownicy, żeby podgrzać wodę w zasobniku. Są tacy co twierdzą że przez to wymiennik 2-funk szybciej zarasta kamieniem. 2-funk musi zawsze miec moc ok 20 kW lub więcej, bo tyle trzeba mocy żeby na bieżąco ogrzać strumień wody do prysznica i gdzie tam jeszcze. Niektóre 2-funk nie mają możliwości dołączenia cyrkulacji cwu. 1-funk nie muszą mieć bo to jest "funkcja" zasobnika tyle wiem - Krzysiek nie przeczytałeś pytania dokładnie. Jaka jest między nimi odczuwalna dla mnie (użytkowa) różnica, gdy oba mają zasobniki, załóżmy z wężownicami? wtedy teoretycznie można założyć ze mogą mieć taka samą moc bo wodę do cwu grzeje zasobnik. jest to pytanie laika w tej dziedzinie. więc bez obrazy dla szpeców jeżeli jest to dla nich pytanie z "podstawówki". bo tak sobie wygdybałem, że gdyby nie było między nimi różnicy to po co kupować 1-funkc. z zasobnikiem skoro można kupić 2-funkc. na początek bez zasobnika i tak sobie pomieszkać. Jakby było kiepsko to dokupić zasobnik. suma sumarum i tak finansowo wyjdzie taniej niż 1-funk z zasobnikiem (albo tak samo), a przynajmniej problem typu lepszy 1 czy 2-funkc. odpada. dobrze główkuję czy nie za bardzo? pozdawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 21.01.2005 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Grzesiu - podstawowe 2 cechy, które są minusami kotła 2-funk, wymieniłem. Szczególnie brak możliwości cyrkulacji cwu powoduje pogorszony komfort - w 2-funk bez zasobnika musisz każdorazowo czekać aż zapali sie palnik, a potem cwu dopłynie do punktu poboru. U mnie, gdy wyłączę cyrkulację i woda w rurkach ostygnie, to na ciepłą wodę z zasobnika czeka się ok. 1 minuty -> mnie to denerwuje, a dodatkowo spuszczasz czystą wodę do kanalizacji bezużytecznie. Oczywiście jak kocioł i punkt poboru cwu są w tym samym pomieszczeniu, to nie ma sprawy - ale kto ma w domu tylko 1 punkt poboru ciepłej wody . Kup od razu zasobnik i zrób cyrkulację - to działa ! pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mx 21.01.2005 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 mark1oc, jak możesz to daj namiary na Twoją firmę.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 21.01.2005 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 do gregor 2 roznica jest taka ze niema falowania teperatura wody tzn.jak odkrecisz ciepla wode to niezaleznie od natezenia przeplywu wody leci ci woda o tej samej temperaturze w 2wunkcyjnych im wiekszy strumien tym woda chlodniejsza krotko piszac wanne z zasobnika napelniasz krucej niz 2wunkcyjnego dochodza tez inne korzysci [na +zasobnika] mozesznagrzac wode raz na dobe i korzystac tylko przez reszte godzin z magazynowanej wody. dobre sa kotly 2wunkcyjne ktore maja wbudowany maly zasobnik ale przewaznie one sa drozsze od kotla i zasobnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 24.01.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 dzięki za odpowiedź. na szczęście mam jeszcze trochę czasu. dlatego bedę śledził wasze dyskusje. może wymyślicie jeszcze coś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMReclik 25.01.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Widzę, że na forum często wypowiadają się fachowcy z branży instalacyjnej CO, więc korzystając z okazji, proszę o informacje czy ktoś słyszał o kotle SD Twin 28E z zasobnikiem i czy warto go kupić za około 3500zł brutto? Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 25.01.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Myślę o kupnie Junkersa. Piec z otwartą komorą spalania (Euroline HRD ZS 23-1 KE; moc 8-23 kW) to koszt (z katalogu) 3250 zł. Natomiast piec o tej samej mocy ale z zamkniętą komorą (Euroline HRD ZS 23-1 AE) jest ok. 1 tys. zł droższy + ok. 2 tys. zł kosztuje do niego przewód powietrzno-spalinowy (żeby wyjść ponad dach w moim domu z użytkowym poddaszem tyle trzeba wydać). Lekko licząc, to prawie drugie tyle. Czy u innych producentów też jest takie przebicie i czy kupując atmosferyczny faktycznie zaoszczędzę na kwasówce, czy jednak musi ona być zamontowana bez względu na rodzaj pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek74 25.01.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Witam wszystkich,Ja właśnie dostałem wstępną wycenę na wykonanie instalacji wewnętrznych i m. in. kotłowni.Zaznaczam że wykonawca jest sprawdzony i nie odwala fuszerki.Podaję ceny netto z udzielonymi rabattami:Kocioł VU 196/2 i zasobnik VIH R 150 Vaillant - 7007 PLNRegulator VCR 420s - 932 PLN (mam grzejniki i podłogówkę)Zestaw rura spalinowo powietrzna do kotła - 975 PLNGrupa bezpieczeństwa do zasobnika - 214 PLNMontaż rury spalinowo powietrznej - 300 PLNMateriały wyposażenia kottłowni -- 2500 PLNMontaż kotłowni - 2000 PLN Drogo czy tanio?Przypominam że wykonawca jest dobry (sprawdzony na budowach u znajomych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 26.01.2005 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Wydaje mi się że pozycja "materiały wyposażenia" powinna być uściślona (co to jest ? - całkiem pokaźna kwota). Wydaje mi się że za jak powiesz gdzieś (np. u innego potencjalnego dostawcy): panie, prosze o ofertę na kocioł, zasobnik, pogodówkę, gr. bezp., rure taką-a-taką - RAZEM , to z tego jeszcze jakie 10-15% sie utarguje Polecam porównanie Twojej oferty z ofertą http://www.kotly.com.pl, np. tu: http://www.kotly.com.pl/index.php?cPath=27_34_49_103_114 (to jest komplet - nie wiem co w to wchodzi, poza kotłem, zbiornikiem, konsolą podł. i nie wiem czym jeszcze.) Choć tak jak patrze na tę stronę w necie, to już mniej widze szans na utargowanie znacznej kwoty (no, chyba że w tym netowym sklepie tez sie mozna potargowac - sprawdź, a w każdy razie poproś o wstępną ofertę !) pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 26.01.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Witam podobnie jak ckwadrat rozważam zakup kotła z otwartą komorą,gdyż nie widzę wyraźnej róznicy w eksploatacji. Z tym wychładzaniem kotłowni to nie do końca prawda.A różnica w sprawności minimalna.Myslę, że na etapie budowy domu, dobrze planując kominy wentylacyjne, można nie budowac komina, tylko rure przez ścianę, byc może wtedy koszta byłyby podobne.Co do Junkersa-znajomy, który od lat siedzi w kotłach-odradza tę firmę, wskazując na DeDitricha i Vaillanta (sugerujac się również ceną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 26.01.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Ponownie daje pod rozwage zakup kotlowni z otwartą komorą spalania, ewentualnie tradycyjny z zamknietą komorą, gdy ktos nie ma osobnego pomieszczenia na kociol. dotyczy to sytuacji, gdy ktos bedzie mial dom o niewielkim zapotrzebowaniu na ciepło. Ja przy kotle Termet z zasobnikiem płace ok. 60 zł, miesiecznie w okresie letnim za cwu i srednio sto kilkadziesiąt zł. za cwu i c.o. w okresie zimowym. Wydatek rzedu 3.500 złotych pozwala mi płacic moze kilkanasie złotych miesiecznie za gaz wiecej niz gdyby mial kociol kondensacyjny za powiedzmy 8.000 zł. Roznica w cenie nigdy nie zwrocilaby mi sie. Tym bardziej, ze kociol sie włacza tylko wtedy, gdy przychodze do domu, a wiec po poludniu i wczesnym rankiem. Pracuje wtedy na temp. 60C, aby szybko nagrzac dom. W takich warunkach na kondensacji nie zaoszczedzilbym prawie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Witam Drogich Forumowiczów.Dla przykładu podam, że w grudniu 2004 kupiłem jednofunkcyjny kocioł z zamkniętą komorą spalania Viessman WHEA z zasobnikiem 150 l. i regulatorem pogodowym za 10 tyś brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwizdki 21.02.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 A ja mam teraz zagwostkę. Od początku byliśmy zdecydowani na Vaillanta jednofunkcyjnego, z otwarta komorą i zasobnikiem 120 l. Ale dostalismy wycenę całej kotłowni z Buderusa i uwaga: kondensat Excellent GB 122 (!) z zasobnikiem, automatyką i całą resztą w kotłowni - tylko 1000 zł więcej w porównaniu do Vaillanta (dokładnie: 10 308 za Buderusa). Dom ma pow. 150 m kw więc łamiemy się... Czy warto wejść w niebieskiego? Oczywiście proponują także swoje grzejniki. I co Wy na to? Przy całej dyskusji o bardzo drogich kondensatach ta oferta nie wygląda tak strasznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts